Franchise Davası

Orijinal Adı:
The Franchise Affair: Inspector Alan Grant #3
Sıralamalar

2021 44. kitabı
Josephine Tey'in asıl ismi Elizabeth MacKintosh'dir. Yazar tüm zamanların en iyi polisiye yazarlar arasındadır. Tey kendi halinde, içine kapanık bir şekilde hayatını sürdüren, beden öğretmenliği yapan sonra da gönüllü hemşire olarak hayatına devam eden biridir. Aynı zamanda oyun yazarı olan Josephine Tey'in ilk kitabı 1929 yılında Kuyruklu Adam adıyla basılmış, böylece Müfettiş Alan Grant serisi ile ismini duyurmuştur. Müfettiş Alan Grant serisinin beşinci kitabı olan Zamanın Kızı, 1991 yılında tüm zamanların en iyi polisiye romanı seçilmiştir. Aynı zamanda henüz 56 yaşında hayata gözlerini yuman yazarın hayattayken basılmış son kitabı da budur. Serinin son kitabı yani altıncı kitabı olan Şarkı Söyleyen Kumlar, Josephine Tey'in Şubat 1952'de öldükten sonra basılan son kitabıdır. Bunu eklemekte fayda var; ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'in Genç ve Masum adlı filmi, yazarın "Mumlar İçin Bir Şilin" kitabından uyarlanmıştır. Zamanın Kızı 2015 yılında dilimize çevrilmiş, tam emin olmamakla birlikte bir gazetede ilanında görüp almıştım. O yıllarda okumaya çalışmış, beni çok sıkınca kitabı yarım bırakmıştım. Kütüphanemde çok aramama rağmen bulamadım. Yıllar önceki deneyimimle şimdiki tecrübelerim arasında dağlar kadar fark olduğunu dikkate alırsak, belki şimdi bu kitabı okumuş olsam aynı fikirde olmayabilirim. Bu sebepten dolayı kitabı tekrar alıp okumayı düşünüyorum. Franchise Davası, Müfettiş Alan Grant serisinin üçüncü kitabıdır. Fakat Müfettiş Alan Grant bu kitapta çok az yer alıyor. Bu sebepten dolayı biraz hayal kırıklığına uğradığımı belirtmek isterim. Dedektifi daha detaylı bir şekilde tanımak isterdim. Kitapta ana karakter olarak daha çok avukat Robert Blair yer alıyor. Kitabı okuyunca İngiltere Polisiye Yazarları Birliği tarafından en iyi yirmi polisiyeden biri
2021 99. kitabı
Konusu: Marion Sharpe ve annesi, kilitli kapılar ardına gizlenmiş sessiz sakin bir kasaba evi olan Franchise’ta huzurlu bir hayat sürüyorlar. Betty Kane… Aile Tarafından kaçırılıp işkence gördüğünü ileri sürüyor. Avukat Robert… Bir şeyler döndüğünün farkında. Acaba işleri dava başlamadan yoluna koyabilecek miydi? İnceleme: Kitap, İngiltere Polisiye Yazarları Derneği tarafından en iyi 20 polisiye romandan biri seçilmiş. Konusu güzel bir kitaptı. Beni biraz yordu okurken. Karışık geldi biraz. Klasik gibi bir kitaptı fakat dili akıcıydı diyemeyeceğim maalesef. Karakter tasvirleri iyiydi. Poliseye tarzı bir kitap. Polisiye severler için tavsiye edebilirim.
