Alışkanlık, İtaat ve Yanılsıma Üzerine Öyküler

İkinci Adam Yayınları

Muazzam bir potansiyel: Eşik
2026 4. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 18:46
Eşik, ilk kitap olmasına rağmen şaşırtıcı bir cesaret ve yoğunluk taşıyor. Pek çok yazarın yıllar sonra kurabildiği o karanlık, metaforik atmosferi daha ilk metinde yakalamaya çalışması bile başlı başına dikkat çekici. Bu, temkinli bir başlangıç değil; doğrudan derin sulara atlayan bir anlatı. Kitabın en güçlü yanı, okuru rahatsız etmekten çekinmemesi. Metaforlar zaman zaman ağırlaşsa da bu bir eksiklikten çok, yazarın sınırları zorladığını gösteriyor. Çünkü Eşik, kolay anlaşılır olmayı değil, iz bırakmayı tercih ediyor. Bazı öykülerde hissedilen o keskin dil, uzun süre zihinde kalacak türden. Elbette ilk kitap olmanın getirdiği pürüzler mevcut. Yer yer dağınıklık hissi, bazı bölümlerde anlatının kendi içinde kaybolması gibi durumlar var. Ancak bunlar, metnin değerini düşüren kusurlar değil; aksine, yazarın henüz tam olarak törpülenmemiş ama bu yüzden de canlı kalan sesinin parçaları. Asıl etkileyici olan, bu kitabın taşıdığı potansiyel. Eşik, sadece yazılmış bir eser değil, aynı zamanda ileride çok daha güçlü metinlerin habercisi. Daha iyi bir editoryal süreç ve daha güçlü bir yayıneviyle çok daha geniş bir etki yaratabileceği açık. Sonuç olarak Eşik, kusursuz olduğu için değil, iddialı olduğu için değerli. Ve bu iddia, bir ilk kitap için fazlasıyla umut verici. Bu metin bir son değil, gerçekten bir başlangıç eşiği.
Distopik ve Rahatsız Edici Kitap: Eşik
2026 12. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2026 08:45
Eren Gürleyük, ilk öykü kitabıyla edebiyat sahnesine usulca çıkmıyor; zihnimizin kapısını tekmeyle açıyor. İlk kitap olmasına rağmen bu denli yoğun, bu denli katmanlı ve böylesine cesur bir dil kurabilmek sıradan bir yeteneğin işi değil. Bu kitap, okuru rahat ettirmek için yazılmamış; huzursuz etmek, sarsmak ve yüzleştirmek için var. Metaforlar metnin üzerine bir sis gibi çöküyor ama bu sis yön kaybettirmiyor; karanlıkta görmeyi öğretiyor. Distopik atmosfer yalnızca bir dekor değil, çağımızın çürümüş ruh hâlinin büyütülmüş bir aynası. Yazar kurduğu dünyada yabancılaşmayı, içsel çöküşü ve görünmez iktidar biçimlerini ustalıkla işliyor. Didaktik olmuyor; boşluklar bırakıyor ve o boşluklarda yankılanan çoğu zaman okurun kendi korkuları oluyor. Dil sert ama yapay değil. Şiirsellik yer yer kan sızdırıyor. Cümleler süs için değil, gerilim için kurulmuş. Bu yüzden kitap akıp gitmiyor; sizi durduruyor, geri döndürüyor, hesaplaşmaya zorluyor. İlk kitaplarda rastlanan acemilik telaşı ya da taklit gölgesi burada yok. Aksine kendinden emin, estetik bir bütünlük var. Distopya burada uzak bir gelecek tasavvuru değil; bugünün ta kendisi. Bu da metni rahatsız edici derecede gerçek kılıyor. Böylesine güçlü, böylesine iddialı bir ilk kitap için insanın aklına şu da geliyor: Çok daha iyi, çok daha görünür bir yayınevinden çıkabilirdi. Metnin potansiyeli ve edebi cesareti, daha büyük bir editöryal destek ve dağıtım ağıyla çok daha geniş bir okur kitlesine ulaşmayı hak ediyor. MUTLAKA OKUYUNUZ!
