Nisa Eser
Mart 2020
İki Nokta Kitabevi

GASSAL İNCELEME
2020 47. kitabı
Kitap yorumuna başlamadan önce kitabın yazarı hakkında birşeyler söylemek istiyorum.Nisa Eser çok genç bir kadın yazarımız, özellikle ilerde yazarlık ile ilgilenmek isteyenler için bir ışık, onu tebrik ediyor ve başarısının devamını diliyorum. Kitabımız 12 ayrı hikayeden oluşuyor, beni en çok etkileyenlere değineceğim; Fotoğraf hikayesi çok güzeldi lakin kitabın genel havasında hep bir yarım kalmışlık hissi duydum,evet okuduğumuz her kitabın sonunda aklımızda soru işaretleri kalır ama bu kitapta bunu çok hissettim ve açıkçası okuma hızımı düşürmeme neden oldu ,öğretmen demek adlı hikayede gayet güzel ve derindi, özellikle eğitimin bu denli karışık olduğu bir dönemde okumak ,ortada sadece eğitim kelimesinin dönmesi sistem ve düzenden bir haber olunması sürekli tartışılan fakat çözüm bulunamıyan sorunlar... Gelelim kitaba adını vermiş olan Gassal'a: Gasilhane ve gassal kelimeleri bana hep ürkütücü gelmiştir ,böyle olması hikayeyi daha heyecan ile okumamı sağladı, okurken sürekli durdum gözlerimi kapattım ve orada olduğumu hayal ettim ,getirilen her ölünün hikayesi bambaşka yerlere götürdü beni.. Kimi genç kimi çocuk ,kimi kanserden kimi bir trafik kazasında kimi de intihar ederek yummuş gözlerini hayata. Kitap cidden okuduktan sonra iz bırakan sorular sorduran hatta belki de yaşamımızda değişiklikler yapmamızı sağlayacak nitelikte herkese tavsiye ederim. Kitabı bana gönderen ,okumama vesile olan Kitap Şuuru ailesine ve çok değerli Oğuzhan Saygılı hocama çok teşekkür ederim:)
2020 55. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 22:56
Hikâye yazmak sanılanın aksine yazın türleri içinde en zor olan türlerden biridir bence. Az söz söyleyip çok şey anlatmanız ve bununla da okuyucuyu etkilemeniz gerekir. Bitince "acaba hikâye kahramanı ne yaptı, sonra nasıl yaşadı?" diye düşündüğüm çok hikâye okumuşumdur. Bu hissi bu tadı veren şey hiç kuşkusuz hikâyenin dilidir. Yapıcı olması bakımından kitabın diliyle ilgili bir kaç düşüncemi söylemek istiyorum. Beni yer yer kitaptan uzaktadıran en önemli etken hikâyelerde ki kahramanların konuşmalarıydı daha doğrusu kullandıkları dillerdi. Kitap kusursuz bir Türkçe ile yazılmaya çalışılmış ama köylü, kentli, kenar mahalle sakini, yaşlısı, genci herkes güzel bir Türkçe ile konuşamaz ki, eminim bu konu daha güzel işlense kitabı bambaşka yerlere taşıyabilirdi. Bu "şive" bazı hikâyelerde kullanılmış güzelde olmuş. Bir diğer söylemek istediğim konu ise az önce saydığım kahramanların hepsinin duygu ve düşüncelerini çekinmeden açık bir şekilde dile getirmeleri. Bu da olayı biraz halk hikâyesi olmaktan çıkarmış. Anadolu insanı bu kadar güzel acamaz ki hislerini... Sevgili Nisa Eser'e edebiyatla, kitapla geçen uzun bir ömür diliyorum. Çok genç istekli ve yetenekli bir yazar. Eminim her kitapta eksikliklerini görüp güçlü adımlarla ilerleyecektir. Kalemine yüreğine sağlık... Kitap Şuuru
Gassal-Nisa Eser
2020 10. kitabı
