Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Thédor Jouffroy Estetik dersleri'nde şöyle der : "İki şeyden birini seçmek gerekir : ya gelişmek için acı çekmek ya da acı çekmemek için gelişmemek. İşte yaşamın seçeneği, işte dünyada olma koşulunun ikilemi. "
Sayfa 8 - BulutKitabı okudu
Her gerçek sanat yapıtı kendi felsefesini kendinde taşır, her gerçek sanat yapıtı özgün bir duygusallikla sarılmış felsefi bir düşünce yükü taşır. Felsefi derinlik kavranabilmek için felsefi bir yatkınlığı gereksinir. Inceden inceye de olsa yaşamı tartısmayan, insanı yorumlamayan, geleceği öngörmeyen yapıt yoktur ya da böyle olmayan bir yapıt gerçek anlamda yapıt değildir. İşte yapıtta gizli duran bu felsefeye ulaşabilmek için hem derin hem de sanata yatkin bir izleme gücüne ulaşmış olmak gerekir.
Sayfa 215 - BulutKitabı okudu
Reklam
Jean-Paul Weber şöyle der : "Şafak Çinliyi ya da Hintliyi Batılı kadar heyecanlandırır, bu durumda her şey eşittir, oysa Bach'ın bir konçertosunun tadına varabilmek için bir eğitim gereklidir."
Sayfa 130 - BulutKitabı okudu
Sanatçı özgürlük içinde yaratandır. Sanatçının özgürlüğü her şeyden önce bilincinin yetkin oluşumunda ve bağsız koşulsuz etkinliğinde kendini gösterir. Sanatçı her şeyden önce kendini kendinde ya da kendine karşı özgür kılmış kişidir. Sanatçı özgürlük içinde yaratandır.
... Çehov bu konuda şöyle der : " Tanrı gibi kötümserlik gibi sorunları çözecek olanlar yazarlar değildir. Yazarın rolü kişileri, durumları, kişilerin Tanrı'dan ya da kötümserlikten sözediş biçimlerini yansıtmaktır. Sanatçı ne kişilerini ne onların söylediklerini yargılar. O yansız bir tanıktır yalnızca. Yargılayacak olanlar jüri üyeleridir yani okuyuculardır. "
Sayfa 157 - BulutKitabı okudu
Şöyle der Flaubert : " Tüm tasarlanan doğrudur, inan bana. Benim zavallı Bovary'm şu an bile Fransa'nın yirmi köyünde acı çekip göz yaşı döküyor." Yazarın bir mektubundan aldığımız bu satırlar onun bir başka mektubundan aldığımız şu satırlarla bütünlenir : " Büyük dehalar insan türünün bilincine yeni kişilikler katarlar. Sezar'ın varlığına inandığımız gibi, Don Kişot'un varlığına da inanamaz mıyız ? "
Sayfa 134 - BulutKitabı okudu
Reklam
Bachelard şöyle der : " Düşlerimizde bir dünya biçimlenir, bu dünya bizim dünyamızdır. Ve bu düşlenmiş dünya bizim olan bu evrende varlığımızı büyütme olasılıklarını bize öğretir."
Sayfa 119 - BulutKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.