Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Felsefeye Giriş

İsmail Tunalı

Felsefeye Giriş Gönderileri

Felsefeye Giriş kitaplarını, Felsefeye Giriş sözleri ve alıntılarını, Felsefeye Giriş yazarlarını, Felsefeye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Özgürlük, kişinin, aklını ve iradesini kullanarak doğru olduğunu düşündüğü bir davranışı bilinçli olarak seçebilmesidir. Bu anlamıyla özgürlük, kişinin kendi içinden gelen isteklere, eğilimlere, ideallere göre davranabilmesi, kendisini yönlendirebilmesidir."
Sayfa 113 - Altın KitapKitabı okuyor
"Ontolojik olarak nihilizm, hiçbir varlığın, gerçekliğin var olmadığı prensibinden hareket eder ve var olarak kabul edilen her şeyi reddeder. Böyle bir anlayışın ilk temsilcisi Gorgias'tır. Ona göre, 'Hiçbir şey var değildir. Var olsaydı bile bilinemezdi. Bilinse bile başkasına bildirilemezdi.' Bilgi teorisi bakımından nihilizm, tüm bilgisel hakikatleri ve değerleri yadsır."
Sayfa 99 - Altın KitapKitabı okuyor
Reklam
"... fizik maddi varlığı, biyoloji canlı varlığı, matematik ve mantık da ideal varlığı araştırır."
Sayfa 94 - Altın KitapKitabı okuyor
"Bilim, hiç şüphesiz, insanı ve toplumları bugünkü uygarlık düzeyine getirmiştir, ama insan sadece bilim üreten bir varlık değildir. İnsan, bilimin yanısıra felsefi, sanatsal ve dinsel bilgilere de sahiptir. İnsan, bu bilgilerin bütünlüğü içinde; felsefesi, sanatı ve dini inançlarıyla tam bir insan olur."
Sayfa 88 - Altın KitapKitabı okuyor
"Örneğin bugün sahip olduğumuz astronominin açıklamlarına ve bilgilerine dayanarak ileride meydana gelevek bütün güneş ve ay tutulmalarını gün, ay ve yılı ile kesin olarak kestirebiliriz. Buna ön deyi denir."
Sayfa 84 - Altın KitapKitabı okuyor
"Olayların ilk ve basit gözlemlerine dayanılarak yapılan bu açıklama taslağına hipotez denir. Hipotez; henüz doğruluğu temellendirilmemiş ama doğru gibi görünen, doğruluğu varsayılan bir açıklama taslağı ya da bir açıklama modelidir."
Sayfa 82 - Altın KitapKitabı okuyor
Reklam
"Bilimin gelişmesi kesintisiz bir doğru çizgi hareketi değil, sapmalar gösteren dairesel bir harekettir, bir paradigmalar sürecidir."
Sayfa 79 - Altın KitapKitabı okuyor
"Dildeki kelimeler satranç taşları gibidir. Belli kurallarla oynanan satranç oyundaki hareket imkânları gibi dilde de sonsuz sayıda hareket imkânı vardır. Bu nedenle Wittgenstein'ın bu görüşüne Oyun Teorisi adı verilmiştir."
Sayfa 63 - Altın KitapKitabı okuyor
Bergsona göre; sezgi, zekanın karşıtıdır. Zekâ, statik, hareketsiz bir varlık olan maddeyi bilebilir, ama hayatı bilemez
Sayfa 59 - Altın KitapKitabı okuyor
"Elimde tuttuğum kalem 'gerçek'tir" diyorum. Kalemin gerçekliğini bana algılarım sağlıyor. Bu nedenle kalemin "gerçek"liğinden şüphe etmem ve onun bilincimin dışında var olduğunu kabul ederim. Böyle bir gerçeklik anlayışına çocuksu gerçekçilik (naiv realizm) denir. Bütün deneysel bilgilerimizin temelinde bu çocuksu gerçekçilik anlayışı bulunur."
Sayfa 36 - Altın KitapKitabı okuyor
Reklam
"Metafizik; felsefenin öze, neliklere ve sebeplere yönelen, onları derinliğine, düzenli ve yöntemli olarak araştıran bölümüdür."
Sayfa 30 - Altın KitapKitabı okuyor
"İnsan aklından hareket eden ve yine insan aklına hitap eden felsefe, insana doğru ve disiplinli düşünme alışkanlığı kazandırır. İnsanın düşünme ve eleştirme gücünü geliştirir."
Sayfa 28 - Altın KitapKitabı okuyor
"Öncelikle felsefenin ve bilimin ortak bir amacı vardır: Varlığı, dünyayı, insanı ve hayatı açıklamak."
Sayfa 26 - Altın KitapKitabı okuyor
"İnsanın ortaya koyduğu ilk tümel bilgi felsefedir. Bu nedenle felsefe bütün bilimlerin anasıdır. İlk filozoflar aynı zamanda bilim adamıydılar."
Sayfa 25 - Altın KitapKitabı okuyor
159 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.