Evreni Ölçmek

Ian Stewart

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilginin sınırlarındaki araştırma herzaman zordur ve biz hâlâ evreni laboratuvarda kurup, mikroskop altında damıtıp neyden yapıldığını anlayamıyoruz ya da büküp neyin kırıldığını göremiyoruz..Çıkarımı ve hayal gücünü çalıştırmak zorundayız.
Sayfa 326Kitabı okudu
Bugün kozmologların çoğu tüm evrenin, yani uzay, zaman ve maddenin 13,8 milyar önce ortaya çıktığını düşünüyor. (..) Bir saniyenin milyarda biri kadar zamanda, ilk şiddet temel parçacıklar olan kuark ve gluonların ortaya çıkmasına yetecek kadar dindi; saniyenin milyonda birinden sonra bu parçacıklar, daha bildik parçacıklar olan protonlar ve nötronları meydana getirmek için bir araya geldi. Basit bir atom çekirdeğini oluşturmak için onların bir araya gelmesiyse birkaç dakika sürdü. Atomlar çekirdek ile elektronlardan oluşur ve elektronların karışıma dahil edilip en basit elementler olan hidrojen, helyum ve döteryumu oluşturmaları için 380.000 yıl daha geçmesi gerekmişti. Yalnızca bundan sonra madde kütleçekim altında kümelenmelere başlayıp en sonunda yıldızlar, gezegenler ve galaksiler oluştu. Kozmologlar zaman çizelgesini isabetli ve dikkate değer detayda hesaplamaktadır. Bu senaryo Hoyle'un ismini biraz kinayeli olarak ortaya attığı işte o ünlü Büyük Patlamadır.
Sayfa 266 - Alfa Yayınları
Reklam
Bugün Halley kuyrukluyıldızı olarak bildiğimiz şey (Onun adı 1759'da verildi) güneşin etrafında yörüngede dolandığı gösterilen gezegenler dışındaki ilk cisimdir. Antik kayıtları, onun geçmişteki yörüngelerinin modern hesaplamalarıyla karşılaştırırsak, Halley kuyrukluyıldızı Çin'de ilk kez görüldüğü MÖ 240 yılına kadar takip edilebilir. Sonraki ortaya çıkışı MÖ 164 yılında Babillilerin kil tabletlerine not edilmiştir. Çinliler tekrardan MÖ 87, MÖ 12, MS 66, MS 141 ve sonrasında tekrar görmüşlerdir. Halley'in kuyrukluyıldızın en sonunda geri geleceğine dair tahmini, gök dinamiğinin matematiksel kuramına dayalı, tamamen yeni, gökbilimin en erken öngörülerinden biriydi.
Sayfa 123 - Alfa Yayınları
(..) arabalarında navigasyon cihazı kullanan herkes hem özel hem de genel göreliliğe güveniyor. Size Bristol'un dışında M32 otoyolunda güneye doğru yol aldığınızı söyleyen hesaplamalar yörüngedeki uydulardan gelen zamanlama sinyallerine güvenir. Arabanızdaki konumunuzu hesaplayan çipin o zamanlamalarda iki etkiyi düzeltmesi gerekir: Uydunun hareket hızı ve dünyanın kütleçekim kuyusundaki konumu. Birincisi özel, ikincisi genel göreliliği gerektiriyor. Bu düzeltmeler olmasaydı, navigasyon cihazı sizi Atlas Okyanusunun ortasına konumlandırırdı.
Sayfa 35 - Alfa Yayınları
(..) geçmiş, kusursuz olmasa da yakın geleceğin rehberidir.
Sayfa 138 - Alfa Yayınları
Işık çok hızlı hareket eder, dolayısıyla ışık yılı çok uzun bir mesafedir: 9,46 trilyon kilometre. En yakın yıldız 4,24 ışık yılı uzaklıktadır, dolayısıyla onu bir teleskopla izleyen kişinin gördüğü şey dört yıl üç ay öncesidir. Belki de dün patlamış olabilir (evriminin henüz o aşamasında olmadığından pek olası değil), ama öyle olsaydı dört yıl üç ay sonrasına kadar bilemeyecektik. Gözlemlenebilir evrenin yarıçapının güncel değeri yaklaşık 45,7 milyar yıldır. Saf bir şekilde 45,7 milyar yıllık geçmişi görebileceğimizi düşünebiliriz. Ancak iki nedenden dolayı yapamayız. İlki, "gözlemlenebilir evrenin" ilkece gözlemlemenin mümkün olduğu şeyi ifade eder, pratikte neyi görebileceğimiz değil. İkincisi, evrenin yaşının 13,8 yaşında olduğuna inanılıyor. Kayıp 31,9 milyar yıl evrenin genişlemesi için hesaba katılıyor(..)
Sayfa 254 - Alfa Yayınları
Reklam
Yaşam, beyinlerimizin etrafımızdaki karmaşıklıktan çıkarıp önemli olduğunu düşündüğü bir kavramdır. Sözcüğün ne anlama geldiğine biz karar veriyoruz.
Sayfa 226 - Alfa Yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.