Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emek, Din ve İnsan

C. D. Skazkina

Emek, Din ve İnsan Sözleri ve Alıntıları

Emek, Din ve İnsan sözleri ve alıntılarını, Emek, Din ve İnsan kitap alıntılarını, Emek, Din ve İnsan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilinen bir gerçektir ki, insanoğlu hiçbir dinin olmadığı tarihsel süreçlerden geçti. Ancak doğayı kavrama çabası içindeyken yaşadığı, yüz yüze geldiği korkular, dinin ilk tohumlarını da onun yüreğine ekti. Din, başlangıçta somut öğelere, nesnelere tapınma şeklinde başladıysa da, zamanla doğaüstü varlıklara ve olaylara inanca dönüştü. Yani insanın çok tanrıları oldu: ateşten suya, yılandan şimşeğe, kabile reisinden krala... Ama bunların hepsi 'insanlaşma' süreci boyunca soyut bir tanrı kavramı içinde eritildi.
"İşçi sınıfı için, onun düşmanları tarafından cehalet içindeki kitlelerin bilinci­ ne ekilen us dışı düşünce ve anlamsız kör inançlar kadar, acı­masız bir düşman yoktur..."
Reklam
Muhammed, kendisine ilişkin kültün Müslüman din adamları ve bağnaz dindarlarca fazla şişirilme­sinden ötürü, efsanevi bir kişilik olmuştur. Daha önce doğmuş olan mitolojik İsa ve onun "kahramanlık" öyküsünün, Mu­hammed kültünün oluşmasına yardımcı olduğuna kuşku yok. İslam, kendi peygamberinin, diğer dinlerin kurucularından ve tansıklar yaratan öncülerinden geri kalmasına izin veremezdi. Muhammed'in, ölümünden yıllar sonra yazılan biyografisi, di­ğer peygamberlerin ve değişik dinlerin kurucularının yaşam öyküsüne çok benzer.
"Birey, ona kendi yeteneklerini her yönden geliştirme olanağı veren araçlara ancak kolektif bir yaşam içinde sahip olabilir, demek ki, bireyin özgürlüğü ancak topluluk içinde olanaklı­dır. "
İslam da diğer dinler gibi, dini emirlere ve din adamlarının isteklerine ses çıkarmadan uyan bir dindara öbür dünyada ödül vaat ederek, insan mutluluğunun aranışını gök­yüzüne havale etmektedir.
Din vaizlerinin, dinsel ahlak ilkeleri­nin, bir dinin birleştirdiği bütün insanlar için, varsıl ve yoksul­lar, sömürücüler ve sömürülenler için ortak anlamlar taşıdığı­nı gösterme çabaları, dinsel ahlakın sınıfsal özünü gizleme amacına yöneliktir.
Reklam
Ama ölüm korkusu, zayıf, bilinci zehirlenmiş, sağlam bir düşünceye sahip olmayan insanlarda, ruhun ölümsüzlüğü ve diğer dinsel düşünce ve tasarımlar konusundaki mitin benim­senişi için elverişli bir zemin yaratabilir.
"Kölelik ruhu Kabe'deki putta da içkindir, çan seslerinin dili kölece boyun eğişin dilidir ve köleliğin kara mührü hem tespihe hem haça, hem kiliseye hem mihraba basılmıştır."
Ne tür bir yücelik olarak görü­nürse görünsün, bütün insansal amaçların ve ulaşılan başarıla­rın temelinde duygular ve istekler yatıyor.
İnsanların en büyük yanılgılarından biri, dinsizliğin ahlaksızlık olduğu şeklindeki inançtır.
Reklam
Tanrı insanları sadece, ona hayran olan, onu seven ve buna karşılık ondan sonsuz ahret yaşamının ödülünü alan varlıkla­ra sahip olma isteğine bağlı olarak yaratmıştır.
"Din –ezilen alçak herifin soluğu– acımasız bir dünyanın kalbi olduğu gibi, duygusuz bir düzenin de ruhudur. Din halkın afyonudur." K. Marx
Sınıfsal çelişkilerin üstü din örtüsüyle örtülerek, emekçi kitleler arasındaki dinsel ve mezhepsel ayrımlar kullanılarak, sömürü çarkının aksamadan işlemesi sağlanmaktadır. Bu noktada şöyle der V. İ. Lenin: "İşçi sınıfı bölünmek değil, birleşmek zorundadır. İşçi sınıfı için, onun düşmanları tarafından cehalet içindeki kitlelerin bilincine ekilen us dışı düşünce ve anlamsız kör inançlar kadar, acımasız bir düşman yoktur..."
Din, insanın özgürlük sorununun dışında bir olgu değildir. Dinle insan özgürlüğü birbirini dışlar. Tanrının insana verdiği irade özgürlüğü, cehennem korkusu ile cennet ödülü arasında bir seçme özgürlüğüdür ki, tam bir ikiyüzlülüktür bu. Ya özgürlük ya da öbür dünya hesabı, üçüncü bir seçeneği yok insanın. Bu buyruklara dayanan dinsel ahlak, ahlaki davranışların kaynağı olan özgür seçimin doğrudan yadsınışıdır.
Dinin gerçek diye bir sorunu olamaz; olursa , o zaman dinin kendisi ol­maz.
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.