Birlikte

Vivek Murthy

İnsan İlişkilerinin Dinamik Yönü: Yalnızlık ve Birliktelik
Puan vermedi
İnsan İlişkilerinin Dinamik Yönü: Yalnızlık ve Birliktelik ⋆ ⭒ ⋆ Birey aile ortamının birleştirici gücüyle karakterine uygun gördüğü arkadaş çevresiyle birliktelik ilişkisini genişletir. Bu süreçte hayat şartlarının değişim ve dönüşümüyle birlikteliği sağlayan vefa, sadakat, iyi niyet gibi duyguları etkilenir. Sosyal ve duygusal hislerin harmanlanmasıyla karakteristik bir fizyolojik yapı her an olay ve durum çemberinde değişim ve dönüşümler halini alır. Bu değişim ve dönüşüm ömür dediğimiz süreyi tamamlayarak anlam dünyamızı ortaya çıkartır. Harvard, Yale'de eğitimini tamamlayarak, Brigham Kadın Hastanesi'nde ve Harvard Tıp Merkezi’nde Dahiliye ihtisasını tamamlayan Dr. Vivek H. Murthy; “Amerika’nın doktoru” diye bilinmekte, opioid salgını, duygusal sağlık ve iyi olma hâli gibi konuları içeren kamu sağlık konuları üzerinde çalışmıştır. 2014-2017 arasında ABD Sağlık Bakanı olarak görev yapan Dr. Murthy, Amerika’daki sağlık sorunlarının temelinde bedensel ve ruhsal hastalıklarının temelinde “yalnızlık” olduğunu keşfetmiştir. İnsanın her an ve hayatı boyunca “birlikte” ile “yalnızlık” arasında bir tercihle yaşamaktadır. İnsan varlığıyla, insan ilişkisi gerçeği yakınlık ile uzaklık derecesini belirleyen ilişkiler halindeyiz. “Birlikte - Yalnızlaşan Dünyamızda İnsan İlişkilerinin İyileştirici Gücü” kitabıyla Dr. Murthy; “Yalnızlığa Anlam Vermek” ve “Daha Fazla Bağ Kurduğumuz Bir Hayat İnşa Etmek” iki kısımla sekiz bölüm işlenmektedir. “Burnumuzun Dibinde” kitabın ilk başlığıyla Dr. Murthy, orta yaşlı beyefendi hastası James ile olan deneyimini anlatarak, başlar. James, kendi hayat hikayesini anlatmaya başlar. Kendisi bir fırında ustadır. Taki loto şans oyununu kazanıp zengin olana kadar. Bu zenginlikle hayat konforu, statüsü değişen James, çevresi de
Aile
Yalnızlıktan Birlikteliğe
2024 3. kitabı
Kitabı beğendiğimi belirterek başlamak istiyorum. Yalnızlığa dair ilgi çekici araştırmalar paylaşılmış. Yalnızlık çeken insanların hikayeleri var. Hikayelerin çoğunda insanlar duygularını maskeleyerek hayatlarına devam ediyor, ta ki hayatlarını yalnız sürdüremeyecek hale gelene kadar. Sonra ufak denemelerle yanındaki insanlarla paylaşım yapmaya, sosyalleşmeye, güven testleri yapmaya başlıyorlar. Bu denemeler sayesinde sorunlarında yalnız olmadıklarını görüyorlar ve bu durum onları ümitlendiriyor. Aynı problemi yaşayanlar kullandıkları yöntemler üzerine konuşmaya ve birbirlerine yardımcı olmaya başlıyorlar, bu süreç birbirlerine olan güveni artırmaya başlıyor. Bir zaman sonra insanlar sosyalleşmenin de etkisiyle maskelerini indirip duygularından kaçmadan, saklanmadan daha rahat bir hayat sürmeye başlıyorlar. Sonuçta bizler robot değiliz...
Psikoloji
Herkes okumalı!!!
2022 2. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 09:32
Hayatımda beni ve kişiliğimi en çok etkileyen kitaptır. Bu kitabı herkes okumalı ki hayatımızda hep güzellikler olsun, Sevgi ve barış olsun. Öncelikle kimse yalnız hissetmesin kendini. Bir olalım. Lise çağındaki gençler okumaya başlamalı. Kendilerini bilsinler, tanısınlar. Yalnızlığımı bu kitabı ağlayarak okuduktan sonra farkettim ve cesaretle bu duygunun üstesinden gelebileceğimi öğrendim. Çocuklarıma daha iyi nasıl rol model olabileceğimi öğrendim. Daha neler neler öğrendim. İçimi aydınlatan bir kitap. Tekrar tekrar diyorum herkes okusun. Etrafımdaki çoğu insana öneriyorum. Sevgiyle kalın, yalnız hissettiğiniz zaman en yakınınızdaki insana sarılın.
İnsan ve Duygular
2022 15. kitabı
