Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizmin Bir Karikatürü

Emperyalist Ekonomizm

Vladimir İlyiç Lenin

Emperyalist Ekonomizm Gönderileri

Emperyalist Ekonomizm kitaplarını, Emperyalist Ekonomizm sözleri ve alıntılarını, Emperyalist Ekonomizm yazarlarını, Emperyalist Ekonomizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
UKKTH, siyasal bağımsızlık anlamına gelir. Emperyalizm bu bağımsızlığı ihlal etmeye çalışır, çünkü siyasal bağımsızlık çoğu zaman ekonomik ilhakları daha kolay daha ucuz (devlet görevlilerine rüşvet yedirmeyi, imtiyazlar elde etmeyi, kıyak yasalar çıkarmayı, vb. kolaylaştırır), daha elverişli ve daha sorunsuz hale getirir, tıpkı emperyalizmin genel olarak demokrasinin yerine oligarşiyi geçirmeye çalışması gibi. Fakat emperyalizmde UKKTH'nin ekonomik açıdan ‘elde edilemez’ olduğundan bahsetmek saçmalığın dik âlâsıdır.
Sayfa 46 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Bir ülkenin mali sermayesi siyasal açıdan bağımsız bir başka ülkedeki rakiplerini her zaman satın alabilir ve zaten her daim almaktadır. Ekonomik açıdan bu pekâla mümkündür. Ekonomik 'ilhak' siyasal ilhak olmadan da tamamen ‘elde edilebilir' bir şeydir ve yaygın şekilde uygulanmaktadır.
Sayfa 45 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Reklam
Ekonomik açıdan bakıldığında emperyalizm tekelci kapitalizmdir. Tam tekele ulaşmak için rekabetin her türlüsünün yok edilmesi gerekir, üstelik sadece (belli bir devletin) iç pazarında değil, dış pazarlarda da, bütün dünyada kaldırılmalıdır.
Sayfa 44 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Dış politika'yı genel olarak politikadan koparmak, hele hele dış politikayı iç politikanın karşısına çıkarmak kökten yanlış, Marksizme aykırı ve bilimdışıdır. Emperyalizm hem dış hem de iç politikada demokrasi ihlallerine ve gericiliğe meyleder. Bu anlamda emperyalizm demokrasinin taleplerinden sadece birinin (UKKTH'nin) değil, tartışmasız bir şekilde genel olarak demokrasinin, her türlü demokrasinin yadsınması 'dır.
Sayfa 43 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Kautsky sol sosyalistlerle polemiğinde emperyalizmin salt bir dış politika sistemi (yani ilhak) olduğunu ve emperyalizmi kapitalizmin gelişiminde belli bir ekonomik aşama ya da düzey olarak tarif etmenin yanlış olacağını beyan etmişti. (…) Ekonomik açıdan bakıldığında, emperyalizm (ya da mali sermaye çağı' – kelimelere takılmamak lazım) kapitalizmin gelişimindeki en yüksek aşamadır ve bu aşamada üretim öyle büyük, öyle muazzam boyutlara erişmiştir ki, serbest rekabetin yerini tekeller almıştır. Emperyalizmin ekonomik özü budur. Tekel kendisini tröstlerde, üretici sendikalarında, vb., dev bankaların kadiri mutlaklığında, hammadde kaynaklarının satın alınmasında, vb., banka sermayesinin temerküzünde gösterir. Her şey ekonomideki tekele bağlıdır. Bu yeni ekonominin, tekelci kapitalizmin (emperyalizm, tekelci kapitalizmdir) siyasal üstyapısı demokrasiden siyasal gericiliğe dönüştür. Demokrasi serbest rekabete denk düşer. Siyasal gericilikse tekele denk düşer. Rudolf Hilferding Finans Kapitalde haklı olarak, "Mali sermaye özgürlük için değil, tahakküm kurmak için çabalar.”der.
Sayfa 43 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Emperyalizmde bütün demokratik talepler bir dizi devrim olmadan siyasal açıdan elde edilmesi zor ya da tamamen imkansız olması bakımından ‘elde edilemez’dir.
Sayfa 39 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Reklam
Savaş, siyasetin devamıdır. Dolayısıyla demokrasi mücadelesi diye bir şey varsa, demokrasi uğruna savaş mümkündür.
Sayfa 33 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
UKKTH [Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı] bir ulusun tam bağımsızlik kazanma, tam bir ulusal özgürlük elde etme ve ilhaklara karşı çıkma mücadelesiyle aynı şeydir ve sosyalistler hangi biçimde yürütülürse yürütülsün , isterse bir ayaklanmaya ya da savaşa varsın, -sosyalist olmaktan vazgeçmedikleri takdirde- böyle bir mücadeleyi reddedemezler.
Sayfa 31 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Mevcut savaş [1914-1918] hangi amaçla yürütülüyor? Cevabı karar metnimizde verilmiştir (savaş öncesi yıllarda muharip güçlerin sürdürdükleri politikalara dayanmaktadır). İngiltere, Fransa ve Rusya sahip oldukları sömürgeleri ellerinde tutmak, Türkiye'yi soyup soğana çevirebilmek, vb. için savaşıyorlar. Almanya ise bu sömürgeleri ele geçirip Türkiye'yi bizzat soyup soğana çevirebilmek için savaşıyor.
Sayfa 30 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
Hamkafalar için önemli olan orduların nerede mevzilendiği şu anda kimin kazandığıdır. Marksistler içinse önemli olan, kah birinin kâh diğerinin galebe çalabileceği bu savaşta hangi çıkarların söz konusu olduğudur.
Sayfa 30 - Agora Yayınevi, Birinci Baskı, 2014.Kitabı okudu
218 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.