Emir Timur

Orijinal Adı:
Tamerlane

2019 5. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2019 17:16
Bir kitap daha bitirmenin mutluluğu içindeyim. En çok sevdiğim Türk liderlerden biridir Emir Timur. Gelmiş geçmiş en büyük Türk liderlerinden biridir. Dünyadan üç büyük lider geçtiği söylenir. Biri iskender biri Cengiz Han diğeri ise Timur'dur. Okuduğum için daha yakından tanıdığım için çok mutluyum. Tabi kitap Tatar Cihangir'i olarak bahsediliyor kendisinden. Türk olarak değil Tatar olduğu üstüne bas basa söyleniyor. Ama tarihi kaynaklardan Osmanlı üzerine yürüyen Timur'un Türk dünyasına hakim olmak isteğiden kaynaklandığı söylenir. Şanlı tarihimizi başka bir bölümünü bir kez daha gözönüne seren bu kitap bende hayranlık uyandırdı. Sizde benim gibi Timur'a hayransanız okumanızı tavsiye ederim.
2020 79. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2020 19:34
Tam bir strateji uzmanı, onun için zor yok, imkansız azıcık vakit alır. Tüm hükümdarlar kadar acımasız, ama bütün hükümdarlardan daha kabiliyetli ve cesur. En önemlisi de din adamlarını devlet işlerine karıştırmaması. Ruhun şad olsun Cihangir Timur.
Sen neymişsin be abi! Emir Timur Gürigân
2024 21. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2024 19:48
Kitap, Timur'un Büyük İskender gibi kral oğlu olmadan veya Cengiz Han gibi kabile reisine mirasçı olmadan zor ve çok çalışarak siyasi güce kavuştuğuna vurgu yaparak başlıyor. Aslında Moğol komutanlarından farklı olarak "Emir" unvanını alması bundandır. Timur'un babası Taragay, Barlaslar boyu adı verilen bir boyda sevilen bir bey, Barlaslar dediğimiz bu savaşçı kişiler, zenginlik ya da siyasi güç anlamında baskın değiller ancak Timur'un savaşçı yeteneği -bunu küçük yaşlardan itibaren haşır neşir olup ustalaştığı satrança bağlayabiliriz- korkusuzluğu, cesareti ve tarihe baktığımızda önemli siyasi kişilerde var olan, bence Timur'da da epey baskın karanlık tarafın da etkisiyle sınırları Harezm, İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Hindistan (fillerin kaynağı buradır), Altınorda (hemen Karadeniz'in kuzeyi), Osmanlı'nın içinde bulunduğu toprakları kapsayan büyük bir devletin kurucusu olmuştur. Kitap bize Çin seferi niyetiyle harekete geçen Timur'un seferden önce ölümüne kadar geçen bu süreci anlatır. Kitabı okurken kâh bazen bu adam neyin kafasını yaşıyor diye sorgular kâh adamın da başka çaresi yoktu diye hak verirsiniz. Bana sorarsanız gerilim filmlerinde gördüğünüz ve iyi mi kötü mü diye karar veremediğiniz; hem kızıp, nefret edip hem de empati yaptığınız o sözde kötü karakterleri anarsınız. "Yahu adam Müslümanlığın tüm gereklerini (tabi bu değişir) yerine getirip, tam bir sanat aşığı olup, çiçeğe, ota böceğe, ırmağa hayranlık duyup aynı zamanda nasıl böyle acımasız olur." dersiniz. Eee esasında adamın rol modeli Moğollar :) Yıldırım'la olan münasebetlerine ise hiç girmeyeceğim, o kabak tadı verdi :) Benim için tatsız tuzsuz bir okuma macerasıydı. Timur Devleti'nin ilk dönemlerinde ilgili bilgilerin sınırlı olmasından mı, kitabın akademik olmakla kurgu olmak arasında
2020 16. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 04:29
Emir timurun hayatı çok ince ayrıntılı açıklanmamış sade bir şekilde savaşları ve olaylar ele alınmış kendisi tatar olup namağlup bir şekilde imparatorluğu genişletmiş, strateji ustası olduğunu okuduğumda anladım. Bana göre önemli olan mevzu imparatorluğu devam ettirmektir maalesef o mümkün olmamış.
2017 1. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2017 14:07
Timur dan çok şey öğrendim diyebilirim. "Men Timur,Allah kuluyum" MÜHRÜNÜ KULLANARAK VE TÜM MÜTEVAZİ DURUŞU VE BAŞARISIYLA BUNUDA KANITLAMIŞTIR.
