Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etik Gönderileri

Etik kitaplarını, Etik sözleri ve alıntılarını, Etik yazarlarını, Etik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Korkak"sak, bu "korkak" olmayı seçtiğimizdendir, Tanrı ya da Doğa bizi böyle yarattığından değil. Aynı mantıkla "kötü"ysek, o zaman kötü olmamayı seçebiliriz.
İyi olmak zordur. Genellikle sorumluluğumuz ve asıl yapmak istediğimiz şey arasında zihinsel bir iç hesaplaşmayı gerektirir.
Reklam
Her şeyin kendine özgü mutlak bir kaderi vardır. Nasıl ki bir bıçak işlevini doğru düzgün keserek yerine getiriyorsa, insanlar da yine doğru düzgün işlev gördükleri sürece kendilerini gerçekleştirip mutlu olurlar.
Yunan filozofların köleleri vardı Platon vasiyetinde beş köleyi zikreder, Aristoteles'in de 14 civarnda kölesi olduğu anlaşılıyor. Kölelik kurumu bu ahlak felsefecilerini hiç üzmüş gibi görünmüyor. Aristoteles bazı insanların "doğuştan" köle olduğuna içtenlikle inanmış gibi
Size nasıl davranılmasını istiyorsanız siz de başkalarına daima öyle davranın.
Kendi kendimzi "yapmıyoruz." "Kimliğimiz" ve "kişisel görüşlerimiz" olduğunu düşündüğün şeylerin çoğunu içinde yaşadığımız topluluğa borçluyuz.
Reklam
Ahlak, sırf kurala itaat demek değildir. Kim olduğumuzu öğrenirsek, iyi tutum ve davranış konusunda bir daha karanlıkta kalmayız.
Sokrates'e göre "sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez"di. Çoğu yetişkin ahlaki yaşamını sorgulamaktan kaçınır, para kazanıp teklemeyen rutin bir hayatı yaşamayı tercih eder. Sokrates, gençleri kendi başlarına düşünmeye ve yetişkinlerin alışılmış ahlaki kurallarını sorgulamaya teşvik ediyordu. "Bilgelik" taslayan bir guru olmak istemiyordu.
Felsefe topluluk içinde gerçekleştirilen bir faaliyetti, tek başına sürdürülen bir şey değil. Platon bu nedenle yeni icattan, kitaptan pek hazzetmiyordu, zira bunlar tek bir bireye ait kapalı sistemlerdi ve düzeltilmeleri mümkün değildi.
Bilinçli şüphecilik, olumlu bir şey sayılabilir. Karizmatik gurulardan, kışkırtıcı siyasi liderlerden ve ahlaki gerçekle arasında özel bir erişim hattı olduğunu iddia eden herkesten şüphelenmeyi öğretmeli bize.
Reklam
Kapitalizmin geleceği kısıtlı kaynaklar, genetik mühendislik eseri insanlar, köle işgücüne dayalı devasa kurumların işverenleri ve bir imaj dünyasında yaşayan kanal-atlayan tüketicilerin ileri teknolojiyle gözetim altında tutulması şeklinde olabilir. Tüketime yönelik imajlardan oluşan sürekli bir "Temaşa" bireyleri kontrol ve hipnotizma altına alıp Kapitalizm'in "ahlakı"nı kabullenmeye itecektir.
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.