Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sems

Sems
@Eryo
Kendine okur
Sems
@Eryo·Bir kitap okudu
64 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Yorgunluk Toplumu
Yorgunluk ToplumuByung-Chul Han
7.6/10 · 1.032 okunma
Reklam
Disiplin toplumunun negatifliği deliler ve caniler doğurmuştur. Performans toplumuysa depresif ve mağluplar yaratır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
21. yüzyıl toplumu artık bir disiplin toplumu değil, performans toplumudur. Sakinleri de "itaatkar özne" değil, performans öznesidir.
Peter Handke şöyle yazar: “Ben, ötekilerin benim hakkımda bilmediklerinden beslenerek yaşıyorum.
Reklam
“İnsanların güncel hayatlarındaki bedensel ve ruhsal koşulları, potansiyel imkânlarından daha geriyse, orada şiddet vardır.”
Politik birliktelik, güç ve iktidar arzusundan değil, bir yoksunluk duygusundan doğar. İnsan yoksunluk duygusundan kurtulmak için başkalarıyla birlikte yaşamaya karar verir
Güvenin azaldığı yerde, doğan boşluğu şiddet doldurur.
Günümüzde yerkürenin bütünü bir panoptikon durumuna doğru gelişme gösteriyor. Panoptikonun dışı diye bir şey mevcut değil. Bir topyekûnlük söz konusu. İçerisini dışarıdan ayıran bir duvar yok. Kendilerini özgürlük alanları olarak sunan Google ve sosyal ağlar panoptik biçimlere bürünüyorlar. Bugün gözetleme, genelde sanıldığı şekliyle özgürlüğe saldırı şeklinde gerçekleşmiyor. İnsanlar kendilerini daha ziyade gönüllü olarak teslim ediyor panoptik bakışa. Kendilerini soyarak ve teşhir ederek dijital panoptikonun oluşuna bilerek katkıda bulunuyorlar. Dijital panoptikondaki mahkûm aynı zamanda hem kurban hem faildir. Özgür-lüğün diyalektiği işte budur. Özgürlüğün kontrol olduğu ortaya çıkıyor.
Günümüz dünyası eylem ve duyguların temsil edildiği ve yorumlandığı bir tiyatro değil, mahremiyetlerin sergilendiği, satıldığı ve tüketildiği bir pazardır.
Reklam
“Müzik” ancak “gözler kapandığında” ortaya çıkar.
Her derin ruh bir maskeye ihtiyaç duyar; dahası her derin ruhun etrafında sürekli olarak bir maske oluşur .
Sergileme zorlaması görünür olanı sömürür. Parlak yüzey kendine has bir şekilde şeffaftır. Kimse onu daha fazla sorgulamaz. Yorumbilgisel derinliği olan bir yapısı yoktur. Face de sergi değerini en yüksek düzeye getirmeye çabalayan şeffaflaşmış yüzdür. Sergileme zorlaması sonuçta bizi yüzümüzden eder. Kendi yüzümüz olmak mümkün değildir artık. Sergi değerinin mutlaklaştırılması kendini görünürlüğün zorbalığı olarak dışa vurur. So-run kendi başına resimlerin sayısındaki artış değil, resim olmak yönündeki ikonik zorlamadır. Her şey görünür olmak zorundadır. Şeffaflık mecburiyeti görünürlüğe tabi olmayan her şeyi şüpheli bulur. Şiddeti buradadır.
5,5bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.