Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Espri Sanatı

Sigmund Freud

Espri Sanatı Gönderileri

Espri Sanatı kitaplarını, Espri Sanatı sözleri ve alıntılarını, Espri Sanatı yazarlarını, Espri Sanatı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sinirlenince ağlayan insanlar, daha içten ve güvenilirdir.
İlginçtir :)
Kendimizi en güvenli duyumsadığımız alan nuhsal yaşamın patalojik alanıdır. Gözlemlerimizi bu alanda yapıyor, bu alandan edindiğimiz deneyimlere göre bir kanıya varıyoruz. Normal yargısına, ancak, patalojinin "soyutlamalar ve bozulmaları arasında normali tahmin edebildiğimiz ölçüde ve geçici olarak başvuruyoruz...
Sayfa 202Kitabı okudu
Reklam
"Mizah boyun eğmez, meydan okur."
Benliğimiz yaralanmaktan hoşlanmaz, kendisinden bir parça alınmasına, dış gerçeklerin acı çektimesine, dış dünyanın onu örselemesine karşı koyar. Bu acıların zevk aracı haline gelebileceğini bile gösterir bize. Bu son çizgi mizahın en özlü niteliğidir. (...) Mizah boyun eğmez, meydan okur.
Sayfa 200Kitabı okudu
Mizah...
Bu yollarla ulaşmaya çalıştığımız keyif, ruhsal eylemimizi az bir giderle gerçekleştirdiğimiz bir yaşın ruh halinden, çocukluğumuzdaki ruh halinden, gülüncün ne olduğunu bilmediğimiz, espiri yapma yeteneğinden yoksun bulunduğumuz ve yaşamın tadını çıkarmak için mizaha gerek duymadığımız zamanlardan, çocukluğumuzdaki ruh halimizden başka bir şey değildir.
Sayfa 198Kitabı okudu
Çocukluğumuzda bize pek çetin gelen şeylere yetişkinken güleriz. Aynı şekilde mizahçı da bugün içinde bulunduğu huzursuzluktan mizah yoluyla kurtulur.
Sayfa 196Kitabı okudu
Mizahı üretmek için tasarruf edilmiş duygunun doğasına göre değişen çok fazla sayıda mizah türleri var. Kimi acıma'dan, kimi öfke'den, kimi acı'dan, kimi duyarlılık'tan, v.b. kaynaklanır. Bu duygular saymakla bitmez...
Sayfa 194Kitabı okudu
Reklam
Öykünme çocuğun en yüce sanatıdır. Oyunların çoğu öykünmeye dayanır. Onun büyük tutkusu yaşıtlarından farklı olmak değil, büyüklere öykünmektir.
Sayfa 190Kitabı okudu
Yetişkini, ezici üstünlüğünü unutup, çocuk gibi oyununu paylaşır görmek kadar hiçbir şey çocuğu mutlu edemez.
Sayfa 190Kitabı okudu
Gülüş, bir yetişkin olarak kendi "ben'imle, çocuk "ben''im arasındaki bir karşılaştırma sonucu ortaya çıkar.(...) Gülünç gerçekten, çocuksu yandadır.
Sayfa 188Kitabı okudu
Belki de sadeleştirmeyi daha uzaklara götürmemiz, en eski anılarımıza gidip, insanı güldüren bileşimlerin ilk taslağını çocuğu eğlendiren oyunlarda, aramamız gerekirdi. Kıvançlı coşkularımızın çoğunda, deyim yerindeyse, hâlå ne çok çocukluklar bulunduğunu çoğu kez görmezden geliriz.
Sayfa 186 - BergsonKitabı okudu
Reklam
Gülüncün karşı karşıya kalabileceği en ciddi engel, duygunun gelişmesidir. Herkesin kabul ettiği husustur bu. Ve bu yüzden denir ki, gülünç duygu en iyi, ne duygunun, ne ilginin işe karışmadığı kayıtsız ruh halinde doğar.
Sayfa 184Kitabı okudu
"Gülünç, boşa çıkan beklentidir." (Kant)
Sayfa 163Kitabı okudu
Bir kimse bize oranla fiziksel eyleminde daha çok, ruhsal eyleminde daha az çaba gösterirse bize gülünç gelir. Her iki durumda da gülüşümüzün kaynağındaki zevk kendimizi başkasından üstün görmemizden doğar. İki durumdaki ilişki tersine döner ve diğer kişinin bedensel harcaması bizimkinden az, zihinsel harcaması bizimkinden yüksekse, bu kez gülmez, şaşkınlık ve ona hayranlık duyarız.
Sayfa 160Kitabı okudu
91 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.