Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fakirlik Problemi Karşısında İslam

Yusuf el-Karadavi

Fakirlik Problemi Karşısında İslam Sözleri ve Alıntıları

Fakirlik Problemi Karşısında İslam sözleri ve alıntılarını, Fakirlik Problemi Karşısında İslam kitap alıntılarını, Fakirlik Problemi Karşısında İslam en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâmda devletin vazifesi adaleti gerçekleştirmek, hayra çağırmak, iyiliği emir, kötülüğü nehyetmektir. Cemiyet içinde fazla malları olan zenginler varken zayıfların aç kalması, yahut fakirlerin yiyecek, giyecek ve barınaktan mahrum olması, ne adalet, ne de iyilik sayılabilir. Zekat asla ve asla ferdi yardım değildir. Fukaranın hakkını zenginlerin pençesinden kurtarmak için, İslâmda bunu din farz kılar, devlet tanzim eder ve onun için harp yapılır.
Bir cemiyette kulübe ve apartmanlar; mağara ve gökdelenler, aşırı beslenmeden mide fesadı ile gıdasızlıktan zafiyet bir arada bulunursa, işte o zaman kin ve buğuz, kalblerde yaş ve kuru her ne varsa hepsini yakan ateşi tutuşturur.
Reklam
.......bir mutlu azınlığın bolluk ve israf içinde yüzmesi.....
Fakirlik, gelir azlığından ve nüfusun çokluğundan meydana gelirse insan sabredebilir. Ama, kötü idare, insanların birbirinin hakkına tecavüz etmesi ve çoğunluğun menfâati aleyhine , cemiyetteki bir mutlu azınlığın bolluk ve israf içinde yüzmesinden meydana gelirse sabredilemez. İşte nefisleri kışkırtan, fitne ve anarşi doğuran ve insanlar arasındaki sevgi ve kardeşlik temellerini yıkan mahrumiyet ve çaresizlik, bu fakirliktir...
Bir cemiyette kulübe ve apartmanlar; mağara ve gökdelenler, aşırı beslenmeden mide fesadı ile gıdasızlıktan zafiyet bir arada bulunursa, işte o zaman kin ve buğuz , kalblerde yaş ve kuru her ne varsa hepsini yakan ateşi tutuşturur.
Binanaleyh, İslâm her köyün ve mahallenin yardımlaşan bir birlik olmasını ister. Bollukta ve darlıkta birbirine yardım etsinler. Öyle ki zayıflarını kalkındırsınlar, açlarını doyursunlar ve çıplaklarını giydirsinler. Yoksa Allah’ın ve Resulünün zimmeti (himayesi) onlardan uzaklaşır; mü’minler cemiyetine iltihak lâyık olamazlar. Gayrimüslim de olsa komşuya hak tanıması, İslâm âdabının güzelliklerindendir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Çünkü vatanı, onu açlıktan ve korkudan emin kılmamış
Ayrıca fakirlik, milletin şerefi, hürriyeti ve istiklâli için de tehlikelidir. Muhtaç ve yoksul kişi, vatanını müdafaa ve milletinin mukaddesatını korumak için göğsünde kahramanlık hissine az yer ayırabilir. Çünkü vatanı, onu açlıktan ve korkudan emin kılmamış; milleti, onu kötü durumdan kurtarmak için yardım elini uzatmamıştır.
Reklam
İnsan, malın hakikî sahibi değildir. Ancak o, aslî sahibi tarafından tayin edilmiş bir emanetçidir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Bununla beraber İslâm, fertler ve cemiyetler'arasındaki münasebeti kardeşlik ve yardımlaşma esası üzerine kurar; fertler arasında düşmanlığı ve sınıflar arasında çatışmayı kabul etmez
Ailenin fertleri arasındaki münasebetlerde de çoğu defa fakirliğin, bu münasebetleri bulandırdığını, belki aralarındaki sevgi bağlarını darmadağın ettiğini görüyoruz. Bu hususta Kur’ân-ı Kerîm, korkunç bir tarihî vâk’a kaydediyor.
FAKİRLİK İNSAN DÜŞÜNCESİNE ZARARLIDIR
Kendisi, ailesi ve çocukları için hayatın zaruretlerini te’min edemeyen ve ihtiyaçlarını karşılayamayan fakir, nasıl olur da güzel güzel ince ince düşünebilir. Hele bitişiğinde, evi nimetlerle dolup taşan ve hâzineleri altınla göz kamaştıran kimseler varsa.
Reklam
Bunun için «Midenin sesi vicdanın sesinden daha kuvvetlidir» denmiştir. Bundan daha kötüsü, bu mahrumiyetin, dini kıymetlerde şüpheye götürdüğü gibi, ahlâkî kıymet ve ölçülerin doğruluğunda da şüpheye götürmesidir.,
Eğer gelir membaı bulunmaz, rızık yolu zayi olursa kendisinin ve çocuklarının devlet hâzinesindeki hakkını isteyerek mes’ul hâkimin yüzüne karşı haykırmak İslâm devletinin himayesinde yaşayan her insanın hakkıdır.
Sayfa 156Kitabı okudu
Devletin Zekât İşlerinde Sorumluluğu
Zekât aslâ ferdî yardım değildir. Ancak devletin kontrol edeceği ve zekât vermeleri farz olanlardan toplamak, gerekenlere vermek' suretiyle sadece bu fariza ile uğraşan düzenli bir idare şebekesinin yürüteceği içtimai bir müessesedir.
Sayfa 109Kitabı okudu
İnsanı fakirlik ve yoksulluk köleliğinden kurtarmak, hür ve şerefli bir hayatta ferdin hakkını kabul ettirmek ve içtimai yardımlaşma fikrini kafalara sokmak İslâmın vazifesidir.
Çünkü şiddet ve mahrumiyet, çok defa fakiri, bilhassa yanında tok ve nimete gark olmuş kimseler varsa; fazilet ve iyi ahlâkın kabul etmiyeceği yollara gitmeğe zorlar.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.