Puan

8.410 üzerinden
182 kişi
2025 30. kitabı
Ömer Seyfettin’in Ferman adlı hikayesi, Osmanlı döneminde geçen dramatik bir olayı anlatır ve güç ile adalet arasındaki çatışmayı ön plana çıkarır. Hikayede Tosun Bey, bir yanlış anlaşılma veya suçlamaya maruz kalır ve padişahın fermanıyla idam cezasına çarptırılır. Öykü, devletin ve padişahın gücünün ne kadar mutlak olabileceğini gösterirken, halkın ya da bireyin adaleti kendi vicdanına göre sağlama imkânının sınırlı olduğunu gözler önüne serer.
2025 28. kitabı
Ömer Seyfettin’in Ferman adlı hikâyesi, Türk edebiyatında Milli Edebiyat döneminin önemli eserlerinden biridir ve Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde geçen tarihi bir anlatıdır. 1918’de yayımlanan bu hikâye, vatanseverlik, adalet, otoriteye karşı bireysel duruş ve devlet düzeninin çelişkilerini işler. Ömer Seyfettin’in sade, akıcı ve etkileyici üslubuyla yazılmış olan Ferman, dönemin toplumsal ve siyasi sorunlarına da ışık tutar. Ferman, Osmanlı Devleti’nde bir köyde geçen dramatik bir olayı anlatır. Hikâye, padişahın bir fermanıyla köyde yaşayan bir gencin, Hacı Hüseyin’in, haksız yere idam cezasına çarptırılması etrafında döner. Ferman, padişahın otoritesini temsil eder ve sorgulanamaz bir emir olarak görülür. Ancak bu ferman, yanlış anlaşılmalar ve yerel yöneticilerin keyfi tutumları nedeniyle masum bir insanın hayatına mal olur. Hacı Hüseyin, köyünde dürüst, çalışkan ve sevilen bir gençtir. Ancak bir iftira ya da yanlış anlaşılma sonucu suçlanır ve fermanın gereği olarak idam edilir. Hikâye, bu süreçte adaletin nasıl çarpıtıldığını, bürokrasinin ve otoritenin körü körüne uygulanmasının masumları nasıl mağdur ettiğini gözler önüne serer. Ömer Seyfettin, hikâyede hem bireysel tragedyayı hem de sistemin kusurlarını eleştirir. Ferman, Ömer Seyfettin’in Milli Edebiyat anlayışına uygun olarak yazdığı eserlerden biridir. Türkçülük, vatanseverlik ve ahlaki değerleri yüceltirken, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin son dönemlerindeki bürokratik ve adli çarpıklıkları eleştirir. Hikâye, sade dili ve güçlü mesajıyla özellikle genç nesillere adalet ve bireysel onur gibi kavramları öğretmek için eğitimde sıkça kullanılır. Ömer Seyfettin’in diğer eserleri (Pembe İncili Kaftan, Ant, Başını Vermeyen Şehit) gibi Ferman da Türk milletinin değerlerini ve tarihini yansıtır. Ferman,
Ne Kadar Kitap Kurdusun?
0-30p: Kontrollü okuyucu 📖 40-70p: Hafif bağımlı 👀 80p+: Geçmiş olsun, kitaplar seni ele geçirmiş 😅
2021 10. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2021 09:48
Gereksiz yere gösterilen sadakat bu kadarına fazla ki baştaki yöneticilerin o dönemde çok sağlıklı karar ve hükümler vermediklerini düşünürsek bu kadar bağlılık şahsi fikrime göre çok fazla
Puan vermedi·160 syf.·
2020 150. kitabı
Eserin sade ve anlaşılabilir dili vardır. Betimlemeye yer verilmiştir. Kahramanların fiziksel ve karakteristik özelliğine yer verilmiştir. Eserde Tosun Bey’in idamının neden istendiği sorusuna cevap yoktur. Zaten Ömer Seyfettin çoğu eserinde nasıl, neden? Sorularını okura bırakmıştır. Eser, kendi ölüm fermanını padişah emrettiği için celladına götüren genç bir Sipahi’nin hikayesidir. Eserde padişahın kutsallığı, padişaha sadakat ve verdiği emrin uygulanmasını içerir. Sadakati öğretir.
2005 11. kitabı
Okunma: 14 Mart 2005 00:00
Kitap hayatı boyunca doğru yaşayıp devletine bağlı olan canını pahasına çalışan bir askerin iftiralara uğrayıp zor durumda kalması. Kendini hizmetlerine adadığı devleti ve hükümdarına olan bağlılığını konu alıyor..