Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İsmâil Hâmî Dânişmend

İsmâil Hâmî DânişmendTürkler ve Müslümanlık yazarı
Yazar
8.6/10
99 Kişi
322
Okunma
57
Beğeni
3.414
Görüntülenme

Hakkında

Babası Cebel-i Garbi mutasarrıfı Emir Mehmed Kamil Beğ'dir. Orta tahsilini Beyrut ve Şam'da tamamladı. İstanbul'da Mekteb-i Mülkiye'yi bitirmeden evvel, Fransa'da Paris College'de Fransızca okudu. İstanbul Maliye Mektebi, Edebiyat Fakültesi ile Mülkiye Mektebi'nde Dinler Tarihi ve Siyasi Tarih dersleri verdi. Bağdat'ta Hukuk Mektebi Müdürlüğü yaptı. Kendi gayretiyle Nisan 1919'da çıkardığı Memleket Gazetesi ile Hakimiyet-i Milliye, İrade-i Milliye gazetelerinde neşrettiği yazılarıyla Milli Mücadele'yi destekleyen aydınlardandır. Sivas Kongresi'ne katılan delegeler arasında yer aldı. Cumhuriyet'ten sonra resmi bir görev almadı. Kendini tamamıyla Türk ve İslam Tarihi araştırmalarına verdi. Çalışmalarını otuzdan fazla kitapta topladı. "İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi" adlı eserine tarih araştırmalarında günümüzde de sıkça başvurulmaktadır. Bilhassa "İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi" adlı kitabında, devşirmelerin Türk milletine yaptığı ihanetlerin üstünde durdu. Eserlerinde Türk milliyetçiliğinin pek çok temel iddiasını dile getiren Danişmend, 12 Nisan 1967'de İstanbul'da vefat etti. Türk-İslam Tarihi'ne ait birçok eseri bulunan Danişmend'in; Türkçe-Osmanlıca-Fransızca Lügat, Destan ve Divan Edebiyatı'nda İstanbul Sevgisi, Türkçe Resimli Büyük Dil Klavuzu adlı eserleri Türkçe hususundaki mühim çalışmalarıdır.
Unvan:
Türk Tarihçi, Şair ve Türk Dili Araştırmacısı.
Doğum:
Merzifon, Türkiye, 1899
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 12 Nisan 1967

