Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları

Desen Yayıncılık

Besame Mucho Gabo
2020 16. kitabı
Okunma: 10 Mart 2020 17:42
Gabo'yu bitirmişken Sıcağı sıcağına bu heyecanı paylaşmam gerek. Gabriel Garcia MarquezGabriel Garcia Marquez kampına hazırlıkta ilk okuduğum kitaba bir kaç şey yazmak istiyorum. Her sene bir kaç kere yaptığımız edebiyat kamplarında sıra Güney Amerika edebiyatının güneşi, nobelli ustası Gabriel Garcia MarquezGabriel Garcia Marquez’ e geldi. Aylar öncesinden kampa hazırlık serüvenimin kurdelesini “Gabo” ile yaparak renkli açılışı yaptım. Karikatürlere bayılırım, hele böyle bir hayat hikayesini bu tarzda okumak mükemmeldi. Gabo'nun yoksullukla, zorluklarla, aşkla ve yazma hevesiyle dolu hayatını kısaca anlatmış olsa da çok fazla şey var kitapta. Başyapıtı Yüzyıllık YalnızlıkYüzyıllık Yalnızlık'ın zihninde canlanmasına gelene kadar yaşadıkları, çıkış hikayesi çok heyecanlı gerçekten. Çocukluğundan beri anne babası tarafından yalnız bırakılmışlığı, dedesi ve anneannesinin hayatındaki büyülü gerçekçiliğe giden yolundaki katkıları, dönemin savaşları, ölümleri, Güney Amerika'nın her bir rengi bu zihni öyle bir dile getiriyor ki yepyeni dünyalar kuruyor. Kitapta en hoşuma giden olaylardan biri tabii ki Marquez'in kimlerden etkilendiği. Özellikle Kafka'nın Dönüşüm'ünü ikinci kere okuduğunda büyülenmesi ve bunu anneannesinin anlattığı öykülerde duyduğunu hatırlayarak Yüzyıllık Yalnızlık’ın tohumlarının buradan çıktığını okuyunca daha da heyecanlandım. İkincisi okuduğunda büyülendiği ve ezberlediği Juan Rulfo’nun Pedro ParamoPedro Paramo ‘yu da çok merak ettim, hemen okuyacağım. Maddi zorluklar içinde boğuşarak, siyasi fikirleriyle de dışlanırken, tatliş eşi Mercedes’in de sonsuz sabrı inancı ve sevgisiyle destekleyerek yazdığı Yüzyıllık Yalnızlık’ı yayınevine para yetmediği için iki parça halinde göndermeleri de üzdü
2020 10. kitabı
Okunma: 30 Mart 2020 17:14
En az Marquez’in büyülü gerçekçiliği kadar büyülü ve gerçekti :) Gabo’nun çocukluğundan başlayarak Nobel’e gelene dek geçtiği yolları usul usul anlatmış. Hikaye de, çizimler de çok güzeldi. Yüzyıllık Yalnızlığı tekrar okuma isteği uyandırıyor bu kitabı. Ben çok sevdim.
2017 138. kitabı
#Spoiler içerebilir. Gabriel Garcia Marquez'in hayatından yola çıkılarak yapılmış çizgi roman. Öncelikle Oscar Pantoja'nın zekasına hayran olmamak elde değil. Hem böylesine güzel bir yazarın hayatını çizgi roman yapma fikri, hem de bunu her yaştan kesime uygun bir şekilde yazması çok hoşuma gitti diyebilirim. İçeriğe değinecek olursam, Marquez'in yeni yazacağı kitabına giriş cümlesi bulmaya çalışmasıyla başlıyor. Dedesiyle yaşadığı hayatı, annesi ve babasından uzakta büyümesi, aile ilişkileri, yaşam tarzı kısaca Marquez ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenebileceğiniz faydalı bir eser.
İyi anlatı, sıradan çizimler
2026 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2026 17:52
Geçen yıldan yarıda kalan bir grafik roman. Gabriel Garcia Marquez'in yaşamını, sıçramalı bir kurguyla anlatmış. Hikayeyi çok güzel kurgulamış yazarlar, çok etkileyici noktaları, Gabo'nun yaşamındaki dönüm noktalarını çok iyi vurgulamışlar. Çizgi kalitesi ise bana göre anlatımı bu denli kuvvetli bir kitaba göre oldukça sıradan kalmış. Marquez'i tanımak için başlangıç eseri olarak okunabilir.
