Felsefi Söylem Nedir?

Betül Çotuksöken

Felsefi Söylem Nedir? Sözleri ve Alıntıları

Felsefi Söylem Nedir? sözleri ve alıntılarını, Felsefi Söylem Nedir? kitap alıntılarını, Felsefi Söylem Nedir? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefenin dışında hiçbir düşünsel, bilgisel etkinlik kendi kendisini konu edinemez, kendi kendisini sorgulayamaz. Böyle bir nitelik sadece felsefeye özgüdür.
Sayfa 15 - İNKILAPKitabı okudu
...denemeler felsefeden başka bir şey değildir bu açıdan bakıldığında. 'üzerine' ilgeçiyle başlayan denemeler felsefenin ta kendisi gibi" görünüyor. "Nerede 'Üzerine' deyişi varsa, orada o şeyin neliğine ilişkin bir açıklama vardır. Tüm denemeler bu bağlamda felsefi söylemin kendisidir. Denemenin söylemi felsefi söylemdir. Deneme yazarı; ele aldığı şeyi, durumu, konuyu ne olduğu, neliği, onu o yapan şey açısından irdeler; o şeyin neliği üzerinde düşündüklerini (elden geldiğince) her yönüyle vermeye çalışır; onu o yapan şeyi şeyleri ortaya koymaya çalışır."
Sayfa 83
Reklam
Düşünmenin hep bir şeyin düşünmesi olduğu filozoflarca sık sık yinelenir; işte bir şeye ilişkin düşünme hep bir kavrama dayanır; kavram düşünülene ilişkin olarak çizilen çerçevedir; bilim, felsefe, sanat ve din de bu sayede vardır: çeşitli düzlem ve bağlamlardaki ilişkiler ağında oluşturulan kavramlar sayesinde.
Sayfa 28
Fakat şu halde ben neyim? Düşünen bir şey. Düşünen bir şey nedir? Düşünen bir şey : şüphe eden, anlayan, kavrayan, tasdik eden, inkar eden, isteyen, istemeyen, tahayyül de eden ve duyan bir şeydir.
Düşünme insanın canlılığıyla birlikte beliren ve canlılık süresince varolan bir etkinliktir
Sayfa 37 - İNKILAPKitabı okudu
Düşünmeye konu olduğu an bu bağımsız varoluş ya da varolma, ortadan kalkıyor; dışdünyada varolan artık düşünmenin çok çeşitli edimleri (algılama, duyumsama, tasarımlama, hayal etme, anımsama) aracılığıyla, düşünen varlığın, öznenin, ‘ben’in bir konusu, nesnesi haline geliyor. Bu noktada artık dışdünyada varolan herhangi bir şey, zihinsel bir varolan haline gelmiştir. La Philosophie au Moyen Age adı yapıtında L. M. de Rijk bilinçli bir felsefe tarihçisi olarak, her şeyden önce varolandan neyi anladığının hesabını veriyor. Rijk, dışdünyadaki varolanlarla ya da fizik varlıklarala maddesel şeyleri anlıyor; zihinsel varolanlardan ise zihnin ürünü olan herşeyi anlıyor. Verdiği örneğe göre Abelardus ile Heloissa geçmişte yaşayan fiziksel varolanlardır. ‘Abelardus’ ve ‘Heloissa’ kavramları ise zihinsel varolanlardır; ayrıca ona göre Abelardus ve Heloissa arasındaki ilişkilerle ilgili tüm düşünceler ve tasarımlar da bu türdendir; yani onlar da herhangi bir zihnin ürünü olarak zihinsel türde varolanlardır. Yine bu bağlamda Abelardus’un özyaşam öyküsünü içeren elyazması (Historia Calamitatum) fiziksel varolan, öykünün kendisi, içeriği ise bir varolandır. (L.M. de Rijk, La Philosophie au Moyen Age, E. J. Brill, Leiden 1985 s. 33) Temel yapı olarak birçok şey fiziksel bir varolan durumundadır demektir.