Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Federasyon İlkesi

Pierre-Joseph Proudhon

Federasyon İlkesi Gönderileri

Federasyon İlkesi kitaplarını, Federasyon İlkesi sözleri ve alıntılarını, Federasyon İlkesi yazarlarını, Federasyon İlkesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Devletin en yüce gayesi toplumsal ve bireysel özgürlüktür.
Sayfa 142Kitabı okudu
"İstisnasız tüm partiler, iktidar peşinde koştukları için, mutlakiyetciligin çeşitlemeleridir"
Reklam
212. doğum yıldönümünde saygıyla..
"Siyaset dediğin nedir? Şarlatanlığa, entrikaya, hainliğe ne kadar elverişli bir ortam! Hangi devlet bu kadar ahlâk bozucu şartlar altında ayakta kalabilir?"
Sayfa 44
"Siyaset dediğin nedir? Şarlatanlığa, entrikaya, hainliğe ne kadar elverişli bir ortam! Hangi devlet bu kadar ahlâk bozucu şartlar altında ayakta kalabilir?"
Sayfa 44
317 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Her şeyden önce anarşizmin sabit bir ideoloji olmadığı, tek bir kişinin aklından çıkmış bir olgu olmadığı, pratiğe dayalı bir düşünce olduğu bilinmesi gerekir. Proudhon'un "Sefaletin Felsefesi" kitabına getirdiği eleştiride Marx onun küçük bir burjuva olduğunu, özgürlük falan istemediğini, marksist jargonda 'liboş' olduğunu söylemişti. Ve Marx'ın Proudhon'a cevaben yazdığı "Felsefenin sefaleti" kitabının incelemelerinde Proudhon'un kafasının karışık olduğunu, sosyalizmi eleştirdiğini ama hiçbir şey sunmadığını söylemişlerdi. Çünkü zaten sunmuştu. Bu kitapta konfederalizmin ilke ve amaçları anlatılıyor. "Birkaç yüz mil kare ile sınırlı küçük özerk bölgelerin (devletçiklerin) kendi kendini idare ettiği, yani aynı zamanda demokrasinin ama "doğrudan demokrasinin" olduğu, mülkiyetin, polisin olmadığı, bütün devletçiklerin bir "sınırlı" merkeze bağlanarak varlığını sürdürebileceğini, ırksal, sınıfsal ayrımların olmadığı, herkesin özgürlüğünü en yüksek derecede yaşayabileceğini anlatır. Ama yine de henüz tam pişmemiş bir anarşi modelidir. Gerçi başta söylediğim gibi ilke olarak asla tam pişmeyecektir. Yine de birtakım boşluklar var. Çünkü yazar Kropotkin'in "karşılıklı yardımlaşma" teorisini öğrenemeden ölüyor. Bu yüzden Darwin'in rekabet teorisini -yine de kısıtlanmış bir şekilde- savunmak durumunda kalıyor. Kitap çok kolay okunmasına karşın biraz sıkıcıdır. Proudhon'un en sonda söylemesi gereken şeyi en başta söylemek gibi bir huyu olduğundan bir süre sonra yaptığı tarihsel analizleri, kendisine getirilen eleştirilere olan cevabı baymaya başlıyor.
Federasyon İlkesi
Federasyon İlkesiPierre-Joseph Proudhon · Öteki Yayınevi · 201519 okunma
~SON~
Federal bir otorite altında, büyük halk politikası en az alın yazısı kadar basittir. Özgürlüğe yer açmak, herkese iş ve refah sağlamak, zihinleri yetiştirmek, bilinçleri güçlendirmek....
Sayfa 315 - Öteki
Reklam
Tüm konfedere devletlerin içinde yönetim, kuvvetler ayrılığı prensibine göre düzenlenmiştir; yasalar önünde eşitlik ve evrensel oy hakkı bunun temelini oluşturur.
Sayfa 311 - Öteki
Nerde kaldı "iyi günde kötü günde " methiyeleri...
"Toprak bize ait, sizin parmak kadar bir toprak parçanız bile yok. Bizim de artık sizin hizmetlerinize ihtiyacımız yok, defolun gidin..."
Sayfa 305 - Öteki
84 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.