Emeviler

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

Küçük çaplı kitap ve Büyük Emevi Devleti
2020 22. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2020 23:25
Çok ayrıntı verilmeden Emeviler dönemini bize anlatmış. Eğer ki o dönem hakkında daha yüzeysel bilgi sahibi olmak istiyorsanız veya o dönem hakkında biraz fikrim olsun diyorsanız, Okumak için çok ideal bir kitap. Bilgili okumalar dilerim...
Din
Hilâfetten hanedana geçiş 2
2025 105. kitabı
Kaderiyye akımının ikinci önemli ismi Gaylan ed-Dımaşkî'dir. Onun Emevilere muhalefetinin daha Ömer b. Abdülaziz döneminin başlarında (99- 102/717-720) tezahür etmiş olduğu görülmektedir. Muhtemelen o, Ömer b. Abdülaziz'i belli reformlar yapması için zorlayan ve tenkidci bir hava ile bir mektup yazan kimsedir. Kaderiyye akidesinin koyu bir muarızı olarak tanınan Ömer'in Gaylan'a görüşünü sorduğu ve onu bu inancın tahlikesinden dolayı ikaz ettiği ve ayrıca diğerlerini de Gaylan'ın kader anlayışına inanmamaları hususunda uyardığı söylenir. Görüşleri onu, Hişam b. Abdülmelik (106-126/ 724-743) döneminde müşkilata sokmuştur. Bu yüzden bir arkadaşı ile Erme- nistan'a kaçtığından bahsedilir. Ancak o daha sonra Hişam'ın iktidarının son- larına doğru yakalandı ve idam edildi (98). Sonuç olarak Hz. Peygamber sonrası İslâm toplumunda cereyan eden hadiselerin çeşitli siyasî ve dinî görüş ayrılıklarına ve bu görüşler üzerinde çok farklı yorumlara yol açtığını, bu yorumların zamanla dinî mezheb hüviyetine kavuştuğunu özellikle Emevîlerin yönetim ve din anlayışlarının bu oluşumlara hız ve güç verdiğini söylemek mümkündür.
2019 13. kitabı
İslam tarihinin Dört Halifeden sonraki 90 yılını oluşturan Emevi Hanedanına çok kısa ve özet bir bakış. İslam tarihini şekillendiren bir çok önemli olayın gerçekleştiği ilk 2 Emevi Halifesi Muaviye bin Sufyan ve Yezid bin Muaviye devirleri dikkatle okunmalı.

İrfan AycanYazar · 4 kitap
İslâm tarihi araştırmacısı. 25 Mart 1961, Mukamlar köyü / Gerede / Bolu doğumlu. Ankara Etlik Aşağı Eğlence İlkokulunu (l970), Ankara Merkez İmam Hatip Lisesini (1977) bitirdi. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1982) mezunu. Yüksek lisans çalışmasını 1984’te,“Hicri İlk Üç Asırda Zübeyri Ailesinin Siyasi ve İlmi Hayattaki Yeri“ konulu teziyle; doktorasını 1990’da, “Muaviye b.İbi Süfyan ve Devlet Politikası“ teziyle Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. 1986’da Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Tarihi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1987-88 tarihlerinde, Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde bulunan Kral Suud Üniversitesi Arap Dili Enstitüsünde dil eğitimi gördü ve sahasıyla ilgili araştırmalar yaptı. 1993’de doçent, 2000’de profesör oldu. Makaleleri, Ankara Ü. İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Dinî Araştırmalar (Osmanlı Özel Sayısı), Bizim Dergâh, İslâmî Araştırmalar dergilerinde yayımlandı. TDV İslâm Ansiklopedisi’ne içerik katkısında bulundu. Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğrencilerine İslâm Tarihi dersi okuttu. Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlâhiyat Anabilim Dalı öğrencilerine İslâm Tarihi alanında yüksek lisans dersleri verdi Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1995’te dekan yardımcılığı görevine atandı, bu görevini Ekim 2002 tarihine kadar sürdürdü. 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi genel müdürlüğüne getirildi. ESERLERİ: ARAŞTIRMA: Saltanata Giden Yolda Muaviye bin Ebi Süfran (1990), Emeviler (İbrahim Sarıçam ile birlikte, 1993), İdeolojik Tarih Okumaları (Mahfuz Söylemez ile birlikte, 2.bas. 1998), Emeviler Dönemi Bilim, Kültür ve Sanat Hayatı (ortak, 2003), Apokrif Tarih Yazıcılığı (2003). ÇEVİRİ: Emevi-Haşimi Çekişmesi (Makrizî’den, Abdülhalik Sadık Bakır ile, 1993).