Ender Serisi 6. Kitap

Sıralamalar

Ender Sürgünde
2025 7. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 23:40
Ender Serisi'nin son kitabı. Ender'in Oyunu kitabında Ender'in savaşı kazandıktan sonrası ile böcek kozasını bulduğu kısmı bize ayrıntılarıyla anlatıyor. Evet savaş bitti Ender eve dönemedi ama neden dönemedi neler yaşadı detaylıca görüyoruz. Eskiden okuduğumuz karakterler diğer başka karakterlerle bize o süreçte neler yaşandığı anlatılıyor. Diğer kitapları okurken özellikle ilk ve ikinci kitap arasındaki zamansal boşluklar bu kitapta dolduruluyor. Her şey yaşandıktan sonra geriye dönülüp bu anlatılanlar tıpkı Ender'in yaptığı ölülerin sözcülüğü gibi hissettiren bir kitap olmuş. Son olarak şunu söylemeliyim ki onu anlamak, onu okumak, onu sevmek çok güzeldi.
2019 153. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2019 16:53
Dikkat spoiler içerir. Ender serisinin son derece güzel altıncı romanı. Geçmişe dönülen bu kitapta Ender böcekleri yok eder ancak katil olduğu düşünülür ve Dünya'da istenmez. Bu yüzden Valentine de onun yanına gelir ve Graff tarafından ilk kolonilerden biri olan Shakespeare kolonisinde yönetici olmak üzere yola çıkar. Eski yönetici Vitaly ölmüş ve yerine geçici olarak Sel geçmiştir. Gemide Alessandra ondan hoşlanır ama Ender annesinden etkilendiğini düşünüp cevap vermez. Annesi yönetici olmak isteyen gemi kaptanı Morgan ile evlenir ama Morgan'ı zekice alt eden Ender yönetici olarak başlar. Burada bir mağarada Ana kraliçe bulur ve başka bir görev için Ganj kolonisine gider. Arkadaşları Petra ve Bean'in çocuklarından biri olan ama bunu bilmeyen Achilles koloni için ciddi bir tehdit olur. Valentine kitaplar yazarken Ender kendini bu çocuğa ölümüne dövdürür. Kendince Stillson ve Bonzo'nun kefaretini ödenek ister. Acaba Achilles onu öldürecek midir? Graff İrlanda'da istediği yerde yaşayacak mıdır? Ender ve Val ne olacaktır? Petra çocuğundan haber alacak mıdır? Keyifle soluksuz okunan bir roman.
2018 4. kitabı
Bence ender serisi aklın çocuklarında sona ermeliydi. Sırf ender serisinden bir kitap olduğu için ve karakterlere hayat vermeye devam ettiği için okudum ama yazarın da kabul ettği gibi bu kitabın ilk kitapla çelişmesinden kaynaklanan kafa kurcalayan ayrıntılar beni rahatsız etti. Orson Scott Card çok başarılı bir yazar buna şüphe yok ne yazsa okurum gibi duruyor insanın içindeki çocuksu kahramanlara çocuklaşmadan hayat veriyor.

Orson Scott CardYazar · 19 kitap
Birçok türde kitap yazmış olmasına rağmen en çok bilim-kurgu türünde verdiği eserlerle tanınmaktadır. 1985'te yayınladığı romanı Ender's Game ve devamı niteliğindeki kitabı 1986'da yayınladığı Speaker for the Dead Hugo Ödülü kazanmıştır.