Eşsiz Jeeves

Orijinal Adı:
The Inimitable Jeeves
Orijinal Dil:
İngilizce

Wodehouse Güldürmeye Devam Ediyor: "Eşsiz Jeeves"
2025 25. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2025 19:42
Ünlü İngiliz mizah ve hiciv yazarı P. G. Wodehouse’un “Jeeves” serisinin ilk kitabı “Adamım Jeeves”i bu yılın başında okumuştum. Serinin ikinci kitabı “Eşsiz Jeeves”i ise geçenlerde tamamladım. Wodehouse, zengin aristokratlarla ince ince alay eden meşhur uşak Jeeves üzerinden ateş etmeye devam ediyor. İlk kitapta sekiz öykü vardı: Dördü kitabın ana karakteri olan Bertie Wooster – Jeeves ile ilgiliyken kalan dördü Bertie’vari bir tip olan Reggie Pepper ile ilgiliydi. Serinin bu ikinci kitabında 18 öykü bulunuyor. Kitaptaki ana kişiler yine aristokrat Bertie Wooster ile onun sadık ve zeki uşağı Jeeves. Bunun yanında Bertie’nin belalısı Agatha Hala –ilk kitapta olduğu gibi- tüm görkemiyle sayfalara yansıyor. Tüm görkemiyle diyorum çünkü Agatha Hala otoriter, kararlı ve gelenekçi bir İngiliz üst sınıfının kendisidir. Bertie'yi “ıslah etme” misyonu edinmiş, onun savurgan ve sorumsuz yaşamdan kaçmaktan hoşlanmayan, baskın bir figürdür. Sert mizacı ve keskin diliyle, Bertie'nin en çok çekindiği karakterlerden biridir. Öykülerde sık sık karşımıza çıkan diğer kişi ise Bertie’nin okul arkadaşı Bingo’dur. Bingo neşeli, romantik, dürtüsel ve biraz saf bir genç aristokrattır. Sürekli âşık olan, yeni aşklarıyla evlenme hayalleri kuran ve genellikle bu zamanda başını belaya sokan bir karakterdir. Zengin Bertie'nin aksine maddi olarak amcasına bağımlı olan Bingo, Bertie’yi aşk maceralarının içine sürükleyecek ve onun tatlı bela arkadaşı olmaya devam edecektir. Wodehouse, ilk kitapta yaptığını yapmaya devam eder: Zeki, hafif, oldukça mizahi diliyle Bertie’nin Bingo ya da Agatha Hala yoluyla başına gelen olayları çözmesi için sahneye Jeeves’i davet eder. Son derece sadık bir uşak rolündeki Jeeves, tüm hikâyelerin gizli kahramanıdır. Zekidir, hızlı düşünür ve mütevazıdır. Bertie, onu
Eşsiz JeevesP. G. Wodehouse · Yedi Yayınları · 20257 okunma

P. G. WodehouseYazar · 38 kitap
Sir Pelham Grenville Wodehouse KBE bir İngiliz yazar ve 20. yüzyılın en çok okunan mizahçılarından biriydi. Hong Kong merkezli bir İngiliz sulh hakiminin üçüncü oğlu Guildford'da doğan Wodehouse, mutlu genç yıllarını tüm hayatı boyunca adadığı Dulwich Koleji'nde geçirdi