Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefeye Giriş

A. Kadir Çüçen

Felsefeye Giriş Gönderileri

Felsefeye Giriş kitaplarını, Felsefeye Giriş sözleri ve alıntılarını, Felsefeye Giriş yazarlarını, Felsefeye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
En kapsayıcı anlamda , felsefe yaşam kadar geniş, insan anlığı kadar derindir ..
Felsefeci , “ Saat kaçtır ? sorusu yerine zaman nedir ? “ sorusuyla ilgilenir . Turistlere Selimiye Camisi’nin güzel olup olmadığı sorulabilir , fakat felsefeci Güzelin kendisi nedir ? sorusunu sorar..
Reklam
Felsefe mi ? Din mi ?
Felsefenin eleştirel , kuşkucu ve akılcı yaklaşımına karşılık , din getirdiği cevaplarda kuşkuya , eleştiriye ve sorgulamaya yer vermediği gibi , imkan da tanımaz ..
Muazzam bir tanımlama ..
Felsefe bilgisi , düşünen öznenin , nesneyi merak etmesi ve ona yönelerek , onu sorgulaması ve anlamasıyla ortaya çıkan tutarlı , ön yargısız , akılla temellendirilmiş düşüncelerden bilgi türüdür..
Felsefe , sorulara yanıt vermek değil, yanıtları sorgulamaktır ..
Aristoteles’in dediği gibi “İnsan , doğası gereği bilmek ister .” Bilmek bir düşünsel etkinlik sonucu oluşur ; fakat bilme isteği bir merak sonucu olur . Merak duyan birey , soru sorarak var olanı sorgulamaya başlar. O halde , felsefe merakla başlar..
Reklam
Felsefe insanın aklını veya diğer düşünme yetilerini kullanarak var olan hakkında soru sorup , cevap arama etkinliğidir ..
Çünkü felsefe , düşünmeyi öğreten bir sanattır ..
Fakat insanoğlu ne mitsel ne de dinsel öğreti ile yetindi . O , kendi aklı ve düşüncesiyle var olan her şeyi sorgulayarak Felsefeyi ortaya çıkardı..
O halde uygarlığın en son temsilcileri sanat , felsefe ve bilimdir ..
Reklam
Çünkü felsefi düşünme , insan zihninin üretebileceği en üst zihinsel etkinliğidir..
Gazâli’ye göre, bilgi konusunda Platon ve Aristo’dan başlayıp, Fârâbî ve İbn Sîna ile devam eden görüşün başlıca yanlışı, akılla inancı uzlaştırma çabasıdır. Akıl bilgisi nedensellik ilkesini temele almaktadır. Fakat Gazâli’ye göre, bir olayın şimdi böyle olması onun ileride de aynı olmasını zorunlu kılmamaktadır. Çünkü nedensellik ilkesinin değişmeyen yasaları Allah’ın iradesini bağlayamaz. Aklı eleştiren Gazâli, akla dayalı bir metafizik görüşünü de yadsır. Akıl ve inanç arasına bir sınır koyarak, akıl bilgisinin sınırlı olduğunu göstermeye çalışır. Gazâli aklın iki yönü olduğunu söyleyerek, bilimleri ve felsefeyi kuran akıldan farklı olarak, inancın da temeli olan akıldan söz eder ve aklın bu ikinci yönünü ortaya koymaya çalışır. Bu akla da, kalp veya aklın iç yönü demektedir.
Sayfa 99
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.