2021 96. kitabı
Günaydınlar Bugünkü kitabım bir polisiye kitabı. Marion Sharpe annesiyle gözden uzak sakın ve bir o kadar da korkutucu olan Franchise 'ta yaşamaktalar. Bu huzurlu yaşamları kapılarında polis belirince son bulur. Daha 15 yaşında bir genç kız olan Betty Kane ni dövüp bir ay boyunca sakladiklariyla suclanirlar. Avukat olarak Robert i ararlar ve o günden sonra olaylar başlar. Kitabı okurken hep merakla okudum. Acaba kim haklı, kızı kaçırdılar mı, bu kadar detayı kız nereden biliyor diye sorular sürekli kafamda dolaştı. Bir sözle kitap kendini okutuyor merakta biraktiriyor. Kanlı vahşetli gerilim polisiye kitaplarından bikanlar böyle sade ama merakla kendini okutan bu kitabı okuyabilirler. Kitapla huzurla kalın... . . Fatma Uyar @sahi_kitap #franchisedavası #sahikitap #ilkaneninkitapları #polisiyeroman #polisiye #kitapsevgisi #kitap #kitapokumakgüzeldir #kitapaşkı #kitaplar #kitaptavsiyesi #book #books #bookstagram #like #likeforlikes #keşfet
Franchise Davası
2023 6. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2023 16:17
Franchise Davası.... Herşeyden habersiz kendi dünyalarında yaşayan iki kadının başına, yeni yetme bir bebe tarafından amansiz bir iftira gelir. Bu iki kadının kızı kaçırıp çatı katına tıktığını, zorla hizmetçilik yaptırmak istediklerini belirterek suç duyurusunda bulunan masum küçük kız; Aslında olayı nasıl planlar ve kadınların başlarına ne işler açar. Robert adında bir avukat işin peşini bırakmaz ve tüm küçük detayları değerlendirir. Olayın nasıl sonuçlandığını merak ederseniz okumanızı tavsiye ederim.
2022 8. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2022 15:38
               FRANCHISE DAVASI YAZAR: JOSEPHINE TEY YAYINEVİ : SAHİ KİTAP ÇEVİREN: BETÜL CEVAHİROĞLU SAYFA SAYISI: 312               PUANIM: 10/9           Merhabalar;   Bugün #franchisedavası ile geldim.   Baştan sona aşırı merak ile okuduğum kitaba gelelim. #konusu    Robert bir gün ofiste klasik bir gün yaşarken ofis telefonu çalar ve arayan kadın yani Marion annesi ile yaşadığı #franchise diye anılan evde tek yaşadıklarını ve kaçırılma vakası ile suçlandıklarını söyler.     Betty Kane, ise bu iki kadın tarafından kaçırıldığını, 1 ay boyunca şiddem gördüğünü, aç bırakıldığını ve evin işlerinin zorla yaptırıldığını ileri sürer.   Peki sizce Betty Kane doğru mu söylüyor?   Robert gerçeği ortaya çıkarabilecek mi?   Marion ve annesi gerçekten suçlu mu? Bütün bu soruların cevabı bu kitapta. Okumak için zaman kaybetmeyin derim
2021 36. kitabı
Merhaba Arkadaşlar Josephine Tey Franchise Davası kitabı ile geldim. #okudumbitti Kitap türü: Polisiye Roman Suç olmazsa büyük yankı uyandıran davalar olmaz. #kitapkonusu Morion Sharpe ve annesi yüksek duvarlar ardında gizlenmiş sessiz, sakın bir kasaba olan Franchise' de huzurlu bir hayat sürdürmektedirler. Bu huzurlu hayatları bir gün kapıya polisin dayanmasıyla son buluyor. Polis elindeki dosyaya göre iki kadını henüz 15 yaşında olan Betty Kane'yi alıkoyup kendisine şiddet uyguladığını öne sürüyor. Betty Kane masum, utangaç, sessiz, sakın bir genç kız. Betty Kane tutulduğu odayı eşyaları camın çatlağına kadar her şeyi detaylı bir şekilde anlatıyor. Suçlanan iki kadının avukatı Robert ortada bir şeylerin döndüğünün farkında acaba gereken ipucuyu bulabilecek mi? Asıl yalan söyleyen kim? . . . #kitapyorumum Çok güzel bir polisiye roman ile geldim. Bu kitabı diğer polisiye kitaplarından