Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Espri Sanatı

Sigmund Freud

Espri Sanatı Gönderileri

Espri Sanatı kitaplarını, Espri Sanatı sözleri ve alıntılarını, Espri Sanatı yazarlarını, Espri Sanatı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gülüş, bir yetişkin olarak kendi "ben'imle, çocuk "ben''im arasındaki bir karşılaştırma sonucu ortaya çıkar.(...) Gülünç gerçekten, çocuksu yandadır.
Sayfa 188Kitabı okudu
Belki de sadeleştirmeyi daha uzaklara götürmemiz, en eski anılarımıza gidip, insanı güldüren bileşimlerin ilk taslağını çocuğu eğlendiren oyunlarda, aramamız gerekirdi. Kıvançlı coşkularımızın çoğunda, deyim yerindeyse, hâlå ne çok çocukluklar bulunduğunu çoğu kez görmezden geliriz.
Sayfa 186 - BergsonKitabı okudu
Reklam
Gülüncün karşı karşıya kalabileceği en ciddi engel, duygunun gelişmesidir. Herkesin kabul ettiği husustur bu. Ve bu yüzden denir ki, gülünç duygu en iyi, ne duygunun, ne ilginin işe karışmadığı kayıtsız ruh halinde doğar.
Sayfa 184Kitabı okudu
"Gülünç, boşa çıkan beklentidir." (Kant)
Sayfa 163Kitabı okudu
Bir kimse bize oranla fiziksel eyleminde daha çok, ruhsal eyleminde daha az çaba gösterirse bize gülünç gelir. Her iki durumda da gülüşümüzün kaynağındaki zevk kendimizi başkasından üstün görmemizden doğar. İki durumdaki ilişki tersine döner ve diğer kişinin bedensel harcaması bizimkinden az, zihinsel harcaması bizimkinden yüksekse, bu kez gülmez, şaşkınlık ve ona hayranlık duyarız.
Sayfa 160Kitabı okudu
Münasebetsiz esprileri ciddiye almak lazım :)
Keyifli zamanlarımızda hepimiz şaka yapmak yeteneğine sahibiz. Ama, mizacın kıvançlı olmadığı zamanlarda nükte yapmak sadece bir azınlıga özgüdür. Kısaca, nüktenin hazırlanmasının en güçlü dürtüsü bilinçsize ulaşan eğilimler, espirinin üretilmesine özgü bir ruhsal durumu temsil eder. Espirinin öznel koşullarına niçin daha çok nevrozlularda raslandığını bize açıklayabilen de bu eğilimlerin varlığıdır. Güçlü eğilimlerin etkisi altında espiri, espiriden yoksun kimselerde bile fışkırır.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Niçin nüktemizi bir başkasına ulaştırmak zorundayız? Çünkü kendi kendimize gülemeyiz. Kendi zevkimizi, bize daha önce yasaklanmış olan gülme yeteneğiyle tamamlıyoruz. Yani zevki, güldürmeyi başardığımız kişi sayesinde, böylece üretilmiş izlenimle, dolaylı yoldan sağlıyoruz. "Dolayısıyla gülüyoruz."
Sayfa 126Kitabı okudu
Aynı nüktelere gülmek büyük bir ruhsal yakınlığa tanıklık eder.
Sayfa 122Kitabı okudu
"Şakanın zenginliği, şakayı yapanın diline değil, dinleyenin kulağına bağlıdır." (Shakespeare)
Sayfa 116Kitabı okudu
Nükte bizi güldürdü mü, işte o zaman en elverişsiz biçimde, eleştirinin buyruğu altındayız demektir.
Sayfa 106Kitabı okudu
91 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.