Gölgelerin Oyunu

2022
İnkılap Kitabevi

2023 8. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 18:47
#Mitoloji , #tarih ,#siyaset ve #din in #edebiyat potasında eritilelerek biçim bulmuş hâli Garaz . Yazar #serhankursun kaleminden bir ilk #roman aynı zamanda. Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış dolayısıyla kadim kültürleri, dinleri ve milletleri topraklarında barındırmış olan #Hatay 'da geçen olayları okurken satır aralarından sızan portakal çiçeğinin tatlı kokusu ve zeytinyağınin keskinliğini hissettim güçlü betimlemeler ile . Bölgeye gitmediyseniz inanılmaz bir merak yaşayabilirsiniz ya da benim gibi biliyorsanız özlersiniz İki kardeşin aynı kadını sevdiği sokaklardaki gerilim dışında iklimin kavurucu sıcağında yaşanan gölge oyunu misali hayalle gerçek arasındaki yaşantılar okuru ikileme sokuyor. Dünyayı değiştirecek asrın planı için kıtalar arası yapılan işbirliklerinin odak noktası olan Hatay'da, Birinci Kalkınma Planı'nın uygulanmaya konulduğu yıllarda merkezi yönetim ile halk arasındaki bağı dahi elinde tutmaya çalışan dış mihrakların ve onların piyonlarinin kimler olduğunu olduğunu merakla okurken #israil #italya ve #istanbul üzerinden dönen oyunların #Erzin , #Harbiye , #Sarimazi , #Antakya #Altınözü, #Kırıkhan daki yankıları ile gizemli bir maceraya ortak olmak gibiydi satırlarda gezinmek. " Daha çok toprak daha çok bina daha çok insan lazım " şiarı ile hareket ederek bölgeyi tek dinin merkezi haline getirmek isteyenlerin amansız mücadelesi ve bölgenin kozmopolit yapısının bozulma tehlikesi ürkütücü bir düşünceye sevk ediyor okuru ... Farklı bir kurguydu . Ayrıca hem okudum , hem dönem müziklerini dinledim hem acıktım , yazar öyle bir anlatmış ki yöre yemeklerini de : ) Bir müddet humus , çökelek salatası yer bu bünye #inkilapkitabevi #tavsiyekitap
2023 22. kitabı
İçinde Antakya geçen çok az şey kötüdür. Öncelikle kitabı beğendim. Tarih, din hatta mitoloji ile zenginleştirilmiş hikaye, “yorucu” denecek seviyede hareketli. Durmadan Hatay’ın merkez ilçesi Antakya dahil bütün ilçelerine seyahat ediyorsunuz ve her yerde bir olay var, tam konsantre olmazsanız bazı şeyleri kaçırma riskiniz var. Yazarın dili sade, anlaşılır ve çok akıcı. Kurgu ise temelde güzel fakat bana (özellikle finali de okuduktan sonra) biraz zorlama geldi. Bu kadar sürpriz ve bu seviyede bir ilişki ağına gerek var mıydı emin değilim. Yazar, kitabın karakterlerine de çok yüklenmiş. Hükümet konağındaki bir odacıdan ibranice düşünebilen bir filozof, Zahit kalibresindeki taşralı bir gençten -üstelik çok kısa bir sürede- kalkınma planları hazırlayabilen bir yetenek çıkarmış. Velhasıl çok spoiler vermeyelim, dip toplamda eğlenceli ve okunası bir kitap, mutlaka okuyun. Ben, kendi adıma, ilk kez okuduğum yazarın yeni eserlerini bekleyeceğim.
2023 77. kitabı
1963 senesidir. Yıllardır yanında çalıştıkları gaddar Musa Bey’in kızıdır Meryem. Babasına ettiği zulme dayanamayan oğlu Kemal, Meryem’i seviyorum diyerek kandırır yıllarca. Artık Musa emmi de, babaları da hakkın rahmetine kavuşmuştur. Kemal’in kardeşi Zahit ise yıllardır yanıktır Meryem’e. Ziraat odası başkanı olmuş, hem yalnız bi ninesiyle kalan Meryem’e de sahip çıkmıştır. Artık Erzin’den Altınözü’ne göreve gönderilmiştir. Diğer yandan, Birinci Kalkınma Planı çerçevesinde, Altınözü ilçesi pilot bölge olarak seçilir ve başına da Zahit getirilir. Abisi Kemal’in kendini iyice kumara kaptırdığı bir dönemde, Zahit de var gücüyle çalışır, kardeşi Fikriye’ye bakar, evi geçindirir. Kemal’in Kilisli Ali’ye kumar borcu birikmiştir. Bölgede saygınlığı olan, varlıklı biridir Kilisli. Dış ülkelerle de bağlantısı olan, abisinin de ona karşı uyardığı Kilisli, böylesi bir dönemde Zahit’e bela olacaktır. Binlerce yıllık tarihe sahip, medeniyetlerin beşiği olmuş, üç büyük dini ağırlamış topraklarda geçen güç savaşları, dönemin ruhuyla anlatılıyor. Farklı bir kurguyla, Hatay mutfağı başta olmak üzere, bölgenin özelliklerine de yer verilerek, bölgeyi tek dinin merkezi haline getirmek isteyenlerin mücadelesi, şahane bir şekilde aktarılmış. Antakya ve yöresine ait tarihi bilgiler ışığında, kalkınma planının uygulanmaya konulduğu yıllarda, dış güçlerin ve onların piyonlarını anlatırken, dış ülkeler tarafından yurdumuz üzerinde dönen oyunlara da yer veriliyor. Kültür renkliliği olan bu bölgeye ise henüz gitmediyseniz, harika tasvir ve betimlemeleriyle, okurken büyük bir merak içinde oluyorsunuz. Kaf dağının, Zümrüdüanka’nın hikayesi ise çok keyifliydi. Ayrıca yazarın Sportify’de iki şiir albümü ve kitapta da karekodu bulunuyor. Hem dinliyor hem de okurken yazarın harika tasvirleriyle, o

Serhan KurşunYazar · 0 kitap
1974 yılında Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde doğan Serhan Kurşun, İlk ve Orta öğrenimini Hatay’da, Lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri bölümünden mezun oldu. İlk masal kitabı “Yaşlı Aslan ve Genç Aslan” ve ilk romanı “Garaz / Gölgelerin Oyunu” İnkılap yayınevi tarafından 2022 yılında basıldı. Yazarın Spotify’da kendi şiirlerini seslendirdiği “Pinhan” ve “Yaşamak” isimlerinde iki şiir albümü bulunmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Kaynak: serhankursun.com.tr