Düşler, en az düşünceler kadar kıymetlidir fakat daha da itibarsızdır. Hele ki kurduğunuz düşü gerçekleştirecek gücünüz yoksa dillendirmeye bile çekinebilirsiniz. Doğru söz bu devrin sanatı olmayabilir ama bazen yüksek sesle söylediğiniz bir doğru söz, atacağınız yüzlerce yanlış adımı engeller. Sözünüz doğru değilse bile iyi niyetle temellendirilmişse doğrularla tanışıp doğrulmanıza vesile olacaktır. Öylece durup dünyanın ne kadar bozulduğundan şikayetçi olmak yerine, hiç değilse dünyayı düzeltmenin düşünü kurmalıyız. Toplumun temelinin yani ailenin düzeltilmesi için söylenen '' Herkes evlenmemeli, evlilik için bir ehliyet alınmalı. '' sözlerini hepimiz duymuşuzdur. Evlilik ehliyetinin zorunlu olduğu bir dünyanın anlatıldığı, gerçekleştirilebilir bir romana davetlisiniz. Sözümü doğrultmanız temennisiyle...
240 sayfa

10/10 puan verdi
Bazen gerçekleri okumak insanı üzse de okumak lazım. Bu romanın hikayeleri ülkenin gerçeklerinden farksız. Bir öğretmen olarak bu romanı, benden kitap tavsiyesi ve hayata dair rehberlik isteyen öğrencilerime altını çizdiğim cümlelerin listesiyle önereceğim. Hayatın ve insanın ne kadar değişken olduğunu bu kitap aracılığıyla okuyarak yaşayabileceklerini düşünüyorum.
Hüseyin Çağrı Topaloğlu
Hüseyin Çağrı Topaloğlu
kaleminize sağlık...
Evlilik Ehliyeti
Evlilik EhliyetiHüseyin Çağrı Topaloğlu · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık · 2023227 okunma
Evlilik Ehliyeti
Geçmişten beri benim de savunduğum bir fikir olan herkesin evlenmesinin ve çocuk yapmasının doğru olmadığı fikrine yazar muazzam bir kurguyla, kimseyi incitmeden değinmiş. Ne kadar yazar tarafsız bir tutum sergileyip iyiyi, kötüyü, yanlışı, doğruyu hikayesinin içinde göstermeye çalışmış olsa da bence kesin bir şekilde herkes evlenmemeli, hadi evlendi çocuk yapmamalı. Bir araba sürmek için bile eğitime ve ehliyete ihtiyaç varken kesinlikle bir çocuğun sorumluluğunu almak için daha fazlasına ihtiyaç var.
10/10 puan verdi
İlk başta nasihat kitabı sanarak alsam da bir romanla karşılaştım. Benim adıma daha iyi bir tecrübe olduğunu söyleyebilirim. Zeyno'nun yaşadıklarını kısmen yaşamış birisi olarak sanırım kitabı biraz fazla benimsedim. O yüzden beğendiğim bir kitap oldu. Kitabın kısaca özeti, belirli bir eğitim ve psikolojik muayeneden geçemeyen insanların şartları tamamlayana kadar evlenemediği bir yerde insanların bir kısmı bu yasayı desteklerkem bir kısmı karşı çıkıyor. Destekleyenler desteklemeyenlerin sebepleriyle beraber hem hayat hikayelerini hem de birbirleriyle yollarının kesişmesini okuyoruz. Bu kesişmelerin sonunda yaşananlar evlilik ehliyeti yasasını sıkıntıya sokuyor. Ama ben kesinlikle bunun yapılması tarafında olanlardanım.
10/10 puan verdi
Ne zaman suç içlemiş birini görsem ya da yalnız bırakılmış bir çocuğun başını okşasam ben de herkes ana baba olmamalı diye içimden geçiririm. Kitapta yazar bunu daha da derinleştirip her aklına esen ha deyince evlenemezse, evliliğin de şartları olursa nasıl bir toplum oluru hayal etmiş ve ortaya keyifli bir roman çıkmış. Yazar evliliğe kısıtlama getirilip getirilmemesi konusunda taraf olmadan olayı okuyucuya sunmaya çalışmış, bu noktayı çok beğendim. Kitabın sonunda da dolaylı yoldan size soruyor. Evlilik ehliyeti konsepti zorunlu bir şekilde olmalı mı diye. Benim oyum evetten yana olurdu.
yanlış evlilikler...
Okunması, okutulması gereken bir kitap. Hayatımın zor bir döneminde kitaba denk geldim. Çok zorlu bir aile hayatı olan ve aile sevgisinden mahrum kalmış insanların baş ucu kitabı yapacağı bir kitap. Asiye karakterinin hayata basit bir şekilde kanışı ve heba oluşu bana kendi hayatımdan bir şeyleri hatırlattı. Olması gerekenle olan arasında gidip geldiğim ve okurken Asiye'nin üzerinden kendime kızdığım ve yine Asiye'nin üzerinden kendime merhamet duyduğum çok an oldu. Genel olarak çok beğendiğim bir roman ve hikayenin devamı da gelse keşke diye umut etmekteyim.
10/10 puan verdi
Hayatın içinden bir distopya okudum desem abes mi olur, bilmiyorum. İnsanın kötü yetişmiş insanlar görünce aklının köşesinde hep beliren o evlilik ehliyeti fikri, gerçekte olsaydı neler olurduyu çift yönlü bir şekilde farklı hayatlar üzerinden okuyabiliyorsunuz. Çift yönlüden kastım, olması gerekenler ve gerçekte olabilecekler. Kitaptaki bazı karakterlerle empati kurmaktan kendimi alıkoyamadım. Hayatın klişelerini ve bunlara alışıp sıradanlaştırdığımız şeylerin ödeteceği bedelleri fark etmemi sağladı. Kitabı özetleme noktasına gelirsek beş farklı karakterin bakış açılarıyla ayrı ayrı bölümlerde hikayeleri anlatılıyor. Hikayeler birbirleriyle kesişmeye başladıkça kitabın başında gördüğümüz durumlar anlamlı hale geliyor. Her bölüm bir sonraki bölümü inşa etmiş. Kitap sürekli yeni bir güne başlayacakmış hissi vererek ilerlerken birden sonuna geliyorsunuz. Sanırım yazar, hayatın bu gerçeğini de kitapta yazmak yerine hissettirmek istemiş. Kitabın sonundaki soruyaysa cevabım "Evet" demek olacak.
Puan vermedi
Evlilik Ehliyeti
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.