Abdi İpekçi'nin Dramatik Yaşam Öyküsü

Ocak 1986
Remzi Kitabevi Yayınları
9789751419323
Sıralamalar

Acı bir elvedadır arda kalan...
2021 397. kitabı
 Öncelikle kitaba başlar başlamaz ağladığımı belirterek incelememe giriş yapmak isterim... "Gazeteciliğe onun yanında başlamaktan gurur duyduğumuz Abdi İpekçi'nin anısına..." Şu cümle ile giriş yapması bile yetti... Biyografisinde de Eczacılık Fakültesini yarıda bırakıp daha sonrasında Abdi İpekçi'nin yanına gittiğini söylüyor.  Ve Gazeteciliğe ilk adımı o şekilde olmuş. " Eczacılık eğitiminin kendisine göre olmadığını anlayan Türenç, ertesi yıl Gazetecilik Yüksekokulu’na girdi. Gazetecilik eğitimi onu öylesine etkilemişti ki, bu mesleği yapmak için içinde dayanılmaz bir tutku doğdu. Gazeteciliğin kapısını ona açacak olan Abdi İpekçi'yebaşvurdu...." Başından sonuna kadarki geçen bazı siyasi isimleri bilmediğim için tam anlayamasam da genel anlamda kitabı çok duygusal okudum. Yön Dergisinde çalıştığını biliyordum. Uğur Mumcu ile beraber. Bir de Türkiye'nin 68'i Belgeselinde 2.Bölüm 'de Üç Fidan'ın dava yoldaşı Hacı Tonak şunu demişti: 6.05.1972'de idam edilen Deniz Gezmiş Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la alâkalı Abdi İpekçi Milliyet Gazetesi köşesini karartarak  şu yazıyı paylaşmış; TANRIM BİR DAHA OLMASIN ! ... “…Yüzlerce kişinin tutuklanmasına, önemli bir bölümünün mahkum olmasına ve nihayet üçünün idamına yol açıldı” diye başladığı yazısını, şöyle noktalıyordu: “Bütün bunlar niçin yapıldı ve ne sonuç alındı? Ülkemiz huzursuzdu da huzurlu mu oldu? Ulusumuz mutsuzdu da mutlu mu olduk? Rejimimiz demokratik değildi de demokratik mi oldu? Sorunlarımızı çözmek için şiddete başvurmaktan başka çare kalmamıştı da bu yolun haklılığı ve yararlılığı mı ispatlandı? Şimdi önümüzdeki bilanço bu soruları korkunç bir şekilde cevaplandırmaktadır. Onu daha da korkunç hale getirecek girişimlere, kışkırtmalara artık son vermezsek önümüzdeki kuşaklara çok kötü bir miras
Siyaset
GazeteciTufan Türenç · Remzi Kitabevi Yayınları · 202021 okunma
2025 7. kitabı
Yakın tarihimizde önemli bir yeri olan bir adamın hikayesini okumak için başlamıştım bu romana. Daha önceden cinayete kurban gittiğini ve Mehmet Ali Birand'ın biyografisini okurken gazetecilik dünyasında ne kadar önemli bir adam olduğunu biliyordum Abdi İpekçi'nin. Ancak hem basın dünyasına hem de siyasete bu kadar yön veren bir insan olduğundan haberim yoktu açıkçası. Kitap bir biyografi kitabı olarak başlıyor. Abdi İpekçi'nin aile hayatından, kaybettiği kardeşlerinden ve annesinden bahsediyor. Adada yaşayan abisinin yanına gidişleri, ilk gençlik arkadaşları, lise hayatı vs derken Kore'de yapılan askerliğin dönüş kısmına kadar standart bir biyografi kitabı olarak ilerliyor. Bundan sonrasında Abdi İpekçi'nin gazetecilik ve kısa bir süre sonra da o günlerde yeni kurulan ve bugün hala yayın hayatına devam eden Milliyet gazetesindeki genel yayın yönetmenliği kariyeri anlatılmaya başlanıyor. Kitap buradan sonrasında Abdi İpekçi'nin özel hayatından çok iş hayatına, etrafındaki gazetecilere, gazete patronlarına, siyasetçilere ve Türkiye'de önemli olan olaylara kayıyor. Bizzat yaşayan kişiler tarafından Türkiye yakın tarihinin geniş bir panoraması çiziliyor. Demokrat parti iktidarı, bu iktidar döneminde yaşanan iyi ve kötü olaylar,1960 darbesi, darbeci askerlerle yapılan röportajlar, yeni anayasa, öğrenci hareketleri, MHP'liler, muhtıralar, bombalı saldırılar, kahvehane taramaları, ekonomik bozukluklar gibi bir sürü olayın anlatısı sunuluyor. Tüm bunların arasında Abdi İpekçi'nin ne konumda olduğunu, halka haber ulaştırmak için ne kadar titizlendiğini, ne kadar ciddi işler yaptığını sade bir dille anlatıyor. İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit gibi tarihi şahsiyetlerin neler planladıklarını, eğrisi ve doğrusuyla anlatıyor. Burada Abdi İpekçi'nin
GazeteciTufan Türenç · Milliyet Yayınları · 198621 okunma

