Felsefeye Giriş

İsmail Tunalı

Felsefeye Giriş Gönderileri

Felsefeye Giriş kitaplarını, Felsefeye Giriş sözleri ve alıntılarını, Felsefeye Giriş yazarlarını, Felsefeye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan bilimlerinin konusu doğa değil, insandır. İnsanın tarihi gelişim içinde yapıp ettiklerini ve ortaya koyduğu eserleri incelediği için insan bilimleri olarak adlandırılan bu bilimler, insanın tarihi, kültürel ve toplumsal dünyasıyla ilgilidir.
Sayfa 21 - Felsefe Nedir?, Bilgi Türleri, Bilimsel Bilgi, İnsan BilimleriKitabı okudu
Doğa bilimlerinin konusu, doğada meydana gelen, algılarımızla kavradığımız olaylardır. Doğa bilimleri bu olayları birbirleriyle ilgileri bakımından kavramak ve böylece doğada tek tek karşılaştığımız olayları birleştirip genelleştirerek ifade etmek ister. Bunu da deney yöntemiyle olaylar arasında nedensellik (neden-sonuç) ilgileri kurarak yapar. Amaç, doğa yasalarına ulaşmaktır.
Sayfa 20 - Felsefe Nedir?, Bilgi Türleri, Bilimsel Bilgi, Doğa BilimleriKitabı okudu
Reklam
Formel bilimler, matematik ve mantık dediğimiz bilimlerdir. Bu bilimlerin konuları doğada bulunmaz ve duyularımızla algıladığımız nesneler dünyası ve bilimlerin konusu değildir. Bunun için bu bilimlere ideal bilimler de denir.
Sayfa 19 - Felsefe Nedir?, Bilgi Türleri, Bilimsel Bilgi, Formel BilimlerKitabı okudu
Bilimsel bilgi, sınırlı bir konusu ve belli bir yöntemi olan; sistemli ve genel geçer sonuçlara ulaşmak isteyen ve konusuna 'bilmek için bilmek' amacıyla yönelen bir bilgidir. Bilimsel bilgide süje-obje arasındaki bilgi ilgisi bilimsel ya da deneysel yöntem adı verilen bir yöntemle kurulur. Deneysel yöntem, gözlem ve deneye dayalı bir bilgi üretme özelliğine sahiptir. Deneysel yöntem bu yönüyle diğer bilgi edinme yöntemlerinden farklıdır. Bu yöntemle kişiden kişiye, toplumdan topluma değişmeyen bilgi elde edilir. Bu nedenle bilimsel bilgi, objektif (nesnel), kanıtlanabilen, evrensel, tutarlı ve sistemli bir bilgi türüdür. Ayrıca bilimsel bilgi, insanlığın deneyimlerine, bilgi birikimine dayanır. Yeni tekniklerle ve sürekli araştırmalarla gelişip ilerleme özelliği taşır. Gelecek hakkında öngörüde bulunabilme olanağı sağlar.
Sayfa 19 - Felsefe Nedir?, Bilgi Türleri, Bilimsel BilgiKitabı okudu
Sanat etkinliğinde de bir bilgi olayı, bir süje - obje ilgisi söz konusudur. Sanatsal bilgide süje ile obje arasındaki bilgi ilgisi yaratıcı hayal gücü ile kurulur. Ancak sanat bilgisindeki süje, herhangi bir bilgi ilgisinden farklıdır. Burada objeye (nesne) yaklaşan ve onu kendine göre yorumlayan bir sanatçı süjesi (bilinç) vardır.
Sayfa 18 - Felsefe Nedir?, Bilgi Türleri, Sanat BilgisiKitabı okudu
Teknik bilgide, süje - obje arasındaki bilgi ilgisi beceri ile kurulur. Bu ilgide beceri, el ve zihin becerisi olmak üzere ikiye ayrılabilir.
Sayfa 17 - Felsefe Nedir?, Bilgi Türleri, Teknik BilgiKitabı okudu
Reklam
160 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.