Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefeye Giriş

İsmail Tunalı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aristoteles, metafiziğin konusunu 'varlığın ilk nedenleri' yani varlığın temel ilkeleri olarak belirlemişti. O günden bugüne kadar bu metafizik tanımı geçerliliğini sürdürmüştür.
Sayfa 98 - Varlık Felsefesi, Felsefe Açısından Varlık, Metafizik - OntolojiKitabı okudu
Sokrates'e göre bilgilerimiz, sonradan kazanılmış değildir, tersine doğuştandır.
Sayfa 48 - Bilgi Felsefesi, Rasyonalizm, İlkçağ ve Ortaçağ Rasyonalistleri, SokratesKitabı okudu
Reklam
Descartes şöyle dedi :Ruhumda sonsuz varlık fikri buluyorum. Ben sonlu bir varlık olduğuma göre, bu sonsuz varlık fikrini meydana getirmiş olamam. O halde bu sonsuzluk fikri benim ruhuma , kendisi de sonsuz olan bir varlık tarafından konmuş olmalıdır. Bu varlık Tanrı'dır.
Platona göre iyi idesi güzel ve hakikatin prensibidir. İyi, varlığın temelini oluşturur ve tanrısal akıl ile aynı şeydir.
İnsan, hem var olan hem de var olmayan her şeyin ölçüsüdür.
Felsefe başlangıçta dini bir öze sahipti ve dinle iç içeydi. Amaçları; varlığı, insani ve yaşamı açıklamaktı. Ancak zamanla felsete aklın kılavuzluğuna girdikten sonra da dinler, özellikle tek tanrılı dinler, dünyayı, varlığı ve insanı açıklamaya devam etmiştir. Yani din, felsefi özünden tümüyle kopmamıştır. Dinler, bunu kutsal kitapların emir ve yasaklarına, dogmalarına dinin vahiylerine dayanarak yaparlar. Oysa felsefe, varlığı akla ve aklın yasalarna göre kavramlarla açıklamak ister.
Sayfa 27 - Felsefe Nedir?, Felsefenin Çeşitli Varlık Alanlarıyla İlgisi, Felsefe ve DinKitabı okudu
Reklam
Ne var ki insan yalnızca algılamalarıyla bilgi edinmez, bilgi ilgisini kurmaz. Düşünme, tasarlama, hayal etme ve hatırlamayla da bilgi ilgisi kurulabilir, bilgi elde edilebilir.
Sayfa 15 - Felsefe Nedir?, Bir Felsefe Sorunu Olarak 'Bilgi' Nedir?Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.