2026 14. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 15:14
Bir yazar bu kadar sayfada en fazla ne kadar düşündürebilir ki? Eğer bu sorunun cevabını merak ediyorsanız Eşik mutlaka okuma yolculuğunuza misafir etmeniz gereken bir kitap. Sekiz öyküden oluşan bu eser, kısa ama etkisi uzun süren metinleriyle okuyucuyu düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor. Her hikâye birkaç sayfada bitiyor belki ama zihinde bıraktığı yankı çok daha uzun sürüyor. Öyküler kısa olduğu için okurken yorulmuyorsunuz; ancak tam tersine, her birinin ardından durup düşünme ihtiyacı hissediyorsunuz. Sanki yazar okuyucuya “biraz burada dur ve düşün” diyor. Bu yüzden kitabı hızlı hızlı tüketmek yerine, durarak ve sindirerek okumak gerekiyor. Ben okurken bu yönüyle bir şiir kitabını andırdığını düşündüm. Nasıl ki bir şiiri hemen geçip gitmeden tekrar tekrar okumak isteriz, bu öykülerde de benzer bir his oluşuyor. Kitapta özellikle hak, hukuk ve adalet gibi kavramların altı çiziliyor. Okurken sadece bir hikâyeye tanık olmuyorsunuz; aynı zamanda insanın vicdanı, adalet duygusu ve toplumsal sorumlulukları üzerine de düşünmeye başlıyorsunuz. Eren Gürleyük’ün dili oldukça sade. Ancak bu sadelik metinlerin basit olduğu anlamına gelmiyor. Tam aksine, süsün ve derinliğin cümlelerin içinde saklı olduğu bir anlatım var. Gösterişli bir dil kullanmadan da okuyucuyu düşündürmenin mümkün olduğunu bu kitapta açıkça görmek mümkün. Kısacası Eşik, kısa öykülerle uzun düşünceler bırakan bir kitap. Sayfaları bitirdiğinizde bir kapıdan hemen geçip gitmek yerine, o kapının eşiğinde durup düşünüyorsunuz. Belki de kitabın en güçlü yanı tam olarak burada: okuyucuyu tam da o eşikte durdurabilmesi.
Bir Garip Kitap: Eren Gürleyük - Eşik
2026 55. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 20:01
Bazı kitaplar hikâye anlatmaz; bir düşünceyi rahatsız eder. Eşik bende böyle bir his bıraktı. Okurken “sonra ne olacak” merakı değil, “neden böyle yaşıyoruz” sorusu büyüyor. Metinler kısa ama
2026 75. kitabı
Bugün sizlere bir öykü kitabı ile geldim. @erengurleyuk “Eşik” isimli kitabı, aslında her birimizin günlük hayatta yanından geçip gittiği ama üzerinde durup düşünmediği o ince anları bir mercek altına alıyor. Alışkanlıkların insan ruhu üzerindeki etkisini odağına alan yazar, öykülerini kurarken karmaşık olay örgülerinden ziyade, derinlikli bir gözlem gücüyle hareket ediyor. Modern insanın kendi iç dünyasında ördüğü o görünmez duvarları, bazen bir kapı eşiği bazen de bir zihin boşluğu üzerinden anlatmayı tercih ediyor. Kitap, varoluşun en sade ama en kafa karıştırıcı hallerine dokunuyor. Buradaki öyküler, insanın kendi kabuğuna çekilişini ve bu kabuğun içinde oluşturduğu o güvenli ama bir o kadar da sorgulanmaya muhtaç alanları betimliyor. Yazarın dili, okuru yormayan ama her cümlesiyle bir sonrakinin merakını uyandıran duru bir akışa sahip. Gerçeklikle hayal arasındaki o puslu bölgede gezinen bu kısa anlatılar, aslında bize en yakın olduğumuz ama tanımaktan kaçındığımız kendimizi işaret ediyor. Bu eser, bir sonuca varmaktan ziyade bir yolculuğun kendisini sunuyor. Her bir öykü bittiğinde, elinizde kalan sadece bir hikâye değil, aynı zamanda hayata bakış açınızı bir nebze de olsa genişleten o taze bakış oluyor. Kendi iç sesini dinlemek isteyen, durağanlığın içindeki hareketi keşfetmeyi sevenlerin hoşuna gideceği bir okuma deneyimi sunuyor, yazarımımızın emeğine sağlık. İyilikle ve kitapla kalın.
Eşik: Etkisi Uzun Süre Yepyeni Bir Öykü Kitabı
2026 3. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 20:39
Eşik hikâye anlatmıyor; alışkanlıkları kurcalıyor. Sekiz öyküde olaydan çok rahatsız edici bir tanıdıklık var. Distopya değil ama gerçekliğin hafif kaymış hâli gibi bu yüzden etkili. Dili sade, mesafeli ve kasıtlı olarak boşluk bırakıyor. Bitince ne olduğunu değil, neyi kabullendiğini düşünüyorsun. Kısa ama çabuk geçmeyen bir kitap.