ayıran en önemli özelliği ortada bir cinayetin olmamayışı. Evet doğru okudunuz kitapta bir cinayet yok. İngiltere Polisiye Yazarları Derneği tarafından en iyi yirmi polisiye romandan biri seçilmiş olması sizi heyecan olarak yanıltmasın gayet sakin bir şekilde ilerleyen akıcı bir kitap. Kitabı okurken sonucu az çok tahmin edebiliyorsunuz o yüzden çok merak uyandırıcı bir eser sayılmaz. Kitabı ilk okurken yabancı isimler vs olduğundan anlamakta biraz zorluk çekebilirsiniz onu da ilerleyen sayfalarda kimin ne olduğunu hemen kavrarsınız. Her şeye rağmen benim beğendiğim bir kitap oldu. Size de tavsiye ederim. Kitapla Kalın. . . . "Ama", diye itiraz etmişti biri, "suç işlemeyen kibirli ve bencil canavarlar da var. "Çünkü paraları yerine karılarını zulmediyorlar," demişti Kevin. Suçluyu tarif etmek için cilt cilt kitaplar yazıldı fakat neticede bu çok basit bir tanım. Suçlu kendi acil
2021 143. kitabı
Franchise ' da annesiyle huzurlu bir hayat yaşayan Morion Sharpe' ın hayatı bir gün kapıya dayanan polislerle alt üst olur. Çünkü 15 yaşındaki Betty Kane, Morion ve annesinin onu kaçırıp bir ay boyunca şiddet uyguladıklarını söylemektedir. Morion ve annesi masum olduklarını söyleseler de genç kızın evdeki eşyalara kadar detaylar vermesi işlerini zorlaştırmaktadır. Bu konuda yardımını istedikleri avukat Robert bakalım gerçekleri ortaya çıkarabilecek midir? Sanırım artık polisiye romanları ne kadar sevdiğimi bilmeyen yok. Ama bu kitap öyle klasik bir polisiye değildi. Ortada cinayet değil iftira vardı. Konusu değişik ve ilgi çekici olsa da olayların ağır ilerlemesi ve sonunun tahmin edilebilir olması nedeniyle okurken çok zevk almadım açıkçası. Polisiye biraz daha aksiyonlu olmalı bence.
2022 13. kitabı
Merhabalar , sıcak havalardan kan akışı hızımızla birlikte okuma sayımız da azaldı. Nabzımızı hızlandıracak bir polisiye okuyalım dedik bu yüzden. Franchise Davası İngiltere'de 40 li yıllarda yazılmış bir eser. Polisiye olmasına karşın merak duygusunu az kamçılıyor ki ipucunu daha çok başlarda yakalıyorsunuz. Bu yüzden kitabın sonuna dek ters köşe olmayı bekledim,ancak çok sakin bir şekilde son buldu. Dil olarak oldukça sade olup betimleme çok gerçekçiydi , adeta yaşadım o dönemlere... Keyifli okumalarınız olsun ... Bir sonrakinin hemen gelmesi dileğiyle.
2021 261. kitabı
Oldukça ince işlenmiş sağlam bir polisiye kitabıdır sevenlerine ciddi bir tavsiyemdir. Ilk sayfaları okurken kendimi bir an pinpon maçı izler gibi hissettim sorulan sorular ve cevaplar o kadar akıllıca ki insanı arafta bırakıyor. Polisiye roman sevenlerin kesinlikle okuduğuna pişman olmayacağı ve okurken orada hissedeceği sağlam bir kalem. Betty Kane ya gerçekten masum yada harika bir rol yeteneğine sahip. Bütün kanıtlar franchise'i gösterirken sonuç ne olacak dersiniz? Çok ayrıntılı bir hikaye...bu hikaye nasıl çözülecek peki? Marion Sharpe ve annesi kilitli kapılar ardına gizlenmiş sessiz sakin bir kasaba evi olan Franchise’ta huzurlu bir hayat sürüyorlar. Bir gün polis kapıda masum yüzlü bir genç kızla beliriyor. Betty Kane’le…   Betty Kane, aile tarafından kaçırılıp işkenceye uğradığını ileri sürüyor. Tutulduğunu iddia ettiği tavan arasındaki camın çatlağına varıncaya kadar detaylı anlatıyor her şeyi.   Betty Kane masum, utangaç, sessiz sakin bir genç kız. Fakat avukat Robert, bir şeyler döndüğünün farkında. Acaba gerekli ipucunu dava başlamadan bulabilecek mi?