2015 56. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2015 00:00
Çizimlerinden başlayacak olursam çok hoş ve insanı yormayan çizimler ayrıca kitap bir kaç bölümden oluşuyor ve her bir bölüm ayrı bir renkle renklendirilmiş.Kitap Gabo'nun kitabına başlayacağı cümleyi bulmasıyla başlıyor ve nobel ödül törenine kadar geçtiği yolları özetliyor.Ödül töreninin sonunda dedesinden esinlendiği "albay aureliano buendia" karakterininin hayalini görmesi de insanı duygulandırıyor.Keyifli kitap güzel bir mini Gabo biyografisi.
2026 18. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 00:29
Ocak ayından beri @pinuccias eşliğinde Gabo'nun her ay bir kitabını okuyorum. Kitaplarda yazarın yaşamından izler olduğu O'nu arastirmak için bu çizgi roman şeklindeki "Gabo Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları" ni seçtim. Okumalarıma faydalı olacak birçok bilginin bu kitapta akılda kalacak şekilde islendigini gördüm. Listeme de yeni kitaplar ekledim. Çok kitap önerisi vardı.Keyifle de kitabı okudum. Her bölümün çizimlerinde ayrı renkler var. Birinci bölüm turuncu tonları ve siyahla çizilmiş.Bu bölüm Yüzyıllık Yalnızlık'in yazılmadan önce Gabo'nun hangi ruh halinde olduğu ,ailece yaptıkları geziyle ilhamınín gelmesi ve kitabın yazim sürecine başlanması ile başlıyor. Yüzyıllık Yalnızlık'ta ve diğer kitaplarında, yazarın hayatindan parçalar olduğu için Gabo' nun doğumundan beş yaşına kadar olan kısımla çizimler devam ediyor. O'nun kimlerle, nerede ve nasıl büyüdüğü;korkuları, endişeleri, ilgi duydukları;doğumundan önce ve sonra Arataca'da neler yaşandığı anlatılıyor. İkinci bölümde turkuaz tonları ve siyahla çizimler yapılmış. Bu bölümde lise, üniversite hayati;hayat arkadaşı Mercedes'in hayatına girişi, çalışma hayati, edebiyat dünyasına girişi, O'nu hangi yazarlar ve eserlerin etkilediği anlatılıyor. Üçüncü bölüm kırmızı tonları ve siyahla çizilmiş. Bu bölümde Mercedes ile evlenmesi, çocuklarınin doğumu, ülkenin politik durumu ve yaşanan siyasî olaylar, yazdığı eserler, ünlü yazarlarla tanışması ve arkadaşlığı,Meksika'da kurdukları yeni hayat anlatılıyor. Dördüncü bölüm yeşil tonları ve siyah renkten oluşuyor. Burada Nobel ödülünü alışı ve ününün Yüzyıllık Yalnizlik ile bütün dünyaya nasıl yayıldığı anlatılıyor. Gabo Büyülü Bir Yaşamın Hatıraları ile O'nun kitaplarını hangi sırayla okumak gerektiğini de bu kitapla öğrenmek mümkün. Tavsiye ederim
2025 36. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2025 11:36
Marquez’in hayatını anlatan çok güzel bir çizgi roman. Marquez sevenlerin çok keyif alacağını düşünüyorum. Gerald Martin’in yazdığı biyografiyi okuma planım öncesi bir ısınma gibi oldu, keyif alarak okudum.
2022 135. kitabı
1 yazar ve 3 çizerin eseri olan #kitap #terskarga #Ekim ayı tavsiyelerinden biriydi . Şöyle ki kitabı Ankara'da baktığım hiçbir D&R şubesinde bulamadığım gibi internette sadece Amazonda buldum şükürler olsun . Sipariş verdim ertesi gün geldi o akşamda okudum Ertesi akşam yine okudum. Biraz tez canlılık mevcut ruhumda evet . Ama okuduğuma değdi mi değdi. Şahane bir çizgi biyografiydi çünkü. Gabo'nun çocukluğundan #Nobel ödüllü bir #yazar oluşuna kadar geçen süreyi sayfalarca çizime eşlik ederek okumak çok keyifliydi. Yazarın , eşi ve çocukları ile birlikte çıktıkları yolculukta geçmişine dair hatirladiklarini okumak bir yıldızın yaşamındaki basamakları birlikte adımlamak gibiydi . Anne ve babası tarafından anneanne ve dedesine bırakılan ve küçük yaşta etrafı kalabalık olsa bile yalnızlıkla tanışan Kolombiyalı yazar Gabriel Marquez 'in# Dönüşüm romanından çok etkilendiğini okuyunca bende yeniden okudum Dönüşüm'ü bir sabah uyanınca. Ekonomik