Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felatun Bey ile Rakım Efendi

Ahmet Mithat Efendi

Felatun Bey ile Rakım Efendi Yorumları ve İncelemeleri

Felatun Bey ile Rakım Efendi yorumları ve incelemelerini, Felatun Bey ile Rakım Efendi kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Felatun Bey ile Rakım Efendi puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
192 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat döneminin en ünlü yazarlarından hatta belki de en ünlüsü. Bu eseri de lisede edebiyat öğretmenlerimizin sürekli bahsettiği romanlardan biri. Felatun Bey bir mirasyedi. Çat pat bildiği Fransızcası ve baba parasıyla Beyoğlu ortamlarında caka satmaya çalışan ama genelde bunu da beceremeyip rezil olan biri. Biraz Araba Sevdası'ndaki Bihruz Bey karakterine benziyor; daha az duygusal versiyonu. Dönemin Kürşat Ayvatoğlu'su yani. Râkım Efendi ise çocuk yaşta öksüz kaldığı hâlde kendini tam anlamıyla geliştirmiş, ekmeğini taştan çıkaran yiğit bir Osmanlı delikanlısı. Romanın konusu bu ikisi ekseninde dönüyor gibi gözükse de aslında daha çok Râkım Efendi üzerinde durulmuş. Türk edebiyatının ilk örneklerinden olduğu için elbette birçok eksiği var. Bunlardan en çok göze çarpanı da Ahmet Mithat Efendi'nin roman içinde açıkça taraf tutması ve bunu okuyucuya belli etmesi, hem de bunu isteyerek yapıyor. Hatta Felatun Bey'i açık açık yerden yere vuruyor. Ben bunun nedenini biraz da şuna bağlıyorum: Ahmet Mithat Efendi de halktan yetişme birisi. Çocukluğunda çıraklık yapmış, gençliğinde yazın hayatında tutunmaya çalışmış ve bunu başarmış biri. Belki de Râkım Efendi karakterini, kendisinden esinlenerek yarattı. Genel olarak yer yer okurken güldüğüm ve hiç beklemediğim şekilde eğlendiğim bir kitap oldu Felatun Bey ile Râkım Efendi. Yazıldığı dönemi göz önüne alarak hatalarını bir kenara koyabilirseniz kitap epey zevkli hâle geliyor.
Felatun Bey ve Rakım Efendi
Felatun Bey ve Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Kent-a Yayınları · 201222,8bin okunma
180 syf.
4/10 puan verdi
Felatun Bey ile Rakım Efendi, Tanzimat Dönemi yazarlarından olan Ahmet Mithat Efendi'nin 1875 yılında yayımlanan romanıdır. Kitapta birbirleriyle çok sık görüşmeseler de, arkadaş olan Rakım Efendi ile Felatun Bey'in hayatları anlatılmaktadır. Bu iki karakter hem sahip oldukları imkanlar hem de yaşam tarzı olarak birbirinden farklı
Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201822,8bin okunma
Reklam
180 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
#kitapdünyam #1edebiyat1bilim1film Ocak ayı etkinliğinde hep birlikte okuduk.. Tanzimat dönemi edebiyatını sevmeye başlıyorum sanırım :) bu ay okuduğum ikinci kitaptı ve doyamadım.. Dönemin tasviri o kadar özlendik ki, o saflığı, o letafeti, sizi içine çekiyor, nasıl bittiğini anlamıyorsunuz :) Ahmet Mithat Efendi; Felatun Bey ile Rakım efendi üzerinden birbirine zıt bu iki karakteri çarpıştırarak dönemin eleştirisini kaleme almış. Yazıldığı yıllara göre Batılılaşma arefesindeki ülkenin, alafranda ve alaturka kimliklerini ortaya koymuş. Lakin, bazı olayları o kadar ustaca işlemiş ki, okurken Rakım Efendinin yaşadığı gayrimeşru ilişkiye bile toz konduramıyorsunuz. Yazarın yaşamöyküsüne paralel olduğu yazıyor, şahsen Rakım efendiyi yanlı anlattığını düşünüyorum (hatta bizzat kendisini:)) İş Bankasının Türk Edebiyatı klasiklerinden okuduğum 2. Kitaptı ve seriye karşı hayranlığım arttı :) Tüyapta eksiklerimi tamamlayıp bu seriyi de bitirmek istiyorum :) Bu kitapla tanışmama da vesile olduğu için @serkantkgz 'a teşekkür ederim ;)
Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201822,8bin okunma
260 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
FELATUN BEY iLE RAKIM EFENDİ- AHMET MİTHAT EFENDİ Öncelikle hepinize merhabalar kitap dostlarım. Bugün sizlere Türk Edebiyatı Klasiklerinden olan Felatun Bey ile Rakım Efendi kitabının incelemesini yapacağım. Kitabın konusuna bakacak olursak kitap temelde alaturka ve alafranga yaşamları bize anlatıyor. Fakat bunu anlatırken bize temelde iki
Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Karbon Kitaplar Yayınları · 201922,8bin okunma
180 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Felâtun ve Râkım yakın muhitlerde, biri alafranga özentisi bir babanın elinde, diğeri babası ölünce zor koşullarda, anne ve dadısının fedakârlıklarıyla büyümüş yirmili yaşlarda iki arkadaştır. Felâtun Bey şık giyinmenin, gezip tozmanın peşinde, Batı özentisi bir tiptir; Râkim Efendi ise çalışkan, kendini yetiştirmiş, Doğu ve Batı kültürlerini özümsemiş biridir. Ahmet Mithat Efendi birbirine bütünüyle zıt bu iki tipi çeşitli olaylar içinde, kimi zaman oldukça mizahi bir dille karşılaştırarak ideal bir tip yaratır. Yazarın yaşamöyküsüyle paralellikler de taşıyan roman, Batılılaşma eşiğindeki toplumun meselelerini bu yeni kültürü sindiremeyen alafranga züppe tipiyle ortaya koyar.
Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201822,8bin okunma
223 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Klasik bir Tanzimat Dönemi romanıdır. Yanlış batılılaşmayı anlatan yer yer gülünç duruma düşen Felatun Bey'in kendini batılılaşmış olarak gördüğü yaşantısını okuyoruz. Tıpkı Araba Sevdası gibi eğlenceli bir roman.
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Akçağ Yayınları · 201822,8bin okunma
Reklam
180 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
1839' da ilan edilen Tanzimat Fermanıyla başlayan dönemin kültürel alandaki en önemli değişikliklerden biriside Batılılaşma olmuştur. Çünkü Osmanlı bu dönem itibariyle siyasi olarak müdahalelere açık bir devlet haline gelmiş ve bu durum da ister istemez toplumun yaşayışına etkide bulunmuştur. İşte bu dönemin önde gelen yazarlarından Ahmed Midhat Efendi tam da bu konu üzerine yoğunlaşarak, döneme Felatun ve Rakım aracılığıyla ses oluyor. Birbirine yakın semtlerde oturan Felatun ve Rakım' ın anlatmaya değer özellikleri zıt karakter olmalarında yatar. Alafranga özentisi Mustafa Merakî' nin oğlu Felatun Bey iyi şartlarda yetişmiş olmasına karşın her şeyi yarım yamalak öğrenip hayata dair bir endişesi olmadığı için ukala, züppe Batı özentisi bir tipken; Rakım ise babası ölünce annesi ve dadısının emeğiyle zor şartlarda yetişmiş çalışkan, bilgili ve doğu-batı kültürünü en iyi şekilde benimseyerek yetişen bir tiptir. Batılılaşma eşiğindeki toplum sorunlarını göz ardı etmeyen Ahmed Midhat Efendi bunu tadına doyulmayacak bu kitabıyla göstermek ister. Eserin, okuyucuyla diyalog halinde yazılmış olması bence esere artı bir yön vermiştir, çünkü kitabı bitirmeden elimden bırakmak gelmedi. Ahmed Midhat Efendi' yi okuyun derim:)
Felâtun Bey ile Râkım Efendi
Felâtun Bey ile Râkım EfendiAhmet Mithat Efendi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201822,8bin okunma
882 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.