Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefeye Giriş

İsmail Tunalı

Felsefeye Giriş Gönderileri

Felsefeye Giriş kitaplarını, Felsefeye Giriş sözleri ve alıntılarını, Felsefeye Giriş yazarlarını, Felsefeye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne var ki insan yalnızca algılamalarıyla bilgi edinmez, bilgi ilgisini kurmaz. Düşünme, tasarlama, hayal etme ve hatırlamayla da bilgi ilgisi kurulabilir, bilgi elde edilebilir.
Sayfa 15 - Felsefe Nedir?, Bir Felsefe Sorunu Olarak 'Bilgi' Nedir?Kitabı okudu
Bilgi edinme süreci dikkate alındığında, başlıca bilgi akıtları şöyle sıralanabilir: Algılama, düşünme, anlama ve açıklama.
Sayfa 15 - Felsefe Nedir?, Bir Felsefe Sorunu Olarak 'Bilgi' Nedir?Kitabı okudu
Reklam
Nesnelerin oluşturduğu evrene dış dünya denir. Bir de insanın acıktığı, hüzünlendiği, sevindiği bir alan vardır. Bu alana da insanın iç dünyası denir. İnsan hem dış dünyayı hem de kendi iç dünyasını duyguları ile algılar; aklı ile kavrar ve onların bilincine varır. Başka bir deyişle kişi, dış ve iç dünyası üzerine bilgi edinir. Bu bilgi edinmede iki temel öge vardır: Biri süje (özne) denen insan bilinci (aklı); diğeri algıladığı, aklının kavramaya yöneldiği objedir (nesne). Bilme en genel anlamıyla bu süje ile obje arasındaki ilgi, ilişkidir. Buna bilgi aktı (bilgi bağlantısı) da diyebiliriz.
Sayfa 14 - Felsefe Nedir?, Bir Felsefe Sorunu Olarak 'Bilgi' Nedir?Kitabı okudu
Felsefede bilgidir, ama bu bilimler gibi sınırlı, homojen bir varlık alanının bilgisi değildir. Tersine felsefe, maddi varlık alanından canlı, ruhsal, sosyal ve tinsel varlık alanlarına kadar uzanan, birbirinden çok farklı heterojen varlık alanlarını kuşatan 'var olanın varlığı' nı ele alır ve bu anlamda felsefe, tümel yani evrensel bir bilgidir. Eski Yunanlılar bu tümel bilgiye 'philosophia', 'bilgelik sevgisi' adına verirken, felsefe bilgisinin bu niteliğini göz önünde bulundurmuşlardır. Felsefe bilgisi, bilgelikle özdeş bir bilgidir. 'Bilgelik' sınırlı bir varlık alanı bilgisi değildir. Tersine tüm varlık alanlarını kapsayan 'var olanın varlığın'ın yani 'evrensel varlık'ın bilgisidir. Felsefe, bu tümel bilgiye, 'hakikat' adını verir ve bu anlamda felsefe hakikati araştıran bir tümel bilim olur.
Sayfa 13 - Felsefe Nedir?, Felsefe Nedir?Kitabı okudu
160 öğeden 101 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.