Geç Antik Çağ Ön Asya Kaynaklarında Türkler

Ahmet Altungök

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Efrasiyab
Yine Mänüskihar'a ait olan MS. 881 yılına kayıtlı Dädestän i Dinig (Dini Kararlar) adlı metinde de Afräsiäb'dan bahsedilir. Mänüskihar, Afräsiäb'ı güçlü bir kişilik olarak gösterir. Bu hükümdarın ister dağ olsun ister ova olsun her türlü coğrafi şartlarda büyük ve uzun sulama kanalları yaptırdığını anlatır. Diğer Pehlevice metinlerin de vurguladığı gibi nehir yataklarının yönünü değiştirecek kadar azimli bir hükümdar olduğu vurgulanır
Sayfa 92 - Kriter Kitap
Avesta
Avesta'ya ait olan dinî metinlerde Türkler için Türän, Hun ve Sākā tabirlerinin birbirinin yerine kullanıldıkları görülür.
Sayfa 53 - Kriter Kitap
Reklam
Afrasiyab
Geç Antik Çağ İran dinî metinleri insanlık tarihini üçer bin yıllık dört zaman dilimine ayırmaktadırlar. Dokuz bin (9000) yıllık zaman diliminin sonunda Ön Asya'da iktidara gelen Āz i Dāhak Ön Asya'yı istila eden İskit hükümdarı Afrāsīāb ve Makedonya kralı İskender'in iktidarı dönemlerini "şeytani dönemler" olarak adlandırırlar. Ayrıca Mazdeizm'in kutsal kitabı Avesta'da Afrāsīāb'dan bahsedildiği halde İskender'den bahsedilmediği görülür.
Sayfa 45 - Kriter Kitap
Hunlar
İran kaynaklarının birçoğunun aksine Akhunlar yerine Hun tabirini de kullanmış olması ilginçtir
Sayfa 110 - Kriter Kitap
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.