Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faşizm ve Kapitalizm

August Thalheimer

Faşizm ve Kapitalizm Sözleri ve Alıntıları

Faşizm ve Kapitalizm sözleri ve alıntılarını, Faşizm ve Kapitalizm kitap alıntılarını, Faşizm ve Kapitalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Faşistler
“Toplumun sürekli kurtarıcısı” olarak kendilerinden asla vazgeçilemeyeceğini kanıtlayabilmek için de toplumu sanki sürekli olarak tehdit altındaymış gibi göstermek zorundadırlar. Demek ki, sürgit huzursuzluk ve güvensizlik.
Sayfa 44 - AyrıntıKitabı okudu
Faşizm, devrimci sosyalizmi bastırmak amacıyla değil de, reformist sosyalizmin kopardıklarını geri alabilmek için iktidara getirilmiştir.
Reklam
Toplumda sınıflar arasındaki çelişkiler öne çıktığında dini anlayışların kaynakları alabildiğine artar, çünkü bu durumda dini anlayışlar egemen sınıfın sömürülen ve ezilen sınıfı itaate ve boyun eğmeye zorlamakta kullandığı bir araca dönüşür.
Türkiye'nin hâlini bu maddelerden değerlendirin...
Faşizmde, finans kapital, gönüllü ve paralı ajanları eliyle: İşçi sınıfına, bu sınıfın yandaşlarına ve işçi sınıfı ideolojisine karşı amansız bir baskı ve sindirme eylemine kalkışır... Klasik burjuva hukuk devleti kurumlarının tümünü tasfiye ederek, en aşırı dozuyla otoriter-totaliter bir polis rejimi kurar... Geniş halk kitlelerini politik hayattan büsbütün tecrit ederek, bu kitleleri düşünce açıklama, örgütlenme ve gösteri yürüyüşü düzenleme gibi demokratik haklarından yoksun bırakır... Akıldışı militarist şovenizm ideolojisini pompalar... Devleti yüceltip toplumu ve insanı aşağılar, hiçler... Kapitalist düzeni "kamu düzeni" diye, sermayenin güvenliğini "milli güvenlik" diye, hâkim sınıfın kâr çıkarını da "kamu yararı" diye silah zoruyla korur... İnsanlığın bütün değerlerini finans kapitalin zulüm ve işkence çarmıhına gerer...
Sayfa 11 - Ayrıntı
Daha ortada bir diktatör yok... Ama şartlar bir kere yaratılmaya görsün! —Thalheimer
“yürütmenin güçlendirilmesi ve parlamentonun etkisizleştirilmesi politikası”….faşizme yol açar
Sayfa 19 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Faşizmin Oluşum ve Gelişiminin Genel Şartları
"ekonomik huzursuzluk, birtakım aşırı milliyetçi istemleri ve "güneşte bir yer bulma" efsanelerini davet eder. Bir yanda milli ekonomiye öncelik, ağırlık verilmesi ve bununla beraber bu ekonominin yapay ve asalak niteliklerinin kesinleşmesi istenirken, öte yanda bu kısır döngüyü kırıp ülke sınırlarının ötesinde bir çözüm yolu aranmaya başlanır. İtici, geliştirici güçlerini geniş ölçüde yitirmiş olan kapitalist ekonomi, artık bunalım ve refah arasında değil de kendi yağıyla kavrulma (otarsi) zorunluluğu ile savaş zorunluluğu arasında bocalar durur."
Sayfa 104 - Angelo TascaKitabı okudu
"Her çeşit faşizm, silahlı bir örgütü beraberinde getirir. Silahlı örgüt olmaksızın faşizm de olmaz."
Sayfa 111 - AyrıntıKitabı okudu
Devlet, bütün insanlık tarihinde, savaşlara ve ihtilallere damgasını vurmuş olan sosyal sınıflararası çatışmayı, cebr-i hukuki düzen sınırları içine hapsederek, toplumda hâkim olan sınıfın yararına bastırır.
Demogojik bir milliyetçilik, kendisine üstünlüğünü kanıtlayabileceği ve intikam duygularını başlatabileceği bir obje arar.
Sayfa 65 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Devlet, bütün insanlık tarihinde, savaşlara ve ihtilallere damgasını vurmuş olan sosyal sınıflararası çatışmayı, zora dayalı hukuki düzen sınırları içine hapsederek, toplumda hâkim olan sınıfın yararına bastırır.
Açık diktanın kurulabilmesi, ancak burjuvazinin pasif seyirci kaldığı bir hükümet darbesinin gerçekleşmesine bağlıdır. Böyle bir darbe sayesinde sosyal planda kurtarılmasının ve siyasi planda bağımlı kılınmasının şartlarını hazırlama işi doğrudan doğruya burjuvaziye düşer. Burjuvaziyi bağımlı kılma işini kotaran ise, hükümet darbesinin kahramanıdır. İhtiyaçların ortaya çıktığı yerde ve zamanda, böyle bir kişi veya örgüt her zaman bulunabilir. Uygun örgütleri burjuvazi zaten aktif ve pasif yoldan hazırlar.
Faşizm
Thalheimer'e göre faşizm, kapitalist sistemin kapıya gelip dayanmış sosyal devrimi önleyebilmek için sarıldığı biricik alternatif ve hâkim sınıfın son çaresizlik girişimi olmayıp, tam tersine, kapitalist toplumun giderek büyüyen gücünün yeni bir siyasi biçimde ortaya çıkmasıdır.
Bir devlette her zaman iki güç vardır: Bir yanda kapitalistler ve faşistler, öte yanda demokratlar ve sosyalistler.
Sayfa 70 - AyrıntıKitabı okudu
Faşizm
Geniş halk kitlelerini politik hayattan büsbütün tecrit ederek, bu kitleleri düşünce açıklama, örgütlenme ve gösteri yürüyüşü düzenleme gibi demokratik haklarından yoksun bırakır… Akıldışı militarist şovenizm ideolojisini pompalar… Devleti yüceltip toplumu ve insanı aşağılar, hiçler…
75 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.