Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Emeğin Değeri ve Anlamı Üzerine Felsefi Bir Tartışma

Eşyanın Dilinden Anlamak

Matthew B. Crawford
7/10
7 Kişi
15
Okunma
6
Beğeni
1.061
Görüntülenme
Gün boyu bilgisayar başında çalışırken tam olarak ne iş yaptıklarını kendilerine bile açıklamakta zorlanan günümüz zihin emekçileri, anlamlı bir hayattan giderek uzaklaştıklarını, adını koyamadıkları bir şeylerin eksikliğini hissettiklerini daha sık dile getirir oldular. İnsana kendini aciz ve edilgen hissettiren, kullanıp atmaktan öte ilişki kuramadığımız tüketim ürünleri de bu yabancılaşma hissini pekiştiriyor. Acaba elle tutulur ve hissedilir dünyadan giderek kopuyor olabilir miyiz? Felsefe doktorasının ardından Washington’daki bir düşünce kuruluşunda başladığı kariyerini bırakıp motosiklet tamirhanesi açan Matthew Crawford, liseden sonra apar topar üniversiteye, oradan da ofise tıkıldığını düşünenler için bu kitapta yeni bir kapı aralıyor. Crawford, bir zamanlar gündelik hayatın parçası olmasına rağmen bugün kaybolmakta olan bir deneyimi, insanın elleriyle bir şeyler üretme ve eşyalarını tamir etme pratiğini mercek altına aldığı Eşyanın Dilinden Anlamak’ta el becerisi ve ustalık gerektiren işlerin itibarını iade ediyor. Düşünme ile yapmanın, zihin emeği ile kol emeğinin birbirinden büsbütün ayrı şeyler olduğu yanılsamasıyla herkesi zihin emekçisi olmaya yönlendiren modern eğitim mantığını sorgulayan Crawford, yüz yıl kadar önce seri üretim hattının ortaya çıkmasıyla doğan bu ayrımın, her iki emek biçiminin de değerini azalttığını örneklerle ortaya koyuyor. Öte yandan, Crawford’a göre büsbütün umutsuz olmaya da gerek yok: Seri üretim hattının gayri insani düzenini de, ofis işlerinin zihin uyuşturan anlamsızlığını da bertaraf etmek mümkün. ​Emeğin değeri ve anlamına dair anlatıları irdeleyen Eşyanın Dilinden Anlamak, giderek soyutlaşan bir dünyada ayaklarımızı yere nasıl basabileceğimiz üzerine kapsamlı bir tartışma.
Yazar:
Matthew B. Crawford
Matthew B. Crawford
Çevirmen:
Banu Karakaş
Banu Karakaş
Tasarımcı:
Beste Doğan
Beste Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: Kasım 2019Yayınevi: Metropolis Yayıncılık
ISBN: 9786056669385Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Doktoralı Tamirciden Meraklasına Kitap
Yazar Crawford kitapta günümüzde eşyalarımızla ilişkilerimiz iden yola çıkarak yaşantımızı, mesleklerimizi irdeliyor. Aslında insanın benliğinde tüketme arzusu kadar üretme arzusunun da varlığını hatırlattı bu kitap. Artık eşyalarımızı tamir etmiyor, onların nasıl çalıştıklarıyla, bakımlarıyla ilgilenmiyor, yalnızca kullanıyoruz. Bir şeylere dokunmuyor, ortaya bir ürün çıkartmıyoruz. İş yerlerimizde Belki de "kastımır", "asistın", "riğsörç", "menecmınt"lar havada uçuşuyor ama beyaz yakalı neslimiz ne iş yaptığını kendine bile anlatmakta zorlanıyor. Hobilerin moda olmaya başlaması, kiminin bitkilerle kiminin ahşap oyması, boyama vs gibi işlerle ilgilenmesi belki de bir şeylere dokunma, üretme ihtiyacımızdan kaynaklanıyordur. Bir tamirci ürünü çalışır hale getirdiğinde, bir usta evin duvarlarını ördüğünde karşısına geçip baktığını düşünün. Günümüzde beden ile yapılan işlerden alınan bu hazzı kendi ofislerimizden alabiliyor muyuz? Tartışılır. Tartışınız.
Eşyanın Dilinden Anlamak
Eşyanın Dilinden AnlamakMatthew B. Crawford · Metropolis Yayıncılık · 201915 okunma
Reklam
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Uzun süredir inceleme yapmıyor olmamdan dolayı paslandığımı düşünüyorum.Kitap el işinin,zanaatın ne denli önemli bir rol oynadığını ve günümüzün otomatikleşen ve elektronik dolu aletlerinin geçmişten günümüze bir güzel fırçalayıp,makineler ile olan ilişkimizin nasıl değiştiğini güzelce ele alıyor.Açıkcası su gibi akıp gitti tavsiye ederim.
Eşyanın Dilinden Anlamak
Eşyanın Dilinden AnlamakMatthew B. Crawford · Metropolis Yayıncılık · 201915 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.