Emir TimurHarold Lamb · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 2020261 okunma
Biz ki, Mülük-ı Tûran Emir-i Türkistanız!
2026 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2026 17:34
Merhaba Sevgili okurlar Emir Timur diye adıyla Timurlenk olarak bildiğimiz Emir timur Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt ile yaptığı Ankara Savaşı'nda biliriz çoğumuz. Bu kitapla Timurlenk yani Emir Timur'u daha iyi tanımaya fırsatı buldum.Kendisi bu kitapta Tatar olduğu vurgulanarak anlatılmata.35 yıllık hükümdarlığı süresince bir defa bile yenilgiye uğramış bir Cihangir. O ne soylu bir kralın oğluydu ne de Cengiz han gibi bir kabile reisinin mirasçısı olmuştu Timur'un elinde böyle bir sermayesi yoktu o ancak çalışa uğraşa kendine bir millet edinmiştir. Emir Timur'u yani Timurlenk i, Aksak Timur'u merak edenlerin kesinlikle okumasını tavsiye ettiğim bir kitap. İyi okumalar
2017 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2017 00:00
Atatürk'ün en sevdiği lider olan Timur hakkında daha önce hiç kitap okumamışsanız ve bir yerden başlamak istiyorsanız Harold Lamb Timur'un hayatını okuru sıkmadan akıcı bir roman şeklinde anlatıyor. Timur'u doğumundan ölümüne kadar ele aldığı bu eseri tarafsız yazmış diyebilirim. Hatta okurken en çok merak ettiğim kısmı Timur'un Yıldırım Bayezit'le olan savaşını nasıl anlattığıydı ama son derece tarafsız davranmış. "Türk Çocuğu Atalarını Tanıdıkça Daha Büyük İşler Yapmak İçin Kendinde Kuvvet Bulacaktır." Timur hakkında denilecek çok söz yok
Büyük Cihangir
2021 4. kitabı
Emir Timur hayatı adına ilk veya ikinci başlanabilecek kitaplardan biri ağır değil detaylı değil romanlaştırılmış okuduğum 2 kitap daha vardı bundan başka onların dili ağırdı onun için ilk başucu kitaplarından biri olabilir herkese de tavsiye ederim.
Büyük akıl ve Olcay hanım
2022 47. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2022 20:03
Okurken çok zevk aldım. Timur'un dağda bir çoban iken yaptıkları akla hayale sığmaz işler.Demir gibi bir iradeye sahip olması çöllerde, buzlarda olmaz nice yerlerde destanlar yazması onun dehasını gösterir. Ömründe hiç yenilmemiş. Biriyle savaşacaksa mutlaka daha önceden oranın siyasetini yapmış bilgisini anlamıştır. Etrafında herzaman bilgi sahibi kişileri bulundurmuş. Filozoflarla etrafını sardırmıştır. Olcay hanımın ona olan sevgisi ve onunda taş gibi iradesi , kocasına moral verişleri harika bir kadın. Umarım böyle aklı başında bir hatun banada nasip olur. :)
Tarih ve Siyaset
Emir TimurHarold Lamb · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 2020261 okunma
Üslubu tarih kitabi gibi değil
2021 2. kitabı
Ayrıntılı bir tarih kitabından çok sanki tarihsel bir roman yazılmış gibi bir üslubu var.Beğenmedim. Tavsiye etmemekteyim.Timur'un zekasına şahit olmak için yetersiz ve verimsiz bir kitap.

Harold LambYazar · 23 kitap
Harold Lamb, 1892'de Amerika'da New Jersey'de doğmuştur. Gözleri, kulakları ve dili sakat bir halde dünyaya gelen bu çocuk, küçük yaştan beri kendisini okumaya vermiş, gözlerinin daha fazla bozulmasına sebep olduğu halde, amcasının kütüphanesindeki eserlerin hemen hepsini okumuştur. Columbia Üniversitesi'nde tahsil görürken de zamanının büyük bir bölümünü kütüphanede geçiren Lamb, Asya milletlerinin tarihine merak sarmış, yine o sıralarda bazı hikayeler yazmaya başlamıştır. Babasının ölümü üzerine hayatını kazanmaya mecbur olunca gazetelerde çalışmış, 1. Dünya Harbi'nden sonra kendisini daha fazla seyahate ve tarihi tetkiklere vermiştir. Bu arada Orta Çağ İran, Çin ve Rus'ya tarihine ait birçok vesika toplamıştır. Yaptığı ilmi araştırmalardan dolayı 1932'de İran hükümetinden, 1933'te de San Francisco'daki Commonwealth Club'den madalya almıştır. Arapça ve Çince bilmektedir.