Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evreni Yöneten Dört Yasa

Peter Atkins

Evreni Yöneten Dört Yasa Gönderileri

Evreni Yöneten Dört Yasa kitaplarını, Evreni Yöneten Dört Yasa sözleri ve alıntılarını, Evreni Yöneten Dört Yasa yazarlarını, Evreni Yöneten Dört Yasa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
120 syf.
9/10 puan verdi
Dinamik münferit cisimlerin davranışlarıyla ilgilenirken, termodinamik çok sayıda cismin ortalama davranışlarıyla ilgilenir. Atomların varlığının kesin olarak kabulünden önceye yani 19. yüzyıl termodinamiğine klasik termodinamik denir ve hacimsel özellikler arasındaki ilişkilerle alakalıdır. Bir de istatistiksel termodinamik vardır ki Ludwig
Evreni Yöneten Dört Yasa
Evreni Yöneten Dört YasaPeter Atkins · Alfa Yayıncılık · 201452 okunma
Ya­şamı oluşturan süreçlerin çoğu kendiliğinden olmayan reaksiyonlardır; bu nedenle öldüğümüzde çürürüz ve bu yaşamsal reaksiyonların hiçbiri devam etmez. (İlkece) basit bir örnek olarak, bir protein molekülünün yapımını verebiliriz, bir protein molekülü, çok sayıda tek tek amino asit molekülü­nün tamamen kontrollü bir dizilim içerisinde birbirine bağ­lanmasıyla oluşur. Protein yapımı kendiliğinden olan bir süreç değildir çünkü düzenin düzensizlikten yaratılması gerekir. Ancak, protein inşa eden reaksiyon güçlü biçimde kendiliğinden olan bir reaksiyona bağlanırsa, o durumda ikincisi ilkini yürütebilir, tıpkı bir motordaki yakıt yakımının elektrik jeneratörünü düzenli elektron akışı üretmesi için -yani elektrik akımı için- yönetmesi gibi.
Reklam
Bir sistem sınırıyla tanımlanır. Sisteme madde eklenebiliyor veya sistemden madde çıkarılabiliyorsa, sistemin açık olduğu söylenir. İçine madde ekleyebildiğimiz için kova, ya da daha güzeli, açık bir şişe buna örnektir. Madde geçirgenliği olmayan bir sınırla çevrelenmiş bir sistem kapalı sistem olarak adlandırılır. Kapağı kapalı bir şişe kapalı bir sistemdir. Çevrede meydana gelen olaylara rağmen değişmeden kalan ve hiçbir geçirgenliği o lmayan bir sınır la çevrelenmiş bir sistem ise yalıtılmış olarak adlandırılır. Kapaklı sıcak kahve termosu yalıtılmış sisteme iyi bir yaklaşımdır.
Termodinamiğin yalnızca buhar makineleri hakkında olduğunu düşünmeyin: termodinamik neredeyse her şey hakkındadır. Kavramlar, on dokuzuncu yüzyıl boyunca buhar o günün sıcak konusuyken ortaya çıkmıştır. Ama termodinamiğin yasaları formüle edilip, sonuçları keşfedildikçe, konunun ısı motorlarının, ısı pompalarının, m soğutucuların veriminden tutun da, kimyadan yola çıkıp yaşam süreçlerine varana kadar, oldukça geniş olay aralığına dokunabileceği anlaşılır bir hal almıştır.
Evreni tanımlayan yüzlerce yasa içinde, bir avuç dolusu (az miktarda) güçlü yasa gizlenmiş olarak bulunur. Bunlar enerji özelliklerini ve enerjinin bir türden diğerine dönüşümünü özetleyen termodinamiğin yasalarıdır.
Din, gerçekliği asla idrak edemeyeceğimizi söyleyip bizi araştırma yapmaktan vazgeçirerek, varoluşa ilişkin en önemli soruları sormamızın önüne geçiyor. Din bizim oldukça önemsiz olduğumuzu belirtiyor. Bu kadar aptal tasvir edilmemizin ortaya çıkardığı korku sayesinde din, insanın idrak gücünün sınırsızlığını reddediyor. Görünmeyen şeylerin gözümüzü korkutmasına yol açıp inancın boşluğunu vurgulayarak ilerlemeye engel oluyor. Bilim bizi mantıklı tartışmalara götüren önemli soruların önünü açıyor. En önemlisi, bilim insanın zihinsel yeteneklerinin gücüne saygı duyuyor. Bilim insanlığın potansiyeline dinin yapabileceğinden çok daha fazla saygı gösteriyor.
Reklam
120 syf.
·
Puan vermedi
Enerji, termodinamik, entropi ve zaman hakkında temel düzeyde bilgiler veren bir kitap. Kavramlar ve bilimsel bilgiler gayet anlaşılır. Uzmanlık alanınız ile ilgili olmasa bile bilim kitaplarına meraklı iseniz anlamakta zorlanmadan okuyabileceğiniz bir kitap.
Evreni Yöneten Dört Yasa
Evreni Yöneten Dört YasaPeter Atkins · Alfa Yayıncılık · 201452 okunma
53 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.