2021 106. kitabı
Hutu ve Tutsileri bilirsiniz. Etiyopya kökenli olduğuna inanılan Nuh'un soyuna dayandırılan, daha ince yapılı ve narin bir görünüşe sahip olduğu iddia edilen ve uzun boy, güzel görünüm gibi fiziki özellikleri olanlar Tutsi sayılır. Bütün kapılar bu güzel görünümlü insanlara açılır. Nur onlar için saçılır. Güneş onlar için doğar. Materyalizmin makyajlı yüzünün son hâlini aldığı zamanlardayız. On dokuzuncu yüzyılın sonundan sarkan olaylar silsilesi kendini çeşitli suretlerde hâlâ göstermeye devam etse de biz "gizem" adı altında, çürümenin evrelerinden birine şahit oluyoruz. Yetkin olmadığı bir konuda; rica, minnet ve merak faktörlerinin de etkisiyle ilginç bir davanın ortasına düşen avukat Robert ile bir gerçeğin peşindeyiz: Acaba Bayan Sharpe ve annesi, gerçekten melek yüzlü bir kızı kaçırıp ona işkence etmiş midir? Hem de sadece hizmetçilik yapması için? Üstelik mağdur bu kadar küçük, bu kadar güzel, bu kadar meleklere benzerken.. . İşte başlangıç cümlelerime geri dönüyoruz: Tey eksiksiz bir çözümleme yapıyor ve bu asil toplumun bir "güzellik" peşinde nasıl galeyana geldiğini satır satır döküyor ortaya. . Yazarın, cinayeti olmayan tek romanı iken ikonik karakteri Grant küçük bir kısımda yer alır bu kitapta. 1948 basımlı bu eserde Tey ile birlikte Birleşik Krallık'ın kaygan sosyal zemini üzerinde bir aklama peşine düşerken, girift olaylara girmeden su gibi bir okuma deneyimi yaşıyoruz. Keza tempo yormadığı gibi düşmüyor da. Tam zamanında çıkıp gelen yan karakterler ve sayfalar ilerledikçe soyut olaylardan sıyrılıp çıplak gerçeklerle buluşmak bu tatmin seviyesini tepeye çıkaran en önemli iki etken. Yazarın nüktedanlığı, yayınlandığı (1948) yıllara rağmen sığlıktan kaçmış düşünceleri, irite eden konuları pürüzsüz bir şekilde sunması, sonu olmayan yollara sapmadan odak

Josephine TeyYazar · 6 kitap
Josephine Tey (1896-1952) gizem romanlarıyla tüm dünyada tanınan İskoçyalı yazar. Gerçek adı Elizabeth Mackintosh olan yazar Gordon Daviot adıyla da tarihsel oyunlar yazdı. Josephine Tey ismiyle yazdığı beş romanın da kahramanı Scotland Yard polis memuru Alan Grant’tır. Serinin en çok bilinen kitabı Zamanın Kızı, 1991 yılında Crime Writers Association tarafından tüm zamanların en iyi polisiye romanı seçildi. Yazar Zamanın Kızı’nda kırık bacağı yüzünden bir süre hastanede yatması gereken Grant’ın İngiltere Kralı III. Richard üzerine yaptığı araştırmaları konu edinir.