Gassal, içinde sekiz hikaye ile sizi bekliyor. 20 yaşında bir çok ödül kazanan Nisa Eser; sade, anlaşılır ve Neşet Ertaş'lı hikayelerini bir çırpıda okuyabilirsiniz. Hayat ve kendinize dair izleri görebilirsiniz. Mesleğimin öğretmen olması sebebiyle "İki Deprem Bir Hayat" hikayesini çok beğendim. 1939 Erzincan depreminde ailesini yitiren, bacağını kaybeden bir babanın kızı Selma; Kemal öğretmenin verdiği 'deprem ' ödevi için, depremi yaşayan babasıyla konuşmak zorundadır. Tam sınıftan çıkacakken Kemal öğretmen: "Yüzme bilmiyorsan, hüzünlü hüzünlü dalmayacaksın Selma Hanım." sözüne yıllar sonra cevap verecektir. 1992 Erzincan depreminde hem babasını hem de Kemal öğretmenini kaybetmiştir. Bacağı topal kalmış ama pes etmemiş, öğretmen olmuştur Selma. Ayni ödevi bu kez o, kendi öğrencilerine verir ve gözü yaşlı "Selma öğrenciniz artık yüzmeyi öğrendi öğretmenim!" Genç yazarımıza imzalı kitabı için ayrıca teşekkür ediyorum. Gassal Nisa Eser Kitap Şuuru #kitapsuuru
2020 20. kitabı
Okuduktan sonra sizi düşündüren ya da içinizi burkan hikayeleri seviyorsanız okuyabilirsiniz. Kitaba ismini veren "gassal" hikayesi oldukça etkili hatta uzatılıp kurgu katılsa bir film halini dâhi alabilir. Selma öğretmeni asla unutmayacağım. Ama beni üzen şey hala depreme karşı aynı savunmasızlığımızın bulunuyor olması. "Neredesin sen?" Hikayesinde ahlak kavramının girdiği ortamda erkeklerle göz teması kurmamak olduğu yazılmış resmen; bana aşırı ters geldi. Moraliniz iyiyken okuyacağınız bir kitap olmalı, zira diplerdeyseniz sizi daha da aşağı çekecektir.
GassalNisa Eser · İki Nokta Kitabevi · 202034 okunma
Gassal üzerine birkaç tespit!
2020 6. kitabı
Kitapta 12 öykü var. Yazar, genç bir bayan. Bu, ilk kitabı. Başarılı diyebilirim. Bazı hikayeler üzerine düşüncelerimi, yorumlarımı kısaca paylaşayım. Hikayeler içinde beni en çok etkileyen, sarsan iki hikaye: "Necide" ve "Yıkılış". İkisinde de olay örgüsü gayet güzel ve etkileyici kurgulanmış. İkisi de soluksuz okunabilir ancak sonlara doğru nasıl biteceğini okurun tahmin edebildiği hikayeler, şaşırtmıyor. "Pembe Gelinlik", hafif hüzünlü bir hikaye; güzeldi; insanın yardımseverlik hislerini kabartıyor. Kitaba adını veren hikaye, "Gassal" sarsıcı, etkileyici; Cüneyt Suavi'nin hikayelerini anımsatıyor; onun tarzı taklit edilmiş sanki. "Neredesin Sen", sonu okuyucuyu şok edici bir şekilde biten, sarsıcı bir hikaye. "Öğretmen Demek", bir öğretmenin öğretmene yakışmayacak derecedeki sertliğini işlemiş Allah'tan iyi yürekli bir başka öğretmen de var hikayede. Öğretmenlik sevgi işidir. Mesleğini, milletini, vatanını, insanı sevmeyen öğretmenlik yapamaz; yapar ancak pek başarıyla ve mutlulukla yapamaz. "İki deprem Bir Hikaye", Erzincan depremiyle ilgili ve hüzün verici, ders verici, etkili bir hikaye. "Vaveyla", yıllar önce dinlemiş olduğum tv'lere çıkan meşhur hocalardan birinin bir videosunda anlattığı hikayeyi hatırlattı bana; benzettim, belki bu hikaye de tarz oluşturma açısından bir taklit denemesi, ancak güzel. Hikayelerin çoğunda (gördüğüm kadarıyla 12 hikayeden 7'sinde) ölüm temasına yer verilmiş; kendimce genç bir yazarın ölüm temasını bu kadar sık işlemesini ilginç buldum. Hikayelerde, arada dini ve milli ögelere yer verilmiş ancak bunlar biraz daha dokunaklı işlenebilirdi, işlenmeliydi; daha dokunaklı işlense hikayenin etkisi artabilir. Betimlemeler güzel, başarılı. İlk iki hikaye çok kısa ve sanki olay örgüsü tam tamamlanmamış gibi duruyor. Bu baştaki iki