Birlikte | Vivek H. Murthy Yalnızlaşan dünyamızda insan ilişiklerinin iyileştirici gücünü keşfetmeye ne dersiniz? Aslında gelişen teknoloji bizlere yalnızlığı da getirmiyor mu? Görüntülü görüşüyoruz diye gitmiyorsunuz, yüz yüze gelip bir kahve içmiyorsunuz belki de… Belki özlemleriniz ortamı aldatıcı görüntüyle geçiyor, kim bilir? Kitabı okurken altını çizdiğim onlarca cümle oldu. Düşündüm düşündüm.. Yalnızlık bizim isteğimizle mi oluyor, yoksa yalnizlastirilmaya mi itiliyoruz? Seçtiğimiz şey tam da yalnızlık degil çoğu zaman, sükunet… Kafamıza göre olmayan kişileri hayatımızdan temizlemek belki, belki de çoğusunun kuru gürültüsüne bile tahammül edemiyoruzdur. İşte nedir yalnızlık? Yalnızlık bizlere ne gibi sorunlarla gelir? Yalnızlığın yol açtığı hastalıklar nelerdir? Hepsinin ve daha nicelerinin bulunduğu, Doğan Cüceloglu’nun ‘Var misin? ‘Kitabında tavsiye ettiği eserlerden birisini okursanız her soruya cevap bulacaksınız… Peki nasıl aşarız yalnızlığı? “Birlikte” olarak elbette… Sevdiğiniz insanlara zaman ayırın, onlarla bir kahve için, güzel günlerden sohbet edin, gülün eğlenin, yeter ki “Birlikte” olun… saf dostluk duygularıyla, insanı duygularla birlik olun . . “Arkadaşlıkta ruhun derinleşmesi dışında hiçbir amaç olmasın. “halilcibran “İster klan,ister ağ, kabile ya da aile; adına ne derseniz deyin ve kim olursanız olun, ona ihtiyacınız var. Ondan olduğunuz için ihtiyacınız var.” “ Yalnız olmak ruh sağlığıyla ilgili sorunlara neden olabilir. Bunun yanı sıra ruh sağlığı bozuklukları da yalnızlığa meyilli olmanıza neden oluyor. ..” “Bebeklik dönemini inceleyen araştırmacılar, hayatın en basında sosyal sünger olan insan beyninin istisnasız herkese ilgi gösterdiğini gördüler. Bebekler dünyaya belirli bir tercihleri olsan gelirler. Yüzler ilgilerini ceker ve
1000k
2022 124. kitabı
İnsanların diğer insanlarla olan iletişimin önemini bize hatırlatan ilgi çekici bir kitap. Kitap yalnızlığın sandığımızdan daha büyük bir sorun olduğunu, bağımlılık gibi birçok farklı sorunun kök nedeni olabileceğini, yalnızlığın hem bedensel hem ruhsal nasıl ciddi sıkıntılara yol açabileceğini, yalnızlığın nasıl sinsi taraflarının oluğunu ve dahasını anlatıyor. Yalnızlık konusunda belli bir bilinç kazandıracağını düşünüyorum. Her insan belli dönemlerinde kendisini yalnız hissetmiş olabilir. Genel olarak sapiensin sağlıklı kalabilmesi için ne gibi ihtiyaçları bilmek ileride karşılaştığımız sorunlara daha bilinçli bakabilmemizi sağlayabilir. Bu kitap işin iletişim kısmını ele alıyor. Her insanın sağlıklı ve derin ilişkiler kurabildiği insanlara ihtiyacı var. Bu yemek, su ihtiyacı kadar temel bir ihtiyaç. Kitap bu ihtiyacımızın gideremediğiniz takdirde ne gibi sorunlarla boğuşabileceğimizi çeşitli insanların hikayeleri üzerinden de anlatıyor. Birçok kişinin hangi nedenlerle yalnızlık sorunuyla yüzleştiğini ve bazılarının buna ne gibi çözümler getirdiğini görüyoruz. İnsan ilişkilerinin çok daha güçlü olduğu, statü, zenginlik gibi şeylerin yerine insana daha önem verilen bir dünya dileğiyle... İyi okumalar.
2024 3. kitabı
Kitap bu yol okuyacağınız en önemli kitap diye belirtilmiş. Doğan Cüceloğlu’nun tavsiye ettiği bir kitap olduğu için aldım. İnsan ilişkilerinin, aile ve arkadaşlık ilişkilerinin yozlaşmamasına izin vermemeliyiz mesajı veriyor. Çok başarılı tavsiyeler mevcut. Özellikle sosyal medyada kurulan ilişkilerin kalitesi hakkında olan bölümler beni etkiledi. Tavsiye ediyorum.
2025 4. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2025 00:38
Kitap akıcı, yapıcı ve sakinleştirici bir içeriğe sahip. Bilimsel dayanaklarla belli şeyleri açıklıyor. Vakalar ile olayları örneklendiriyor. Kesinlikle içi boş kişisel gelişim kitapları gibi değil. ABD'de de 2014-2017 yılları arasında 19. Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı olarak görev yapmış Dr. Vivek H. Murthy tarafından yazılmış ve yalnızlığın yol açtığı büyük sıkıntıları anlatıyor. İnsanlarla gerçekci bağlar kurmanın ne kadar önemli olduğundan bahsediyor. Yer yer kültürel farklılıklardan kaynaklı katılmadığım ya da daha farklı olacağını düşündüğüm kısımlar oldu ama kitabın bütünlüğünü bozmadı benim için. Bu tarz kitapları sevenler için şiddetle tavsiye edilir.
Duygu ve Düşünce

Vivek MurthyYazar · 1 kitap
Vivek Hallegere Murthy Amerikalı bir hekim ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 19. Cerrahı olarak görev yapan Halk Sağlığı Hizmetlerinden Sorumlu Kolordu başkan yardımcısıydı. Amerika için kâr amacı gütmeyen Doktorlar'ı kuran Murthy, 2013'ten bu yana Genelkurmay Başkanlığı yapan Boris Lushniak'ın yerini aldı.