zorluklar için mücadele gücünü eşinin desteği, sabrı ve kendi inancını katık ederek aşan yazarla birlikte dönemin siyasi konjonktürü hakkında da fikir sahibi eden kitap , yazarın kitaplarının alt yapısı hakkındada bilgi sahibi yapıyor okurunu. Çizgi roman biyografi tarzını ilk defa okumuyorum ama ilk defa bu kadar çok sevdim Şüphesiz beni en çok etkileyen kitabin dördüncü bölümdeki son sayfası oldu gözlerim doldu resmen Ha birde kitap dört bölümden oluşuyor ve her bölümün rengi farklı. Tavsiye ederim şahaneydi elbette #cevirmen #altuğakin #oscarpantoja #miguelbustos ##felipecamargo
GaboOscar Pantoja · Desen Yayıncılık · 201583 okunma
“Gerçekten Büyülü Gerçekliktir Bu”
2022 18. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2022 13:55
Gabo,bilinçli seçtiğim bir çizgi roman değildi fakat bitirdikten sonra “Keşke bilinçli seçseymişim !” dediğim bir çizgi roman oldu.Kitap,Gabriel García Márquez'in Yüzyıllık Yalnızlık romanının yazılış sürecini ele alıyor, aynı zamanda da yazarın hayatından da bazı kesitler sunuyor bizlere… Kitap Yüzyıllık Yalnızlığı yazarken kendi dedesini ve yaşadığı Aracataca bölgesindeki insanları,siyasi olayları kısaca çocukluk-gençlik döneminden yetişkinliğine kadar ki süreçte yaşadıklarını bizlere yansıtıyor.Aklındaki bu tip imgeleri(buz,muz fabrikası vs.) tek tek hafızasına kaydedip bizlere bu denli güzel yansıtması yadsınılmaması gereken bir gerçek.Okurken Gabriel ile okudum,çalıştım,onun gibi yaşadım…Yazar-okuyucu arasındaki denge sağlamdı.Akışı beni yormadı.Yüzyıllık Yalnızlığı okumadım, okuyacaklarım arasındaydı… Bu çizgi romanı okuduktan sonra hemen başlama isteği geldi içimden,elimde öncelik verdiğim başka kitaplar var,daha taze ve sağlam temeller üzerine incelemek istiyorum Yüzyıllık Yalnızlığı; bu yüzden ilkler arasına aldım. Kitabın sonundan bir paragraf paylaşmak isterim; ”Yirmi değil,elli değil tam yüzyıllık yalnızlık insanın algılarını zorlar.Daha başlıktan tüm hikayenin insan varoluşunun genişletilmesi olduğu hissedilir.Hayatın kendisi şaşırtıcı,inanılması zor ancak gerçek olayların bir albümü olmuştur,tarih boyunca.”diyordu kitabın sonunda. Yazarlar buna büyülü gerçeklik akımı demişler,Latin Amerikada 20.yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bu akımın karakteristik özelliği gündelik olanı fantastik ve doğaüstü bir şey olarak göstermesidir.Tuhaf,tuhaf olmayı bırakır.Biri ölür ancak sonraki ay yaşama dönerse bunda ilginç olan bir şey yoktur.Tam tersine beklenen budur.”Zaman fikri çarpıtılmış,biçim değiştirmiştir.”Şimdiki zaman kaybolur,geçmişin uzantısı,işlevi olarak
1000k
2015 17. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2015 00:00
Renkleri çizimleri ve anlatımı kurgusu harika bir çizgi roman, bir yaşam öyküsü. Gabo 'nun hayatını, edebi kişiliğini etkileyen detayları ve Yüzyıllık Yalnızlık 'ı yazma öyküsünü anlatıyor. Öyle okunup hemen bitirilesi "çerezlik" bir çizgi roman değil, uzun uzun inceleyip, detaylara odaklanıp okumak gerekli.

Oscar PantojaYazar · 1 kitap
Yazar, 2001’de El Hijo (Çocuk) romanıyla Alejo Carpentier Ulusal Roman Ödülü’nü kazandı. 1998-2001 yılları arasında kısa ve orta metraj çalışmaları, Kolombiya Kültür Bakanlığı tarafından Ulusal Sinematografi Bursu’yla desteklendi. Yazılı ve görsel-işitsel formlarda farklı projelerde yer aldı ve şu an metin, senaryo, roman ve yayıncılık projelerinde yazar olarak görev yapıyor. Suite 101 dergisine katkıda bulunuyor. 2009’dan bu yana, Gilberto Alzate Avendaño vakfının bir projesi olan Kısa Roman Yazarları için Sanal Atölye’nin koordinatörlüğünü üstleniyor. Tamamlanmış durumda olan üç romanı ve hayata geçmeyi bekleyen çeşitli projeleri var.