Okurlar

57 okur beğendi.
322 okur okudu.
12 okur okuyor.
336 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Pâyın sadâsı gelsede sen hiç gelmesen Pâyın sadâsı: Ayak sesi
Cahiller içinde bir alim, ölüler içinde bir diriye benzer.
Sayfa 12 - Hadis
Reklam
İnsanları isyana sevkeden zulümlerin en müthişi, vicdana tahakkümdür.
Sayfa 57 - Ötüken YayınlarıKitabı okudu
Eğer milli benliğimizi büsbütün yok olmaktan kurtarmak istiyorsak, şunu bilmeliyiz ki Garp medeniyeti demek, Garb'ın bir örf ve adet halitası değil, ilimleriyle san'atlarından mürekkep bir kültür mecmuası demektir ve onun da Garp'la ve Garplılıkla hiç bir alakası yoktur.
Azamet devrimizde bizim silâh kuvvetiyle mahvedilemiyeceğimizi anlayan Avrupa'nın mütaassıp Hıristiyan müelliflerinden bir çokları Türk milletinin ancak Garplılaştırılmak suretiyle imha edilebileceğine hükmetmişler ve eserlerinde bu noktayı büyük bir ehemmiyetle tebâruz ettirmeye çalışmışlardı. Bunların içinde nadir olmakla beraber, irkî ve milli meziyetlerimizi takdir edenler de vardı. Bilhassa On dokuzuncu asırdan itibaren körü körüne Garplılaşmaya başladığımızı gören bu gibi Garplı dostlarımız bizi ikaz edecek ihtarlarda bile bulunuyorlardı.
Kardeşim, (13 yaşında) kendisine
Mufassal Osmanlı Tarihi (6 Cilt)
Mufassal Osmanlı Tarihi (6 Cilt)
ile
İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi
İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi
seti sipariş etmiş. 'Ablacığım sen bu kitapları nasıl okuyacaksın, bunlar sana ağır gelir' diyorum. 'Abla elimde kaynak kitap olsun, diğer tarih kitapları bana kolay geliyor' diyor. Neyi hedefliyorsun çocuk :) yeni neslin Halil İnalcık'ı olmayı mı? 🤗💐
Anlayamaz kimse bu söylenenleri.
"Ne kadar alçağım yazmıştı İsmail Hami:Nâzan 1948'de öldü, ben 1949'da hala yaşıyorum."
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend
Reklam
Bir kasedür alev dolu gönlüm yana yana Men ta senün yanında dahi hasretem sana
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
10/10 puan verdi
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
İsmâil Hâmî Dânişmend
İsmâil Hâmî Dânişmend
Atalarımızı Şarklı ve Asyalı diye hor gördük. Niçin bizden önce Batılılaşmadılar diye tenkit ettik. Medeniyeti alafrangalık zannettik. İslâmiyet'e "çöl kanunu" dedik. Bizler Müslüman Türk olarak körü körüne Batı hayranı olmaya ve kendimizi aşağılayan bir düşünce ile, geçmişte Batı Dünyasına ışık tutan Müslüman
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyetiİsmâil Hâmî Dânişmend · Yağmur Yayınları · 198938 okunma
243 syf.
9/10 puan verdi
Batılı yazar ve seyyahların, eski Türklerin karakter ve ahlâk yapısını bazen dostça, bazen düşmanca, çoğu zaman hayranlıkla kaleme aldıkları yazıları,İsmail Hakkı DANİŞMEND'in tenkit ve tahlilleriyle beraber okuyoruz. Batı kaynaklı alıntı bölümlerde bazen tekrara düşülmüştür.Mamafih bu tekrarlar sonrasında; yazarın konu ile alakalı farklı yorum ve eleştirilerine yer verilmesi durumun göze batmasını engelleyip, faydalı olmasını bile sağlamıştır. Kitabı okurken; bir yandan üstün anlama kabiliyetine sahip, sevgisinin kapsama gücünün üstünlüğü ve yaratılmış tüm varlığa sonsuz sevgi ve saygı besleyen Eski Türkün, islamiyet tacı ile birlikte yeni bir medeniyete öncülük edişinin gururunu hissederken; bir yandan da tanzimat sonrası yetişen ,atalarının pabucu olamayacak,şık ve züppe yeni Türkün hüznünü hissediyoruz. Bir Türk gencinin kat'i surette okuması gereken bir kitap. Iyi okumalar dilerim.
Eski Türk Seciyye ve Ahlakı
Eski Türk Seciyye ve Ahlakıİsmâil Hâmî Dânişmend · İstanbul Kitabevi · 198251 okunma
80 syf.
6/10 puan verdi
Danişmendoğullarının kurucusu Danişmend Gazinin soyundan geliyormuş yazarımız. Kitap Batının batı olmasını İslam Medeniyetine borçlu olduğu üzerine vurgu yapıyor.İslam Medeniyeti olmasaydı Avrupa da Rönesansın yaşanmayacağını ve yaşansaydı dahi matematik,tıp,astronomi...gibi bilimlerden mahrum olacağını söylemiş.Bu yüzden yüzümüzü batıya dönmememiz gerektiği aslında cevherin bizim içimizde olduğu üzerinde durmuş.Bolca hadis ( hadis mi gerçekten orası biraz tartışmalı ama ben yazarın yalancısıyım :) ) ile ilim ve irfanı vurgulamış,İslamın her şeyin üstünde ilim ve irfanı gördüğünü desteklemek istemiş. Benim fikrime gelince bilim,ilim veya irfan birikerek çoğalan ve gücünü bu birikimden alan dallardır.Ha İslam Medeniyeti ha Yunan Medeniyeti çok farkı yok benim için önemli olan bilginin,ilimin nerede olduğu.Lakin yazar İslam Medeniyetini mihenk taşı olarak göstermesi sanki dünya İslam Medeniyetiyle yaratıldı edasını taşıyor bu da doğru bir bakış açısı değil en azından benim fikriyatımda. Şu an bizler bizden önce yaşamış bütün insanlardan daha büyük bir bilgi birikimiyle karşı karşıyayız lakin sadece bizim bir adım atmamız veya bir tuşa basmamız bekleniyor onu da bi zahmet yapın. Felsefe,bilim ve tarih kılavuzunuz olsun.
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyeti
Batı Kaynaklarına Göre İslam Medeniyetiİsmâil Hâmî Dânişmend · Yağmur Yayınları · 198938 okunma