3 Nisan 1945 günü Tümgeneral Helmut Klagen, Kızılordu tarafından kuşatılmak üzere olan Berlin’de bir toplantıya katılır. Kendisine, İsviçre sınırına doğru yola çıkacak bir kamyon konvoyunun komutası verilir. Konvoy 3. Reich’ın “harika silahları”’nın ve özellikle kömürden sentetik yakıt üretme planlarını taşımaktaydı. Amaç, o an Zürih’de Amerikan Haberalma Başkanı ile “savaş suçlarının affı” için görüşen SS Generali Wolff’un elini güçlendirmekti.
Konvoy ile yola çıkan Tümgeneral Klagen hedefine ulaşamadan bir Amerikan birliği tarafından yakalanır. Kendisini birlik komutanı ile havaya uçurarak Wehrmacht’a karşı son görevini yerine getirse de konvoy içinde tüm gizli ve hayati bilgilerle İngilizlere teslim edilmek üzere Hamburg’a gönderilir. İsmi verilmeyen Almanca bilen bir Amerikan teğmeni de bu belgelerin deşifre edilmesi için görevlendirilir.
33 sene sonra, 1978 yılı Mart ayında, sözü geçen teğmen artık Los Angeles Polis Departmanından emekli bir detektiftir. Geride bıraktığı hayata tamamıyla zıt bir yaşam sürmekte ve kokain satıcıları için uluslararası para kuryeliği yapmaktadır. Aslında kitap da, Tom Neely isimli bu eski teğmen/emekli dedektifin öldürülmesi ile başlar.
Cinayetin araştırılması için eskiden CIA bünyesinde çalışan ve şimdi dedektif olan Barney Caine görevlendirilir. Kendisini teşkilata sokan kişinin intikamını almak için dört elle bu görevi üstlenir. Çoğunluk konunun kokain olduğunu iddia etse de, o evde bulduğu bazı belgeler sayesinde 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların kömürden petrol üretmeyi başardıkları “Yaratılış” kod adlı bir projenin arka planda yattığını düşünür. Tom’un eşi kısa bir süre başka bir cinayete kurban gidince, projede yer alan Obermann, Diestel, Esau, Riemeck, Siebold isimli Alman bilim adamları ile bağlantı kurmak için Batı