Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Epikür'ün Yaşama Sevinci Felsefesi

Heinrich Schmidt

Epikür'ün Yaşama Sevinci Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Epikür'ün Yaşama Sevinci Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Epikür'ün Yaşama Sevinci Felsefesi kitap alıntılarını, Epikür'ün Yaşama Sevinci Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Insan bilinmeyenden korkar
Korkudandır, çünkü yine insanlar fırtına ve yer sarsıntısı ve emsalini bilgisizliklerinden tanrısal öfkenin görünüşleri sayarlar.Korku ise daima dinin temel duygusudur. İnsan cinsine en büyük iyiliği yapan adam onu bu korkudan kurtarmış olan insandır ki bu da Epikür’dür.
Bilge yokluk ve zaruret zamanında almaktan ziyade vermesini bilir.
Reklam
Hayatında, komşun farkına vardığı zaman utanacağın hiçbir şeyi yapma.
Sayfa 90 - Remzi Kitabevi, 1946, Çevirmen: Yunus Kazım KöniKitabı okudu
Ruhunda barış olan bir kimse ne kendini, ne başkalarını rahatsız eder.
Sayfa 89 - Remzi Kitabevi, 1946, Çevirmen: Yunus Kazım KöniKitabı okudu
“Herşeyden önce var olan Kaos idi ve herşey Kaostan oldu.”
Mutluluk için olumlu bir haz ancak, giderilmemiş bir ihtiyacın elemi ortadan kalktığı ve kelimenin asıl ve yüksek anlamiyle hazzın yokluğunu ve ruh rahatlığının tam hazzını düşündüğümüz zaman var olsa gerektir ve mutluluk bundan çıkar.
Sayfa 73 - Remzi Kitabevi, 1946, Çevirmen: Yunus Kazım KöniKitabı okudu
Reklam
Mademki her şey en sonra sükûn ve uykuya doğru koşuyor, öyleyse ölümdeki o acılık nedir ki insanın ebedî bir matemle içini yemektedir?
Goethe der ki: “Zekân seni uyanık tuttukça duyulara güvenebilirsin, onlar sana yanlış bir şey göstermezler.
Dostluk
Bilgeliğin bütün yaşama mutluluğu için öğrettiği şeylerden en büyüğü dostluktur. Onca, kiminle yiyip içeceği meselesi, ne yiyip içeceği meselesinden çok daha önemlidir. Çünkü hayat dostsuz olarak bir arslanı veya kurtu beslemekten ibarettir. Dostlukta ne sokulganlıklara, ne de kararsızlıklara değer verilmemelidir. Fakat bir dostluk kazanmak ve bir dostluğu korumak için her şeyi tehlikeye koymak icabeder. Dost, gereğince dostu için büyük acılara veya ölüme katlanmaktan hiç irkilmez. Bir dostluktan yalnız karşılıklı yardım beklenmez, bu esasen insanlar arasında gayet tabiidir. Bir dostluktan daha ziyade karşılıklı ilerletme ve yükseltme beklenir. Epikür bunu sade öğretmekle kalmayıp tatbik te eder. Bir dost bir dostun en yükseğe erişmesi için bir ok ve bir özlemidir. Epikür insanlarla ülfeti fikrî alış verişten başka bir bakımdan da lüzumlu görür ve şu öğüdü verir; Biz kendimiz için erdemli bir adam arayıp bulmak ve onu daima gözönünde bulundurmak zorundayız; ta ki o bizi gözetliyormuş gibi yaşıyalım ve yaptıklarımızı görüyormuş gibi davranalım
Sayfa 83 - Remzi Kitabevi, 1946, Çevirmen: Yunus Kazım KöniKitabı okudu
EPİKÜR’ÜN TABİAT KURAMI
-Yokluktan hiçbir şey meydana gelemez. Ve yine hiçbir şey yok olamaz. -Tabiat bir şeyi daima başka şeylerden yapar ve daima başka şeylerin yok olmasiyle yeni bir şeyi meydana getirir. Böylece reel olan şeylerin bütünü değiştirilemez azaltılamaz ve çoğaltılamaz. -Mekânın sonsuzluğu ve atom sayısının sonsuzluğu birbirine uyar. Çünkü, mekân sınırlı olup ta atomların sayısı sınırlı olmasaydı bu fazla atomlara yer kalmazdı ve bunun tersine olarak mekân sonsuz olup ta atomlar mahdut olsaydı atomlar sonsuz mekânda dağılırlar ve yıldızlar aslâ teşekkül edemezlerdi. Atomlar ebedî bir hareket halinde bulunurlar,
Sayfa 41 - Remzi Kitabevi, 1946, Çevirmen: Yunus Kazım KöniKitabı okudu
102 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.