Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Faydasızlığın Faydası: Manifesto

Nuccio Ordine

Faydasızlığın Faydası: Manifesto Sözleri ve Alıntıları

Faydasızlığın Faydası: Manifesto sözleri ve alıntılarını, Faydasızlığın Faydası: Manifesto kitap alıntılarını, Faydasızlığın Faydası: Manifesto en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
❝ Dogmatizm bilginin tüm alanlarında hoşgörüsüzlük doğurur; etik, din, siyaset, felsefe ve bilim alanlarında insanın kendi hakikatini tek olası hakikat olarak görmesi, hakikat arayışlarını reddetmesi demektir. ❞
çev.: Leyla Tonguç Basmacı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2018, s.118Kitabı okudu
Reklam
- " (...) Eğer faydasız olanın faydası ve faydalı olanın faydasızlığı anlaşılmazsa sanat anlaşılmaz; sanatın anlaşılmadığı bir ülke de kölelerin veya robotların ülkesidir..."
Sayfa 62 - İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Aşkın sınırlanması hakkinda
Aslında içimizdeki değişimi yasaklayan, var olamayacak bir sadakati dayatan ve erkekle kadının doğasını ve özgürlüğünü ihlal ederek onları ebedi olarak birbirine bağlayan bir kuraldan; zevklerin en kaprislisini tek bir bireyle sınırlandıran bir sadakatten; kanlı canlı iki varlığın, sürekli olarak değişkenlik gösteren göklerin huzurunda, her an yıkılmaya hazır bir yapının içinde, tuzla buz olacak bir dağın yamacında, kabukları soyulan bir ağacın dibinde, sallanan bir kayanın üzerinde yaptığı değişmezlik yemininden daha anlamsız bir şey olabilir mi?
“Birisi olmanın, bir şeye sahip olmaktan daha değerli olduğuna dair inancı …”
- " (...) Yalanların genelde gerçeklerin ardında gizlendiğini ve altınla gümüşün ihtişamının ardında sonsuz sayıda tuzağın saklı olduğunu anlamak için yüzeyin ötesine bakmasını bilmek lazımdır..."
Sayfa 31 - İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Reklam
- " (...) Gözler ulaşılmak istenen hedefe kilitlenince, küçük gündelik şeylerin tadına varılamaz ve güneşin batışı, gökyüzündeki yıldızlar, bir öpücüğün şefkati, bir bitkinin çiçek açması, bir kelebeğin uçuşu, bir çocuğun gülümseyişi gibi güzellikler keşfedilemez..."
Sayfa 8 - İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
- " (...) Bilgi, paradan kaynaklanan kadir-i mutlaklık ve faydacılık hezeyanına kendinden bir engel oluşturur..."
Sayfa 6 - İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Bilgi, insanın yoksullaşmadan aktarabileceği zenginliktir
Reklam
Felsefenin görevi tam da insanlara faydasızlığın faydasını göstermek veya onlara fayda kelimesinin iki anlamını birbirinden ayırt etmeyi öğretmektir. -Pierre Hadot
Her şeyin satın alınabileceği doğrudur. Parlamento üyelerinden hakimlere, iktidardan başarıya, her şeyin bir fiyatı vardır. Ama bilgi konusunda böyle değildir; bilgi için ödenmesi gereken ücret apayrı türdendir. Açık bir çek bile, sadece bireysel çabanın ve bitmez tükenmez bir tutkunun meyvesi olabilecek bir şeyi mekanik olarak satın almamıza izin vermez. Hiç kimse, bilgi edinmemizi sağlayacak o zorlu güzergâhı bizim yerimize gerçekleştiremez. Güçlü bir içsel dürtü olmazsa, parayla satın alınacak en saygın diploma bize hiçbir hakiki bilgi kazandırmayacak ve ruhumuzun hakiki bir dönüşümden geçmesini sağlayamayacaktır.
İki genç balık yüzerlerken bir ara ters yöne giden yaşlı bir balıkla karşılaşırlar. Yaşlı balık onlara selam verip -Selam gençler, su nasıl? der. İki genç balık bir süre daha yüzmeye devam ederler, bir süre sonra biri diğerine dönüp -Su dediği ne ki? diye sorar. Balık hikayesinin özü şudur: En aşikar, her yerde karşımıza çıkan, en önemli gerçeklikler bazen anlaşılması ve tartışılması en zor olanlardır. İki genç balık gibi, biz de hayatımızın her dakikasını içinde geçirdiğimiz suyun gerçekte ne olduğunun farkında değiliz.
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.