Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı

Franz Babinger

Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı Sözleri ve Alıntıları

Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı sözleri ve alıntılarını, Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı kitap alıntılarını, Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat Dostu Baba ve Vizyonsuz Oğul
Bellini, sultan ile maiyetinin portrelerini yapmakla kalmayıp, sarayın iç odalarını erotik ve muhtemelen müstehcen tablolarla (aslında bu tablolar açıkça "cose di lussuria dir (şehvet nesneleri]) donattı. Bu tabloların ancak az bir kısmi rastlantı eseri günümüze dek kalmıştır; geri kalanlar ise sofu, ikonoklast Sultan II. Bayezid'in kurbanı oldu... II. Bayezid tahta çıkınca, babasının sarayındaki çok sayıda tablonun hepsini Kapalıçarşı'da yok pahasına sattırdı. Böylece Mehmed'in ünlü portresi [Resim XXIII (üstündeki yazıya göre 25 Kasım 1480'de tamamlanmıştı), Pera'da ki Venedikli bir tacirin eline geçti ve daha sonra Venedik'e götürüldü. Orada, Britanya'nın Babıâli sefiri (1877-1880) ve Ninova kâşifi Sör Austen Henry Layard (1817-1894) tarafın dan satın alındı; 1917'de, Layard'ın dul eşi tabloyu Lond ra'daki National Gallery Müzesine bağışladı.
Sayfa 581
1455 Yılı
... aklıselim ve özenli tarihçi Mustafa Âli'nin söylediğine göre, Mehmed o yıl savaştan döndükten sonra "geceleri güzel gözlü ve perimsi köle kızlarla sefahat âlemleri içinde, gündüzleri ise meleğe benzeyen içoğlanlarıyla içki içerek" geçirmişti.
Sayfa 653
Reklam
Vizyonsuzluk Başka Şey
Gerçekten de Italya artık Türk tehdidine maruz kalmayacaktı. Fatih'in oğlu Bayezid ihtiyatlı ve güvensiz mizacıyla ciddi bir tehdit değildi. Bayezid'in oğlu I. Selim ise İran, Suriye ve Mısır'la savaştı; Osmanlılar haris gözlerini Batiya ancak Selim'in oğlu Muhteşem Süleyman'ın saltanat döneminde tekrar çevirdiler.
Sayfa 625
Murad'ın iki oğlunun sünnetini kutlayışındaki ataerkil sadeliğin belki de en iyi göstergesi, Türk tarih kaynaklarında yer alan bir ayrıntıdır: I. Bayezid zamanında Mezopotamya'dan Anadolu'ya gelip Bursa'daki bir tekkede ailesiyle maaşlı din adamlığı yaparak büyük paralar kazanan Bağdatlı Şeyh Nattâ, sultana yemek odalarında kullanması için deri masa örtüleri armağan etmişti; Osmanlılar daha önce deri masa örtüsü nedir bilmiyordu. Şeyh soyadını da bu olaydan almış olsa gerek (nat"tan gelen Nattâ', "deri masa örtüsü" anlamına gelir); eski soyadı Hüseyin idi.
Sayfa 43 - Alfa
Yaşlılığın geleceğindeyse yalnızca ölüm vardır.
Bu Söylenti Ortalığı Karıştırır
Ayrıca oğlu Mustafa'nın Rumeli kazaskerinin karısıyla Anadolu'ya kaçmış olmasının ve kadını geri vermeyi reddetmesinin de sultanı çok üzdüğü söyleniyordu.
Sayfa 389
Reklam
142 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.