Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Toplumun Kültürünün Ve Dininin Tarihi

Ezidiler

Birgül Açıkyıldız Şengül

Ezidiler Gönderileri

Ezidiler kitaplarını, Ezidiler sözleri ve alıntılarını, Ezidiler yazarlarını, Ezidiler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
300 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Melek Tavus’un halkı Ezidiler
Bir toplumu veya bir dini keşfetmek olağanüstü bir şeydir. Insanlar yaşar ve ölürler peki insanlar, diğer insanların veya insanlığın ne kadar farkındadır? Farklı insanlar, farklı inançlar, farklı farklı yaşam tarzları ve kültürlerin ne kadar odağındayız? Bazen insanlar, bir bitki gibi veya normal bir hayvan gibi yaşayıp sonra ölmektedir. Insana
Ezidiler
EzidilerBirgül Açıkyıldız Şengül · Alfa Yayınları · 201510 okunma
Nasıl bir işarettir iman! Önce ne yer vardı ne gök, Ne dağ vardı ne sağlam toprak. Bilgiye giden bir yol geldi; Yol için iman geldi, Beyaz kaynağın suyu tüm derde derman kılındığında. (Ezidi ilahisi)
Reklam
Herkes Tavus’u güzelliğinden dolayı över; ama o çirkin bacaklarından dolayı utanç duyar.
Diyarbakır’ın Kürtler açısından önemli bir tarihi var. Osmanlı sultanı 1. Selim (yavuz sultan selim) 1514’te Safevilere karşı bir sefer düzenledi. Safevilere karşı Kürt beyleri ile ittifak kurmuştu, bu beyler Sultan Selim’in teklifini yerel yöneticiler olarak yetkilerinin tanınması ve bu biçimde örgütlenmiş olarak Osmanlı koruması altına girmeleri koşuluyla kabul ettiler. bu anlaşmayla büyük ve küçük tüm Kürt beyleri 1515’te Diyarbakır (Amed) eyaleti altında örgütlendiler ve o zamandan bu yana Diyarbakır Kürtlerin başkenti oldu.
Kürtler kendi kültürlerini ifade etme haklarından yoksun bırakıldılar .Azınlık içinde azınlık olan Ezidiler çift yönlü dezavantajliydilar
300 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Ezidileri; yaşantılarıyla, tarihleriyle, kültürleriyle ve kökenleriyle başta olmak üzere hemen hemen yönüyle ele alan çok başarılı bulduğum bir eser. Eseri benim için en çok güzel kılan nokta ise yazarının Ezidilerin yaşamış olduğu her coğrafyaya gidip onların yaşantılarına birebir tanıklık etmesiyle kitabı yazması oldu. Masa başında araştırma yapmakla yazılmayıp tamamen emek verilip bizzat o hayatı yaşayarak derinlemesine yazılmış çok güzel bir Ezidi tanıtım kitabı. Yazarı kutlamak gerek. Emeğine sağlık...
Ezidiler
EzidilerBirgül Açıkyıldız Şengül · Alfa Yayınları · 201510 okunma
Reklam
"İman aynı zamanda söz, iş ve niyettir; itaatle artar, itaatsizlikle azalır."
Eğer kötülük Tanrı'nın iradesinden bağımsız var olsaydı; Tanrı kudretsiz olacaktı; ancak kudretsiz biz varlık Tanrı olamaz.
İranlı ortaçağ Sufi şairi Feridüddin Attar tavuskuşu ile ilgili olarak şunları söyler: "Herkes Tavusu güzelliğinden dolayı över; ama o çirkin bacaklarından dolayı utanç duyar."
Melek Tavus figürü, Ezidi kültüründe tavuskuşu biçimindeki sancaklarda vücut bulmakta ve bu özelliği ile çok daha gizemli bir karaktere dönüşmektedir.Peki Ezidiler Şeytan'ı neden tavuskuşu formunda temsil ederler ve tavuskuşu ile Şeytan arasındaa böylesi bir özdeşleştirmeye yol açacak ilişki nedir? Tavuskuşu ölümsüzlüğün, yeniden doğuşun ve karşıtlar birliğinin simgesidir.
Reklam
Ezidilerin Melek Tavus'a gösterdikleri hürmet onlara 'Şeytan'a Tapanlar' denmesine yol açmıştır. Melek Tavus'u Şeytan'ın kötü ve isyancı ruhunun tecesümü olarak düşünenler esas olarak ortaçağ Müslüman ve Hıristiyanlarıydı. 19. ve 20. yüzyıllarda Batılı seyyahlar da bu fikrin yayılmasına yardımcı oldular. Bunun sonucu olarak Ezidiler 20. yüz- yılda birçok yazar ve araştırmacı için bir merak konusu oldular ve Ezidi kültünde Melek Tavus'un rolünün anlaşılması birçoğunun kafasını meşgul etti.
Ezidilerin dini sözlü olarak aktarılmıştır ve kendine has özellikleri bu sözlü karakterinden kaynaklanır. Din adamları olan kavallar (qewwal) tarafından ezberlenen mitler, efsaneler ve ilahiler, kadim zamanlardan beri kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.
Güzel bilgi
Diyarbakır'ın Kürtler açısından önemli bir tarihi var. Osmanlı Sultanı I. Selim 1514'te Safevilere karşı bir sefer dü- zenlediğinde, Safevilere karşı Kürt beyleriyle ittifak kurmuştu. Bu beyler Sultan Selim'in teklifini, yerel yöneticiler olarak yetkilerinin tanınması ve bu biçimde örgütlenmiş olarak Osmanlı koruması altına girmeleri koşuluyla kabul ettiler. Bu anlaşmayla büyük ve küçük tüm Kürt beyleri 1515'te Diyarbakır (Amed) eyaleti altinda örgütlendiler ve o zamandan bu yana Diyarbakır, Kürt başkenti oldu.
Osmanlı arşivleri, yerel yazılı kaynaklar ve Batılı gezginlerin anlatıları dikkate değer bir varlık gösterdiklerini kanıtlasa bile Ezidiler hiçbir zaman Müslüman komşularından ayrı bir grup olarak tanımlanmamışlardı.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.