Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Garp Membalarına Göre Eski Türk Demokrasisi

İsmâil Hâmî Dânişmend
“Demokrasi denilen şey bir Türk icadıdır ve bundan beş bin sene evvel tatbik edilmiştir. Hem bunu Türklüğün yalnız Sümer koluna münhasır zannetmemelidir. Bu bir ırkî hususiyet olduğu için, yukarıda da söylediğimiz gibi İslamiyet’ten evvel Orta Asya’da kurulmuş göçebe Türk devletlerinde bile muhtelif tezâhürleri vardır. Mesela Hakan, bir millet mümessilinden başka bir şey değildir. …Demokraside devlet reisliği başka, hükümet başkadır. Devleti idare eden devlet reisi değil, hükümettir; eski Türkiye’de de bu vaziyet aynen böyledir.” İsmail Hami Danişmend Türk tarihçiliğinin önde gelenlerinden olan İsmail Hami Danişmend’in, Türklerde demokrasi anlayışının eski dönemlerden bu yana mevcut olduğunu Batılı kaynaklara dayanarak kanıtlamaya çalıştığı bu eseri, fikir çeşitliliğimize renk katacak bir eser olması hasebiyle dikkate değerdir. Türk tarihçiliğinin en popüler isimlerinden olan İsmail Hami Danişmend’in Batılı kaynakları referans olarak kullandığı eserler serisinin kıymetli bir parçası olan Garp Membalarına Göre Eski Türk Demokrasisi, İsmail Hami Danişmend kitaplığının nadide parçalarından biri olarak okurların dikkatine sunulmuştur. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 55 dk.Sayfa Sayısı: 138Basım Tarihi: 2021Yayınevi: Ötüken Neşriyat
ISBN: 9786254081507Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
138 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Oğuz Türklerinin, Orta Asyadan Anadoluya Rumeliden Avrupa içlerine kadar, 600 yıl hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nun bunca yıl bunca yere nasıl hakim olduğunun sebebi belkide bu kitapta yatıyor. “Eski Türk Demokrasisi” yazarımız diğer kitabı olan Eski Türk Seciyye ve Ahlakı’ında olduğu gibi bu kitabında da Osmanlı döneminde ülkeyi ziyaret eden yabancı seyyahlar, elçiler ve yöneticilerin yazdıkları eserlerinden örneklerle dönemin Türk demokrasisini ve yönetimini bize anlatıyor. Padişahların ve yönetimin adalet konusundaki hassasiyeti inanılamayacak derecede. Bu hassasiyete nasıl ulaştığımız konusunun kesin nedenleri olamasa da bir kısmı aynı yazarımızın “Eski Türk Seciyye ve Ahlakı” kitabında bulabilirsiniz. Yönetimin bu hassasiyetinden uzaklaşması belkide çöküşe sebebiyet vermiştir. Tabiki tek sebep olarak görülmemeli fakat şuda unutulmamalıdır, imparatorluğun kuruluş dönemindeki “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı Kanuni’yi ortaya çıkartmıştır. Bu yönetim anlayışından uzaklaşmamızın sonuçlarını çöküş döneminden bu zamana kadar günümüzde bile yaşıyoruz.
Garp Membalarına Göre Eski Türk Demokrasisi
Garp Membalarına Göre Eski Türk Demokrasisiİsmâil Hâmî Dânişmend · Ötüken Neşriyat · 202110 okunma
Reklam
181 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Herkes bu kitabı edinsin.
Eski Türklerin insanın en ileri ahlâklısı ve çalışkanı olduğunu hayret ederek ve duygulanarak öğrendim. Basımı bulunmayan bu kitap yeniden matbuata kazandırılmalı ve yatgınlaştırılmalı.
Garp Menba'larına Göre Eski Türk Demokrasisi
Garp Menba'larına Göre Eski Türk Demokrasisiİsmâil Hâmî Dânişmend · Sucuoğlu Matbaası · 196410 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.