Tufan TürençYazar · 7 kitap
Hürriyet gazetesi yazı işleri müdürü ve 1992 yılından itibaren köşe yazarı görevi yapmaktadır. Tufan Türenç, 1945 yılında Bursa’nın Yenişehir ilçesinde doğmuştur. Ailesi Bulgaristan’ın Deliorman bölgesi Tırnova’dan Türkiye’ye göç etmiştir. Tufan Türenç’in babası ise Kilis, Urfa, Siverek, Hilvan, daha sonra Afyon olmak üzere Anadolu’nun bir çok yerinde hizmet etmiş doktor Niyazi Türenç’tir. Annesi Necdet Hanım’dır. 5 yaşına kadar babası ihtisas eğitimi için İstanbul Aksaray’da Hastanede olduğundan 1950 yılına kadar İstanbul’da yaşamışlar ve sonra Afyon’a tayin olmuştur. Çocukluğu Afyon’da geçmiştir. İlkokulu Afyon Dumlupınar ilkokulunda okudu. İlkokuldan sonra yatılı olarak okuduğu İstanbul’da Saint Benoit Fransız Lisesi’nden 1964 yılında mezun oldu. Doktor babasının ‘‘sakin yapılısın oğlum, haksızlığa uğradığında beklenmeyen tepkiler gösteriyorsun, memur olamazsın’’ uyarısı üzerine SBF’yi kazanmasına karşın Nişantaşı’ndaki özel eczacılık okuluna kayıt yaptırır. Bir yıl okuduktan sonra vazgeçer; bu kez ‘‘Gazeteci olacağım’’ der. Fındıkzade’de Gazetecilik Okulu’na girdi. Gazetecilik Yüksek Okulu’nu bitirdi. 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ortaokul yıllarında Afyon’dan mahalle arkadaşıdır. Tufan Türenç, askerliğini ise Selimiye 1. Ordu Komutanlığı Muhafız Bölüğü Kışlası’nda yaptı. Gaetecilik mesleğine 1968 yılı sonunda stajyer muhabir olarak Milliyet gazetesinde başladı. 1986 yılına kadar Milliyet gazetesinde 18 yıl aralıksız çalıştı. 1986 yılında Trabzonspor’un eski başkanlarından iş adamı Mehmet Ali Yılmaz’ın sahibi olduğu Güneş gazetesine geçti, iki yıl sonra da 1988 yılında Çetin Emeç’in başında bulunduğu Hürriyet gazetesine geçti. Halen Hürriyet gazetesi yazı işleri müdürü ve 1992 yılından itibaren köşe yazarı görevi yapmaktadır. Tufan Türenç, bir ara CHP’den siyasete girdi ama fazla durmadı ve siyaseti bıraktı. Tufan Türenç Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Aynı zamanda Fenerbahçe Kongre üyesidir.