Adamım Jeeves

Yedi Yayınları
Orijinal Adı:
My Man Jeeves

2025 1. kitabı
Bu, 20. yüzyıl Britanyalı yazar P.G. Wodehouse’un hikâyelerinden oluşan bir kitaptır. Başlık, kitabın Wodehouse’un en unutulmaz karakterlerinden biri olan uşak Jeeves ile ilgili hikâyelerden oluştuğunu düşündürse de, kitapta Jeeves ile ilgisi olmayan hikâyeler de yer almaktadır. Jeeves, olağanüstü bir karakterdir; her zaman efendisine yardım etmeye hazırdır, ancak aynı zamanda efendisinin kararlarını—özellikle de giyimle ilgili kararlarını—sessizce ya da bazen pek de sessiz olmayan bir şekilde onaylamaz. Bay Wooster, uşağına çok güvenir, ancak Jeeves’in eylemlerinin bazı sonuçları karşısında şaşırmadan edemez. Wodehouse’un kendine özgü bir Britanya mizahı vardır ve hikâyeleri gerçekten keyiflidir.
2026 1. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2026 16:45
"Jeeves benim adamımdır, biliyorsunuz. Kağıt üstünde maaşını giysilerimi ütülemek filan gibi şeyler yaparak kazanıyor ama o aslında bir şair üstadın deyişiyle ihtiyacım olduğunda başıma konuveren bir talih kuşuydu - -bana yol gösteren bir kılavuzdu adeta; hatırladığım kadarıyla bir filozof ve - umarım bir dosttu- her adımımda ona danışırdım. " Daha önce 'Wooster Düsturları' kitabıyla tanıştığım karakterler Bertie ve uşağı Jeeves ile yine birlikteyiz.. Üstelik 'Adamım Jeeves' serinin ilk kitabı ve tek bir olay üzerine kurgulanmamış.. Kitapta sekiz öykü var dördü Bertie ve Jeeves'le ilgili diğer dördü Bertie Wooster'ın erken bir prototipi olan Reggie Pepper'ı içeriyor.. Bertie ve Jeeves yine bildiğimiz gibi olsa da karakter oluşumunun ilk izlerini ve acemilikleri hissediyoruz.. Jeeves'in bile takıldığı anlar olması şaşırtıcıydı.. Reggie Pepper içeren öyküler de eğlenceli fakat Bertie ve Jeeves'den farklı olarak bu öykülerde Reggie'nin planları fazla anlık ve zeka pırıltısı içerdiği söylenemez.. Eee ne de olsa bir Jeeves kolay yetişmiyor.. Neyse kısaca toparlayacak olursak keyifli ve gülümseten bir kitaba ihtiyacınız varsa tavsiyem Adamım Jeeves'e bir şans vermenizdir.. Son olarak "Jeeves Adamım, yakında yeniden görüşücez.."
Kitabım Jeeves
2024 149. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 19:58
Yazar bir formül bulmuş ve her öyküde aynı formülü uygulamış. Formül: 1- Öykünün anlatıcısının bir tanıdığının sorunu olur. 2- Bu tanıdık öykü anlatıcından bu sorunu çözümü için yardım ister. 3- Öykü anlatıcısının kendisi yada uşağı dâhiyane bir plan yapar. Okurken gerçekten mantıklıymış dersiniz. 4- Plan işlemez, işlemekle kalmaz sorun daha da büyür. 5- Ya yeni planla yada olayın gidişatı ile bu sorun çözülür ve hikaye sonlanır. Kitapta yukarıdaki formülle uygulanmış 8 tane öykü var. Hep aynı formül dedim, buna rağmen hikayeler birbirinin aynısı değil. Genelde öykü kitaplarında öyküler arasındaki beğeniler çok farklı olabiliyor. Bu kitapta her öykü aynı seviyede güzeldi her hikayeden ayrı keyif aldım Sıralama yap deseniz ne en iyi öyküyü seçebilirim ne de en zayıf öyküyü. Yazarı çok beğendim. Umarım yayınevi yazarın diğer kitaplarını da basar.
İngiliz Mizahı ve Amerikan Esintileri: Adamım Jeeves
2025 5. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 21:16
Pelham Grenville Wodehouse (1881-1975), İngiliz edebiyatının en sevilen mizah yazarlarından biri olarak gösteriliyor. Ömrünün büyük bir kısmını Amerika’da geçiren yazarın, dilimize çevrilen iki kitabından biri olan "Adamım Jeeves", keyifle okuduğum bir eser oldu. Kitaptaki öykülerin çoğunun New York’ta geçmesi de yazarın Amerika’daki yaşamından kaynaklanıyor. Kitap, sekiz öyküden oluşuyor. Bu öykülerin dördü, İngiliz aristokrat Bertie Wooster ve onun sadık uşağı Jeeves ekseninde ilerlerken diğer dördü Wooster’a benzer özelliklere sahip Reggie Pepper etrafında şekilleniyor. Hikâyelerdeki temel yapı ise oldukça tanıdık: Wooster veya Reggie’nin bir arkadaşının başına bir olay gelir, müdahaleler işleri daha da karmaşık hâle getirir, ancak sonunda olaylar zekice çözüme ulaşır. Adından da anlaşılacağı gibi, kitabın merkezinde dört hikâyede yer alan sadık uşak Jeeves bulunuyor. İşvereni Wooster’a duyduğu bağlılıkla dikkat çeken Jeeves, yalnızca hizmetkâr değil, aynı zamanda dahiyane çözümleriyle olayların kilit ismi. Wooster’ın gözünde Jeeves, "saf akıl"dır ve onsuz bir hayat düşünülemez. Wodehouse’un uzun yıllar Amerika’da yaşamış olması, hikâyelerin Amerikan mizahıyla harmanlanmasını sağlamış. Her bir öykü; akıcı anlatımı, atmosferi ve finale kadar süren heyecanıyla eşit derecede etkileyici. Çevirmen Işık Özbek Aslan’ın titiz çalışması, "Adamım Jeeves"i daha da keyifli bir hâle getirmiş. Yedi Yayınları ise özenli baskısı ve etkileyici kapak tasarımıyla bu çalışmaya değer katmış. Umarım Jeeves serisinin diğer kitapları ve Wodehouse’un diğer eserleri de kısa sürede dilimize kazandırılır. Wodehouse, okumaktan büyük keyif aldığım bir yazar oldu.

P. G. WodehouseYazar · 38 kitap
Sir Pelham Grenville Wodehouse KBE bir İngiliz yazar ve 20. yüzyılın en çok okunan mizahçılarından biriydi. Hong Kong merkezli bir İngiliz sulh hakiminin üçüncü oğlu Guildford'da doğan Wodehouse, mutlu genç yıllarını tüm hayatı boyunca adadığı Dulwich Koleji'nde geçirdi