Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe Sözlüğü

Ahmet Cevizci

Felsefe Sözlüğü Sözleri ve Alıntıları

Felsefe Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, Felsefe Sözlüğü kitap alıntılarını, Felsefe Sözlüğü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefe yapmak istiyorsanız veya metafizik veya varlık felsefesi alanına girmek istiyorsanız, alana ait kavramların anlamını bilmek gibi bir zorunluluğunuz vardır.
Sayfa 7
Cumhuriyetçilik
Devlette tek bir zümre, kişi ya da çıkar grubunun olması yerine, politik iktidarın halkın iktidarı olup halka hesap verecek şekilde, bütün çıkarları temsil ettiği yönetim biçimi.
Reklam
Dostluk
Günümüzde, dostluğun her şeyden önce kendi içinde bir amaç olduğu, yalnızca, birbirlerini kişi olarak gören insanlar arasında mümkün olduğu ve haksız ya da adaletsiz muamelelere hiçbir şekilde elverişli olmadığı kabul edilir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Feminizm
Bir kadının, erkeğin ötekisi kalmak yerine tam olarak kendisi olabilmesi için, özgürlüğünün yükünü üstlenecek ve kendisini bir özne olarak olumlayacak kadar cesur olmaya ihtiyacı vardır. Beauvoir,simone de
KOZMOPOLİTANİZM
Cemaatçiliğe, milliyetçiliğe ve vatanseverlik düşüncesine karşı bir anlayışı ifade eden kozmopolitanizm, önemli olanın belli bir ülkenin yurttaşı olmak değil de dünya vatandaşı olmak olduğunu savunur. O, bireyin anayurduna duyduğu bağlılık ve muhabbetin yerine, daha büyük ve daha yüce bir yurt olarak düşünülen bütün bir dünyaya duyulan bağlılık ve muhabbeti geçirmesi gerektiğini ileri sürer.
Sayfa 269Kitabı okudu
PSUKHE(mi? o da ne?)
Yunan felsefesinde, ruh, zihin, soluk, nefes, tin ve hayat anlamına gelen terim. Buna göre, terim başlangıçta canlılığı, canlı olma halini ve daha sonra da hayat ilkesini, şeylerdeki canlıliğın kaynağı olan gücü göstermiştir. Presokratiklerde hareket ilkesini ve hayatiyet kaynağını ifade eden psııklıe, Pythagorasçı düşüncede fazladan dini bir anlam kazanmış, ölümsüzlük inancı çerçevesi içinde, onun insandaki, bedenin ölümünden sonra yaşamaya devam eden tanrısal parça olduğu belirtilmiştir. Psukhe Sokrates'ten başlayarak da, bilincin ve ahlaki kişiliğin bulunduğu yeri tanımlamaya başlamıştır.
Sayfa 1391 - F. M. Cornford, Before aııd After Socrates, Cambridge, 1 965; E. Peter, Grek Felsefesi terimleri Sözlüğü (çev. H. Hünler), İstanbul, 2005.
Reklam
Düşünce tarihinin ilk felsefe sözlüklerinden birini, Aristoteles'e borçluyuz.
Sayfa 7 - SAY YAYINLARI, 7.BASKIKitabı okuyor
Hiçlik
HİÇLİK Iİng. notlıingness; Fr. neant; Alm. niclıts, nichtseiendes). 1 Genel olarak, varolmama, varlıktan çıkma, yokluk; 2 etik açıdan de­ ğersiz olma. 3 Sartre'ın varoluşçu felsefesinde, insan varoluşunu belirleyen en temel özellik; cansız varlıklar gibi, belli bir şey olmama durumu. Varlık kavramını insani bir konumdan hareketle ele alan,
Sayfa 850
Açık toplum; Demokrasiyle birlikte kullanılagelen bir kavram olarak, özellikle liberal düşünürler tarafından, sosyal talepleri göz önünde bulunduran, topluma hesap veren, politikalarını herkesin görebileceği şeffaflıkta formüle eden, hukukun üstünlüğünü temele alan, serbest piyasa ekonomisine dayanan, temel hak ve hürriyetleri esas alan bir yönetim yapısı ve anlayışı diye tanımlanan toplum türü.
PROTE PHİLOSOPHİA?
İlk felsefe anlamına gelen ve İlkçağ ile Ortaçağ felsefesinde, modern felsefenin tersine, epistemolojiden önce gelen ontoloji ya da metafiziği tanımlayan Latince terim.
Sayfa 1385 - Asıl kaynak: Aristoteles, Metafizik(çev. A. Arslan), 2 cilt, İzmir, 1985, 1993; D. Ross, Aristoteles(çev. A. Arslan), İzmir, 1995; F. E. Peters, Grek Felsefesi Terimleri Sözlüğü (çev. H. Hünler), İstanbul, 2005.
Reklam
PROTON(mu) PSEUDOS
Yunanca'da ilk yanlış; hatanın kökeni, yanlış ilk adım anlamına gelen terim.
Sayfa 1385 - H. G. Liddle - R. Scott, Greek Lexicoıı, Revised edition by H. S. Jones, Oxford, 1973; F. E. Peters, Grek felsfesi Terimleri Sözlüğü (çev. H. Hüner), İstanbul, 2005.
Acı
...hazcılar, acının hazla birlikte insana hükmeden iki temel duygudan biri olduğunu söylerler. İnsan, onlara göre, acıdan kaçıp hazza yönelecek şekilde yaratılmış bir varlıktır.
Sayfa 12 - SAY YAYINLARI, 7.BASKIKitabı okuyor
Aydınlanma önce Locke ile İngiltere'de başlamış, sonradan Hume ve Adam Smith önderliğinde İskoçya'ya ve en nihayetinde de Fransa ve Almanya'ya doğru yayılmış geniş kapsamlı ve güçlü bir hareketi temsil eder.
Sayfa 51 - SAY YAYINLARI, 7.BASKIKitabı okuyor
Austin, dilin felsefedeki önemini vurgulamış ve dilsel analizin felsefî problemler için anahtar olduğunu belirtmiştir.
Sayfa 50 - SAY YAYINLARI, 7.BASKIKitabı okuyor
Açıklama
... yasalar da kendilerinden türetilmiş oldukları daha kapsayıcı yasalara gidilerek açıklanabilir.
Sayfa 12 - SAY YAYINLARI, 7.BASKIKitabı okuyor
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.