EşikEren Gürleyük · İkinci Adam Yayınları · 202616 okunma
Kitabı okumadım,İlerde okumayı planlıyorum. Bir öneri üzerine paylaşıyorum ve okuyacak olanlara ve ilgisini çekeceğini düşündüğüm okurlara sunuyorum.
2026 13. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 00:00
Kitap kısa öykülerden oluşuyor ve her öyküde insanın alıştığı düzeni, sorgulamadan kabul ettiği şeyleri ve aslında özgürlük sandığı bazı durumları düşünmeye başlıyorsunuz. Okurken insan ister istemez kendi hayatını da sorguluyor. Kitabın ilk öyküsü “Kahkaha” beni hemen içine çekti. Bir kadının kahkahası üzerinden, bazen özgür bir sesin koca duvarları bile yıkabileceğini anlatıyor. Bu fikir gerçekten çok hoşuma gitti. Başka bir öyküde ise insanların alıştıkları düzeni sorgulamadıklarında zamanla gerçeği unutabilecekleri anlatılıyor. Hatta doğru olanla karşılaştıklarında onu bile düşman sanabilecekleri… Bu kısım özellikle çok düşündürdü. Yazarın dili oldukça sade ama verdiği mesajlar güçlü. Her öykü insanı bir düşüncenin, bir kararın eşiğine getiriyor. Kısacası Eşik, insanın alışkanlıklarını ve sorgulamadan kabul ettiği şeyleri yeniden düşünmesine neden olan bir kitap. Bitirdiğinizde zihninizde birkaç soru kalıyor. Kendisi kısa etkisi büyük olan bu kitabı kesinlikle okumanızı öneririm Kitapla kalın EşikEşik Eren GürleyükEren Gürleyük
2026 13. kitabı
Eren Gürleyük bu kitapta çok tanıdık ama bir o kadar da tedirgin edici bir dünya kurmuş. İçinde 8 öykü var. Her biri distopik bir atmosferin içinden sesleniyor. Alışkanlık, itaat ve yanılgı meselesi sakin ama sert bir yerden ele alınmış. İnsan ister istemez kendi eşiklerini düşünüyor. Her öykü başka bir kapı gibi. Geçmekle kalmak arasında bırakan bir his var. Distopya uzak bir gelecek değil burada; bugünün biraz daha görünür, biraz daha çıplak hâli gibi. Sakin ilerleyen ama içte büyüyen bir etki. 8 farklı eşik, 8 farklı yüzleşme. Kısa bir kitap gibi dursa da içi dolu olan bir eser. Özellikle de üçüncü öykü tokat gibi bir etki bıraktı bende. Felsefik distopya severler için tavsiye edebileceğim bir kitap oldu.
2026 4. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2026 00:00
Eren Gürleyük'ün anlatımındaki en dikkat çekici yanlardan biri, yüksek sesli bir dramatizme ihtiyaç duymadan huzursuzluk yaratabilmesi. Cümleler sakin ilerliyor fakat o sakinliğin altında sürekli büyüyen bir gerilim hissi var. Okur, karakterlerin yaşadığı kırılmaları yalnızca okumuyor, aynı zamanda onların içine sıkıştığı duyguları da hissetmeye başlıyor. Kitabın adı olan "eşik" kavramı da burada çok katmanlı bir anlam kazanıyor: bir kararın eşiği, bir yüzleşmenin eşiği, değişmenin ya da değişememenin eşiği... Bununla birlikte, kitapta bazı öykülerin oldukça kısa tutulmuş olması zaman zaman okurda eksiklik hissi yaratabiliyor. Özellikle güçlü bir atmosfer kuran kimi metinler, tam derinleşmeye başlamışken hızlıca sona eriyor. Bazı karakterlerin iç dünyasını biraz daha uzun takip etmek ya da öykülerin bıraktığı duygunun daha fazla açılmasını görmek mümkün olabilirdi. Bu durum kitabın ritmini tamamen bozmasa da, bazı öykülerin "tam anlatılmamış" hissi bırakmasına neden oluyor. Yine de Eşik, çağımız insanının görünmez yalnızlıklarını, alışılmış hayatların içindeki kırılmaları ve modern düzenin birey üzerinde kurduğu baskıları güçlü biçimde hissettiren bir kitap.