Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Faşizm ve Kapitalizm

August Thalheimer

Faşizm ve Kapitalizm Sözleri ve Alıntıları

Faşizm ve Kapitalizm sözleri ve alıntılarını, Faşizm ve Kapitalizm kitap alıntılarını, Faşizm ve Kapitalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Faşizm, devrimci sosyalizmi bastırmak amacıyla değil de, reformist sosyalizmin kopardıklarını geri alabilmek için iktidara getirilmiştir.
Aydınlar, mesleklerinin bir gereği olarak, genel çıkarları ve genel düşünceleri temsil ettiklerinden, sınıf çatışmasının acı gerçeklikleri üstüne milli birlik, beraberlik, fedakarlık şurubunu dökmeye de çok meraklıdırlar.
Sayfa 57 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Toplum düzeni, devletin siyasal yapısından daha güçlüdür.
Sayfa 93 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Ne var ki, başlangıçta sadece küçük burjuvaların ve köylülerin kitle hareketi olarak beliren faşizmin iktidara gelmesi, doğrudan doğruya kapitalist sınıfın bu faşist hareketi işçi sınıfını ezmek için bir maşa olarak kullanma kararını alması üzerine gerçekleşmiştir.
Sayfa 82 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bir kere savaş, bu savaşa katılanların arasından geniş kitleleri burjuva hayatının dışına fırlatıp atmış ve deklase etmiştir. Burjuva kazanç ve hayat tarzına geri dönmekten aciz ve savaş sırasında edinilmiş yaşama alışkanlıklarına ve ideolojilere bağlı kalmış bu deklase yığınlar, savaş sonrasında milliyetçi , antidemokratik askeri bir ideoloji eşliğinde faşist milisleri ve halkçı savaş birliklerini olusturmuşlardır .
Kapitalizmden söz etmek istemeyen kişi , faşizm kelimesini de ağzına almamalıdır. (Max Horkheimer )
Reklam
Savaşa katılmış devletlerin savaştan sonraki ekonomik ve sosyal gelişmelerini belirleyen faktör, enflasyon olmuştur.
Sayfa 80 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Emperyalizm, burjuva toplumu tarafından, feodaliteden kurtulmak ve emeği sermayenin mutlak kölesi haline getirmek amacıyla yardıma çağrılmış en aşağılık ve aynı zamanda en son devlet iktidarı biçimidir.
Sayfa 36 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Faşizmin zembereği "kâr" değil "iktidar"dır. Hiç kuşkusuz, günün birinde "kâr" "iktidar"la yeniden birleşecektir.
"Toplumun sürekli kurtarıcısı" olarak kendilerinden asla vazgeçilemeyeceğini kanıtlayabilmek için de toplumu sanki sürekli olarak tehdit altındaymış gibi göstermek zorundadırlar.
Sayfa 44 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Faşist
Kapitalist düzeni “kamu düzeni” diye, sermayenin güvenliğini “milli güvenlik” diye, hâkim sınıfın kâr çıkarını da “kamu yararı” diye silah zoruyla korur…
Sayfa 11 - AyrıntıKitabı okudu
tek parti iktidarı, danışıklı seçimler, devletin propaganda monopolü, gizli polis, siyasi muhalefetin takip edilip baskı altına alınması, devlet bürokrasinin keyfiliği, devlet ve toplumda askeri organizasyonların hakimiyet sistemleri…
Sayfa 22 - AyrıntıKitabı okudu
Savaş sonrası ekonomik krizler geniş küçük burjuva köylü yığınlarını yoksulluğa itmiştir. Bu yoksul ve kızgın yığınlar o zamana dek peşinden gittikleri burjuva demokratik kitle partilerinden kopmuşlar ve demokrasiye karşı yılgınlık ve kızgınlık duygularıyla askeri- milliyetçi milislerin ve hücum kıtalarının çevresinde toplanmışlardır .
Daha ortada bir diktatör yok…Ama şartlar bir kere yaratılmaya görsün…Bu şartlar adım adım yaratılmakta…İşte o zaman gerekli figüran herhangi bir yoldan ve herhangi bir yerde bulunacaktır. Sosyal ve siyasi şartlar hazırsa, en pespaye bir paçavra figüran bile yeter.
Sayfa 20 - AyrıntıKitabı okudu
Açık diktanın kurulabilmesi, ancak burjuvazinin pasif seyirci kaldığı bir hükümet darbesinin gerçekleşmesine bağlıdır. Böyle bir darbe sayesinde sosyal planda kurtarılmasının ve siyasi planda bağımlı kılınmasının şartlarını hazırlama işi doğrudan doğruya burjuvaziye düşer. Burjuvaziyi bağımlı kılma işini kotaran ise, hükümet darbesinin kahramanıdır. İhtiyaçların ortaya çıktığı yerde ve zamanda, böyle bir kişi veya örgüt her zaman bulunabilir. Uygun örgütleri burjuvazi zaten aktif ve pasif yoldan hazırlar.
74 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.