Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Elmas Sutra

Korhan Kaya

Elmas Sutra Gönderileri

Elmas Sutra kitaplarını, Elmas Sutra sözleri ve alıntılarını, Elmas Sutra yazarlarını, Elmas Sutra yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Şâriputra, Bodhisattva’nın Praenapatnuta'sına ulaşan biri örtülü bir bilinçle yaşar. Örtülü bilinç yok edildiğinde o kişi tüm korkularından kurtulur, karşıtlıkların ötesine geçer ve Nirvâna’ya ulaşır.”
Sayfa 91
Göz ve diğer unsurlar olmayınca akıl da olmaz.” “Bilgi yoktur, bilgisizlik yoktur, bilginin yok edilmesi yoktur, bilgisizliğin yok edilmesi yoktur, yaşlılık ve ölüm yoktur, yaşlılık ve ölümün yok edilmesi yoktur. Dukha, Sumudaya, Nirodha ve Mârga yoktur. Bilgi yoktur, elde eline veya elde etmeme yoktur.”
Sayfa 91
Reklam
“Ey Şâriputra, Biçim boşluktur, boşluk biçimdir. Boşluk biçimden ayrı bir şey değildir, biçim de boşluktan ayrı bir şey değildir. Biçim ne ise boşluk odur, boşluk ne ise biçim odur.” “Aynısı kavrama, adlandırma, idrak ve bilgi için geçerlidir.” “Şâriputra, bütün her şeyde boşluğun doğası vardır, onların başlangıcı yoktur, sonu yoktur; kusursuz ve kusurludurlar, eksik ve mükemmeldirler. O yüzden Şâriputra, bu boşlukta biçim yoktur, kavrayış yoktur, ad yoktur, idrak yoktur, bilgi yoktur. Göz yoktur, kulak yoktur, burun, dil, beden ve zihin yoktur. Biçim, ses, koku, tat, temas, nesneler yoktur.”
Sayfa 91
Biçim boşluktur, boşluk biçimdir. Boşluk biçimden ayrı bir şey değildir, biçim de boşluktan ayrı bir şey değildir. Biçim ne ise boşluk odur, boşluk ne ise biçim odııı İdrak, ad, kavram ve bilgi de boştur. Ey Şâriputra, bütün her şeyde boşluğun doğası vardır, onlar başlangıçsız ve sonsuzdurlar, onlar kusursuzdurlar ve kusursuz değildirler, onlar eksiktirler ve tamdırlar. O yüzden, Şâriputra, bu boşlukta ne biçim vardır, ne idrak, ne ad, ne kavram, ne bilgi. Ne de göz, kulak, burun, dil, beden ve akıl. Keza biçim, ses, koku, tat, temas ve nesneler yoktur. Göz, kulak, burun, dil, beden ve akıl olmayınca düşünce, nesneler ve zihnin yarattığı bilgi de yoktur. Bilgi yoktur, cehalet yoktur, cehaletin yok edilmesi de yoktur. Yok oluş ve ölüm yoktur, yok oluş ve ölümün yok edilmesi de yoktur. Acı yoktur, acının kaynağı yoktur, acının giderilmesi yoktur, gidermenin yolu yoktur. Bilgi yoktur, kazanç yoktur, Nirvâna’nın kazanılması yoktur. O yüzden, ey Şâriputra, Nirvâna’yı kazanmak olmadığından Bodhisattvalann Pracnâpâramitâ’sına ulaşan bir kimse bir süre bilinçle örtülmüş olarak yaşar. Fakat bilinç örtüsü yok edildiğinde o tüm korkulanndan kurtulmuş, değişimlerden uzak hale gelir ve nihai Nirvâna’nın mutluluğuna ulaşır.”
Sayfa 85
İnsanları yanlış bir ben (Atman) duygusuna iten ve onları doğum ölüm döngüsüne (Samsâra) mecbur bırakan beş unsura verilen addır. Beş adet Skandha vardır: Bunlar: 1. Rupa (şekil, biçim), 2. Vedamet (duyular) 4. Samenâ (anlama, ayırt etme), 4. Samskâra (Vedana ve Samsara'dan gelen etkilere verilen tepkiler), 5. Vienana (bilinç), (Pali dilinde sırasıyla Rüpa, Vedana, Sanna, Sankhara, Vinnana). Bu unsurların sürekli hareketliliği ve değişkenliği, benliği yaşama ve dolayısıyla da acı çekmeye sürüklemektedir.
Sayfa 85
Paribhuta sözcüğünün “kayıtsız kalmış olan, kibri kırılmış olan” gibi başka anlamları da var.
Sayfa 49
Reklam
Vyâpâda-samena, “kötülük bilinci, ölüm bilinci, yok oluş bilinci” anlamlarına gelmektedir.
Sayfa 47
...eğer benim bir öz bilincim olsaydı kötülük bilincim de oluşmuş olacaktı. Bende varlık anlayışı, canlı anlayışı, benlik anlayışı olsaydı kötülük anlayışı da olacaktı.
Sayfa 48
Srotâpanna: Akıntıda yüzen. Buddhist kutsallığın oluşmasında ilk aşama budur, yani akıntıya dalmak. Daha sonra bir kez daha doğmayı ifade eden Sakridâgâmin gelir. Üçüncü olarak da asla doğmayacak olan Anâgâmin mertebesi gelir. O kişi bir Arhat olup sadece Brahma dünyasında doğabilir.
Sayfa 46
Ey Subhuti, her nerede belirtilere sahip olmak varsa orada yanılgı vardır; her nerede belirsizliğe sahip olmak varsa orada yanılgı yoktur.
Sayfa 35
Reklam
"Kayan yıldız, karanlık, kandil, Sihir, çiğ tanesi, hava kabarcığı, Rüya, şimşek çakması, bulut, Tüm olup biten böyle görülmeli." "Taraka, timiram, dipo Maya,avaşyaya, budbudam Supinam, vidyut, abhram ça Evam drashtavyam samskritam."
Sayfa 3
Sanskrit dili ve bu dille yazılmış olan Buddhist Sutralar İpek Yolu üzerinde oldukça yaygın ve popülerdi. O yüzden İpek Yolu “Sutra Yolu” olarak da anılıyordu.
Sayfa 15
Biçim boşluktur, boşluk biçimdir. Boşluk biçimden ayrı bir şey değildir. (...) Bütün her şeyde boşluğun doğası vardır.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.