Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Anlam Köprüsü İnşa Etme Aracı Olarak Okullarda Etkili İletişim

Etkili İletişim

Selahattin Turan

Etkili İletişim Sözleri ve Alıntıları

Etkili İletişim sözleri ve alıntılarını, Etkili İletişim kitap alıntılarını, Etkili İletişim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma; (bunların dışında kalsan) helâk olursun. (Hadis-i Şerif)
Eğer ne söylemek istediğimizi önceden düşünmez daha başlangıçta insanları değerlendirme eğilimine girersek, korkularımızı kontrol edemez, başkalarını etkin olarak dinlemez, söylediklerimize kendimiz bile inanmazsak, başkalarını yargılama eğilimi içinde oluruz.
Reklam
Çoğu kez gülümsemenin ciddiyet ile bağdaşmayacağını düşünürüz. Gerçekte hatırlanması gereken nokta, gülümseyen insanın karşısındakini rahatlatmasıdır. Gülümseyen insan güzelleşir; gülümseyen insan iletişime açıktır.
Unutmayın lütfen: İki beyin, iki düşünen kafa, her zaman bir beyinden daha güçlüdür.
Biz melek değiliz, düşüncelerimiz, duygularımız, korkularımız, kusurlarımız ve eşsiz niteliklerimizin bütünlüğü ile biz bir insan, bir faniyiz. Bu nedenle robot gibi, duygulardan arınmış olarak hareket etmemiz, okuldan veya evden çıktıktan sonra her şeyi unuttuğumuzu iddia etmemiz inandırıcı değildir... Diğer taraftan neden kurum meselelerini eşlerimizle görüşüp konuşmayız? Bunun iki geleneksel cevabı olabilir: Birincisi, ''Onlar anlamaz.'' Ikincisi, ''Onlara da söylersek konu iyiden iyiye dağılır, yayılır.'' Bu iki yargının üzerine inşa edilmiş çoğu kez kendimize itiraf etmekten korktuğumuz, kendimizden gizlediğimiz bir arka plan vardır: Eşlerimize güvenmiyoriz! Unutmayın lütfen: Iki beyin, iki düşünen kafa, her zaman bir beyinden daha güçlüdür.
“Eğer dinlemiyorsak herkes bir şeyler konuşuyor demektir.”
Reklam
Değişmekten korktuğumuz için dinlemekten de kaçıyoruz.
Siz eğitimciler olarak öncelikle en yakınınızdaki beyinleri işe koşamıyorsanız, özel yaşama ve iş yaşamına ilişkin olarak eşinizin düşüncelerini alamıyorsanız, başkalarının fikrini almak veya danışmak girişiminiz ne kadar inandırıcı olur? Kaldı ki hayatı, iş ve özel yaşam, diye yapay bir ayrımla tanımlamak da doğru ve anlamlı değildir. Yaşam bir bütündür. Özel yaşam ve iş yaşamı diye ayırdığìmız dilimler arasında duvarlar değil, belki yapay cam bölmeler, sanal kapılar vardır. Hangi taraftan bakarsanız bakın diğer taraf görünür ve sık sık birinden diğerine gidip geliriz.
“Yaşam hiçbir zaman bazı şiirlerdeki gibi ‘yalnızlığın karanlıklarında’ tek başına değildir. İletişim içimizle, çevremizle var olmak için almak ve vermek düzeneğidir. Yetişmiş insan, kâmil insan, bilge kişi bu düzeneği en iyi biçimde çalıştırabilendir.”
Anlam, ortak bir bakış açısına ulaşmak için bir araçtır. O bakımdan anlamı kovuşturmak, anlamı izlemek iletişim sürecine katılanların temel kaygısı olmalıdır... Okul açısından iletişim, çift yönlü diyaloğa dayalı anlamı ortak hale getirme veya anlam köprüsü kurma süreci olarak tanımlanabilir... Duyguların ortak hale getirilmesi... Iletişim duygusal farkındalıkla başlar. Kendisinin farkında olmayan birey başkalarının da farkında olamaz ve iletişim kuramaz. Bir başka ifade ile iletişim bireyin kendisini ve başkalarını fark etmesiyle başlar. Iletişim, öğrencilerle okul yönetimleri arasında amlamları ortak hale getirmede, ortak beklentiler oluşturmada,... ortak amaca yönelmede..., yönetici, öğretmen-öğrenci-veli arasında etkili bir anlam köprüsü kurmada hayati rol oynar... Iyi bir okul müdürü ve öğretmenin en temel özelliği çift yönlü paylaşıma açık, diğerlerinden gelen her türlü fikri anlaması, anlamlandırması ve tepkide bulunması temel iletişim için olmazsa olmaz yöneticilik yeterliliğidir... Etkili iletişim, etkili okul demektir.
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.