Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahlak Psikolojisi Üzerine Bir İnceleme

Erdem ve Mutluluk

Erich Fromm

Erdem ve Mutluluk Sözleri ve Alıntıları

Erdem ve Mutluluk sözleri ve alıntılarını, Erdem ve Mutluluk kitap alıntılarını, Erdem ve Mutluluk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kültürün, üzerine kendi damgasını vurabileceği, dilediği metni yazabileceği boş bir kağıt parçası değildir insan; enerji ile yüklü bir varlıktır ve kendine özgü bir yapısı vardır; dış şartlara ayak uydururken, onlara karşı belirli ve anlaşılabilir tepkiler gösterir.
Sayfa 35 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Kulağımıza gelen her sesi ve herkesi dinleriz, ama kendi sesimize kulak vermeyiz. Bize dört bir yandan saldıran fikirler ve kanıların gürültüsü içinde yaşıyoruz her an: Filmler, gazeteler, radyo, boş gevezelikler... Kendi sesimize hiçbir zaman kulak vermemek için bilinçli bir plan hazırlamış olsaydık, bundan iyisini yapamazdık.
Sayfa 191 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Reklam
Tanrı, sevginin özünün bir şey için emek vermek ve bir şey yetiştirmek olduğunu, sevgiyle emeğin birbirinden ayrılamayacağını anlatmak istemiştir. İnsan emek verdiği şeyi sever ve sevdiği şeye emek verir.
İnsanın kendini tanı­ması ve bilmesi demek olan psikoloji de -Batı düşüncesinin o büyük geleneği içerisinde erdemin, doğru yaşamanın, mutlulu­ğun şartı olan bu bilim de- pazar araştırmalarında, politik propa­gandada, reklamda, vb. kendini ve başkalarını daha iyi kullan­mak için bir araç haline gelecek şekilde yozlaşmıştır.
Sayfa 97 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Insan, hayvanların en zayıfı, en güçsüzüdür, ama bu biyolojik zayıflık onun kuvvetinin temeli, özel insanî niteliklerinin gelişmesinin ilk nedeni olmuştur.
Özetleyecek olursak, hümanist ahlâkta "iyi" dediğimiz şey, hayat karşısında olumlu bir tavır takınılması ve insanın güçle grinin gelişmesidir. Erdem, insanın kendi varlığına karşı göster diği sorumluluktur. "Kötü" dediğimiz şey, insanın güçlerinin ze delenmesi ve bozulmasıdır; kötülük ise insanın kendine karşı sorumsuz bir tavır takınmış olmasıdır.
Reklam
"Başkalarını sevmeniz, kendinizi yeterince sevmediğiniz içindir." *Nietzsche*
Sayfa 153Kitabı okudu
Önsöz.
"İçimizdeki iyi ve güzel şeyleri, tıpkı bir maden ocağından değerli madenler çıkarıyormuşcasına, çaba ile, sebatla ve umutla gün ışığına çıkarmaya çalışmalıyız. Onları bencilliğimizin, dar görüşlülüğümüzün, kayıtsız­lığımızın, tembelliğimizin ve bilgisizliğimizin soğuk kül­leri arasında bırakmamalıyız...
Sayfa 54 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
"Ethics" kelimesi Yunanca "karakter" anlamına gelen "ethos" kelimesinden türetilmiştir. "Kültürel ethos" dendiği zaman, bir kültüre veya alt-kültüre ayırt edici özelliğini kazandıran ya da o kültürün özel niteliğini belir­leyen hâkim değerlerin, fikirlerin ve ideallerin tümü anlaşılır. Biz ethos'a, ancak bir soyutlama yaparak ve ideal olanı arayıp bularak ulaşabiliriz. Ethos'tan türetil­miş ethics terimi de, özel anlamda ya da teknik bir terim olarak kullanıldığı zaman, ideal olana, soyut olana işaret eder. Ethics, değerlerin ve ahlâk kurallarının incelenerek ilkeler halinde ortaya konulması sonucunda oluşur. Bir anlamda bir ahlâk sistemi, bir ahlâk görüşü ya da anlayı­şıdır. Bu bakımdan, ethics toplumda yaygın olan ahlâk kurallarından daha özel, daha bireysel ve daha felsefîdir. Bir Budist, bir Hıristiyan ya da bir Islâm ahlâkından veya belli bir tarikatın ahlâkından söz ettiğimiz zaman, burada kastedilen genel bir ahlâk değil, özel bir ahlâktır, bir ethics'tir. Bir iş ya da meslek ahlâkından, bir lonca ahlâ­kından ya da bir Ahî ahlâkından, bir hekimlik ahlâkından söz ettiğimiz zaman da, burada söz konusu olan yine et­hics'tir. Bir kişiye ya da bir filozofa ait olan özel bir ahlâk görüşünden söz ettiğimiz zaman da yine ethics'ten söz etmiş oluruz. Bütün bu örneklerde söz konusu edilmiş olan ahlâk kuralları, belli bir fikrin, belli bir dünya görüşünün ya da belli bir felsefî görüşün uygulanması amacıyla orta­ ya konulmuş olan kurallardır.
Sayfa 37 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Kendimize duyduğumuz nefret genellikle fedakârlık, bencil olmama (özgecilik), kendini sıkı bir disipline sokarak zevklerden el-çekme, ya da kendini suçlama ve aşağılık duygusu olarak rasyonalize edilmiştir.
Sayfa 246 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Reklam
Bir insanı sevmek demek ona ilgi göstermek, ona bakmak ve onun hayatından sorumlu olduğumuzu hissetmek demektir: (...)
Sayfa 124Kitabı okudu
Özgür topraklar üzerinde, özgür bir milletin yanında olmak isterdim!
Sayfa 116Kitabı okudu
“Bir başkası üzerinde güç sahibi olmak“, “bir şeye gücü yetme'nin bozulmuş şeklidir. İnsanın kendi güçlerini yaratıcı bir şekilde kullanma yeteneği onun güçlü olduğunu; kullanamaması ise güçsüzlüğünü gösterir. İnsan, akıl gücü ile olayların iç yüzünü kavrayabilir ve özünü anlayabilir. Sevme gücü ile bir insanı ötekinden ayıran duvarı aşabilir. Hayal gücü ile henüz var olmayan şeyleri gözünün önünde canlandırabilir; planlar kurabilir ve böylece yaratmaya başlar. Güçlülüğün bulunmadığı durumlarda, insanın dış dünya ile olan ilişkisi bozulmuştur ve başka insanlara, sanki nesnelerden baş­ka bir şey değillermiş gibi egemen olmak, kendi gücünü onlara söz geçirmek için kullanmak isteğine dönüşmüştür.
Sayfa 110 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
İnsanı, "olmaması gereken şeyin başka türlü olamayacağına" ve acı kaderini kabul etmek zorunda olduğuna inandırmaya çalışırlar.
İnsan, biricik, tek bir varlık olduğu ve başka hiç kimseyle aynı olmadığı için yalnızdır. Ama yalnız kalmaya, başka insanlarla ilişki kurmadan yaşamaya da katlanamamaktır.
489 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.