·103 syf.·
2020 49. kitabı
Öykünün diline sahip olmak doğuştan gelen bir yetidir. Bir nevi hayatın sesini uzaklardan duymak gibidir. Herkes hayatın sesini duyabilir ama ancak öykü diline sahip olanlar onu bir başkasına güzel bir şekilde ulaştırabilir. Nisa Eser 12 güzel öyküsüyle hayatın sesini okurlarına ulaştırır. Kimi zaman gönüllere burukluk veren bir dramın hezeyanını satırları arasına taşır. Acıyı okuruna kanıksatır. Küçük mutlulukların hayatı daha manidar kıldığı gerçeği ancak büyük mutsuzlukların verdiği ıstırabı bilmekle olur. Ölümün acısının yüreğe dokunan sızısını tatmadan yaşamdan alınan zevki betimleyemez insan kimi zaman. Nisa Eser sayfalarında acıyı duyurmakla bir mutluluk farkındalığı yaratıyor kuşkusuz. Zira hayatı sadece güzel tarafıyla taçlandırmak yapay abes ve sıradan olurdu. Genç yazarımız Nisa Eser'i bu güzel eseri için kutluyorum. Kalemi kavi olsun. Yaşının genç, ruhunun olgun, kurgusunun diri olduğuna daha iyilerini yazacağına zerre şüphem yok.
2020 17. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 18:18
12 adet hikayeden oluşan kitabin dilinin sadeliği ve akıcılığı güzeldi. Her hikâyede yaşamımdan birşeyler buldum. Betimlemeleri güzeldi. Genç yazarımıza başarılar dilerim. Arkadaslarimin okumasını tavsiye ederim.
2020 6. kitabı
Liseden Öğrencim, kızım Nisa Eser’in 12 hikayeden oluşan hikaye kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Kalemi giderek güçlenen Nisa’nın daha güzel hikayeler ile yeni kitaplar yayınlayacağına inancım tam
Ölüleri Yıkama İşi
2023 16. kitabı
Arkadaşım Yazar Nisa Eser'in kitabı ile geldim bugün. Kitabın ismi dahi Gassal pek ilgi çekici. Açıkçası bu kitap sayesinde ilk defa gassal mesleğini tanıdım. İtiraf etmem gerekirse daha önce böyle bir mesleğin varlığından haberdar değildim. Elbette buda benim cahilliğim! Kitap isminden de anlaşılacağı üzere ölüm teması üzerine kurulu. 1. baskısı 2020 yılında yayımlandı. 12 kısa öyküden oluşan bu eser, 103 sayfadır. Açıkçası arkadaşım diye demiyorum hakikaten de başarılı bir kitap. Özellikle de genç yazarımızın ilk eseri olması yönünden bakacak olursak. Kurgusu ve üslubu de oldukça başarılı kesinlikle tavsiye ediyorum. Gassal
2020 17. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2020 00:35
2020-17 Edebiyatimizin yeni kalemlerinden Nisa Eker , gelecek vaad eden bir öykü yazarı. Bunu katılmış olduğu öykü yarışmalarında almış olduğu derecelerle de kanıtlamış durumda. Akıcı Türkçesi , şiirsel anlatımı ve hayatın içinden konularıyla içinizi ısıtacak, zaman zaman huzunlendirecek 12 öyküyle merhaba demiş yazar bize. Keyifle okunacak ve kısa sürede bitirilip tad alınacak bir kitap olmuş. Yazarın emeğine ve kalemine sağlık lakin ufak bir yorumum daha olacak kitap ile ilgili ; kitabın ismi . Açıkçası Kitap Şuuru Hareketinin müdavimi olmasam kitapla ilgili bu kadar olumlu yorum okumasam ismi Gassal olan bir kitap alıp okumazdım heralde. Kitaptaki tertemiz Türkçeyle , trajik hikayelerde bile sıcacık anlatımla Gassal gibi soğuk bir kelimeyi çok bagdastiramadim açıkçası ...