Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstisnai Cumhuriyetten Parsellenmiş Devlete

Erdoğan'ın Başkanlık Rejimi

Zafer Yılmaz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her çöküş, entelektüel ve ahlâki bozukluğu da beraberinde getirir. Dehşetin karşısında umutsuzluğa düşmeyecek, ama en ufak şeyden de heyecana kapılmayacak sabırlı ve temkinli insanlar yaratmamız gerek. Aklın karamsarlığı, iradenin iyimserliği.
Sayfa 211Kitabı okudu
Yürütmenin imtiyazı ilkesi ve ona eşlik eden olağanüstü yasal düzenlemeler, Erken Cumhuriyet döneminden itibaren, dönüşümler geçirerek devletin kurucu aklı ve temel yönetim paradigması haline gelmiştir. Fakat bu paradigma, sivil toplumu yönetebilmek, siyasal muhalefeti disipline edebilmek ve her kritik siyasal kriz anında askeri, ekonomik ve siyasal elitlerin hakimiyetinin temeli olan siyasal otoriteyi sağlayabilmek için, hukuki ve siyasal yapıya müdahelelerle dönüştürülmüştür. Bu yönetim paradigmasının dönüşümünün soykütüğüne atılacak kısa bir bakış, toplumsal çatışmaların bu iktidarın kuruluşunda nasıl kurucu bir rol oynadığını, Türkiye’de bu politikaların tarihsel açıdan nasıl “sıradan” bir karaktere sahip olduğunu ve “her türden olağanüstü karakterde yasa ve düzenlemenin ihtiyaç duyduğu koşulların” devletin idare aygıtının her parçasında nasıl yaygın bir şekilde bulunabileceğini bizlere gösterecektir.
Reklam
“Coğrafya kaderdir” lafı, ne kastettiği üzerine pek düşünülmese de, Türkiye’de çok sevilir. Bu sevginin altında sözün düz anlamının biraz kaçınılmazlığı anımsatması ve biraz da kendi isteğimiz dışında bu kaderin parçası olduğumuzu ima etmesi yatıyor sanırım. Oysa ibn Haldun, kuramını tarihin kaçınılmazlıkları üzerine kurmaz. Aksine tarihin gelişimini, siyasal topluluğun örgütlenişinin coğrafyayla ilişkisi etrafında şekillenen kuvvetli eğilimlere demirler. İnsanlar coğrafyayı siyaset ile kader haline getirirler ve kendilerine onun içerisinde hayatlarına hükmeden bir yönetim dokurlar.
Sayfa 197Kitabı okudu
Her çöküş, entelektüel ve ahlâki bozukluğu da beraberinde getirir. Dehşetin karşısında umutsuzluğa düşmeyecek, ama en ufak şeyden de heyecana kapılmayacak sabırlı ve temkinli insanlar yaratmamız gerek. Aklın karamsarlığı, iradenin iyimserliği. Antonio Gramsci, Hapishane Defterleri
Sayfa 211Kitabı okudu
Kriz ve ona eşlik eden kaygının kurumsallaştırılması Türkiye’de uzun zamandır yerleşikleşmiş bir yönetim stratejisinin parçası.
Sayfa 198Kitabı okudu
Sürekli pusuda bekleyen bir düşman korkusu üzerine inşa edilmiş bir siyasal topluluk fikri, “bizden” olmayana dair devamlı işlenen aşırı şüphe, içinde doğduğu dünyanın kendisine düşman olduğu düşüncesiyle biçimlenmiş bir islami ve milliyetçi kimlik, memleketimizde hem kaygının hem de güvensizliğin en önemli kültürel ve siyasal dayanakları arasında. Temel hedefleri de taşıyıcılarına “kendinden olmayana” yönelik güvensizlik ve kaygı yanında, güven ve istikrar sağlayıcı otoriter tek bir odağa “gönüllü itaat”i aşılamak.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Arendt, "Hiç kimse, kamusal mutluluktan pay almadan mutlu addedilemez; hiç kimsenin, kamusal özgürlük deneyimi yaşamadan özgür olduğu söylenemez ve hiç kimse, kamusal iktidara katılmaksızın ve orada bir pay sahibi olmaksızın mutlu ya da özgür olamaz," demişti.
Sayfa 225Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.