Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği

Mehmet Saray

Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği Gönderileri

Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği kitaplarını, Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği sözleri ve alıntılarını, Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği yazarlarını, Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Derdimize, çaremize bakmalıyız, aksi halde dahilen çürüye çürüye bir gün düşer, yayılır kalırız.
Sayfa 247 - Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu
200 syf.
10/10 puan verdi
...Türklerin mutlaka "Dil'de, Fikir'de, İş'te Birlik" prensibiyle hareket etmesini isteyen Gaspıralı İsmail Bey, ancak o zaman siyasi ve ekonomik alanlarda istedikleri konuma gelebileceklerine inanıyordu...
Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür Birliği
Gaspıralı İsmail Bey'den Atatürk'e Türk Dünyasında Dil ve Kültür BirliğiMehmet Saray · Türk Dil Kurumu Yayınları · 200821 okunma
Reklam
"Avrupa fetihleri ile uğraşmaktan ise, Kazan ve Ejderhan Hanlıklarının alınıp korunması, yüce devletimiz için, daha yararlı olurdu. Çünkü Kafkas, Ejderhan ve Kazan halkı ile yakınlık, soy birliği ve çoğu ile din ve mezhep birliğimiz bulunuyor. Bu yüzden onlar Osmanlıya katılırlardı. O durumda da Kırım gibi Osmanlı eyaletleri arasına girerdi. Ve Ejderhan ve Kazan sayesinde büyük Tataristan taraftarlarına dahi Osmanlı devletinin hakimiyeti yürürlükte kalırdı." şeklindeki dikkatleri Asya Türklüğüne çekmesi Türk dünyasında dil ve kültür birliğine olduğu kadar, siyasi birliğe de inandığını ortaya koymuştur.
Sayfa 75 - Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu
Usul-i Cedid Öncesinde Türk Dünyasındaki Medreslerin Durumu
Kırım, Kazan, Azerbaycan ve Türkistan medreselerininin bozuluş şekli, aşağı-yukarı, Osmanlı medreselerine benziyordu. Yani, siyasi ve iktisadi istikrarsızlıkların medreseleri manen ve maddeten yıpratarak öğretimle ilgili talimat ve gelenekleri bozması şeklinde tecelli etmiştir. Bu arada, fen ve aklî ilimlerden uzaklaşarak sadece dinî tedrisata gidilmesi, medreselerin, cemiyetin ihtiyaç duyduğu sahalarda eleman yetiştirememesine sebep olmuştur.
Sayfa 49 - Boğaziçi YayınlarıKitabı okudu