Gece Postasıyla

İlk Yayın Tarihi:
11 Ekim 2022
Fihrist Kitap

2025 3174. kitabı
Gece Postası, Rudyard Kipling’in sömürge dönemi Hindistan’ında geçen öykülerinden oluşan, atmosferi ağır ama dili güçlü bir kitap. Kipling bu eserinde okuru, gündüzün kalabalığından uzak, gecenin sessizliğinde görev yapan insanların dünyasına davet ediyor. Askerler, telgrafçılar, postacılar ve imparatorluğun görünmeyen emekçileri anlatının merkezinde. Kitabın en çarpıcı yanı, görev duygusu ve disiplin temasını romantize etmeden, neredeyse sert bir gerçekçilikle işlemesi. Kahramanlar büyük ideallerden çok, yapılması gereken işi yapmanın ağırlığıyla var oluyor. Gece metaforu, yalnızlık, sorumluluk ve insanın kendisiyle baş başa kalışı için güçlü bir arka plan sunuyor. Kipling’in dili yer yer şiirsel, yer yer keskin; betimlemeleri ise dönemin ruhunu başarıyla yansıtıyor. Ancak sömürgeci bakış açısı günümüz okuru için zaman zaman mesafeli ve rahatsız edici olabilir. Bu da kitabı yalnızca edebi değil, tarihsel bir belge gibi okumayı gerektiriyor. Sonuç olarak Gece Postası, aksiyon arayanlardan çok; atmosfer, insan psikolojisi ve dönem ruhu ile ilgilenen okurlara hitap eden bir eser. Kipling’in dünyasını anlamak ve onun güçlü anlatımını deneyimlemek isteyenler için etkileyici bir okuma.
2023 88. kitabı
Bilim kurgunun en ayrıcalıklı örneklerinden birini okudum.Yazar 2000’li yılların tasvirini 1900’lerin başında yapıyor.Genel bir tasvir değil,bir konuya odaklı ve bahsedeceğim. Hayli teknik detaylar vererek havacılığın /ulaşımın 2000’li yıllardaki konumunu anlatan,ne denli önemli olacağını belirten roman ulaşımım gelecekteki (yani günümüzdeki)yerine de öngörüde bulunur.İleride teknolojinin sosyal yaşamdaki etkisinin ne denli olacağını vurgular.Yazarın kurduğu dünya gerçekleşmiş midir,bunu okuyunca görürüz. Yayınevinin yaptığı ve başlıklar altında topladığı çalışmalar bulunuyor.Bu kitap bilim kurgu- distopya- ütopya çalışmalarına ait olup Türkçeye ilk defa çevrilmiş.Yayınevinin çalışmalarından birçoğunu okudum,elimden geldiği kadar bu titiz çalışmaları paylaşıyorum.Yayınevi bir sorumluluk duygusuyla, Türkçeye ilk defa çevirdiği kitaplarla ve bazı türlere göre sistemli bir arşiv oluşturmasıyla, elini taşın altına koymasıyla, kendine hayran bırakıyor.19.yy bilim kurgu çalışmalarının ilk örneklerini okumak ve bu örneklerden biri olan Gece Postasıyla’yı ve kitapta yer alan Gece Postasıyla’nın devamı olan ve 2065 senesinde geçen A.B.C Kadar Basit’i okumak keyifliydi.A B.C Kadar basit öyküsünde insan hayatı otuz yıl kadar uzar,nüfus azalır ve insanlar zenginleşir. Çoğunluğun kararı reddedilirken ,kalabalıktan korkulur ve insanlar asla geçmişe dönmek istemez. Zeplin 1900 de icat edilmiştir fakat 1905’te yazılan romanda yer alan,teknik detaylarıyla anlatılan zeplin,içinde barındırdığı sistem olarak gerçek değil ve icat edilmemiştir. İki öyküde de geçmişteki inançlar önem taşımaz.Gece Postasıyla’da geçen bir cümleyi örnek olarak vereceğim :”...ya farklı diller konuşan yabancılarla dolu olsaydı ve her biri anlatılmaz işkencelerle geçecek ölümden sonraki yaşama inansaydı”Bu örnekte
2025 98. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 23:38
Fihrist yayınevinin Türkçeye ilk defa kazandırdığı kitapları gerçekten çok seviyorum. Hem metin seçimleri hem de özellikle kapak tasarımları bana her seferinde ayrı bir keyif veriyor. Gece Postasıyla da bu anlamda dikkatimi çeken kitaplardan biri oldu. Daha önce Türkçeye çevrilmemiş olması ve çok bilinen bir eser olmaması, okumadan önce merakımı iyice artırdı. Kitap bilimkurgu–distopya türünde geçiyor ve içinde mekanik, teknik detaylar oldukça fazla. Açıkçası bu kadar teknik anlatım olan bir kitabı normalde çok sevmem; hatta çoğu zaman yarıda bırakırım. Ama bu kitapta ilginç bir şekilde o detaylar beni yormadı. Aksine, metnin ruhuna hizmet eden bir tarafı vardı ve ben kendimi hikâyenin içine kaptırdım. Yazarın Nobel Edebiyat Ödüllü olması da kitabı benim için daha anlamlı kılan detaylardan biri. Dünyada oldukça tanınan, özellikle bilimkurgu alanında önemli bir yeri olan bir yazar olmasına rağmen, ülkemizde çok fazla bilinmemesi gerçekten ilginç. Belki de bu kitap, onunla tanışmak için güzel bir başlangıçtır. Genel olarak, alışık olmadığım bir tür olmasına rağmen beni şaşırtan, hatta keyif veren bir okuma oldu diyebilirim.

Rudyard KiplingYazar · 38 kitap
Joseph Rudyard Kipling, ( d. 30 Aralık 1865 Bombay, Hindistan - ö.17 Ocak 1936 Londra). İngiliz şair, roman ve hikâye yazarı. Altı yaşına geldiği zaman, Hindistan'ın ikliminin İngiliz çocuklarının sağlığına iyi gelmeyeceğini düşünen anne ve babası onu İngiltere'de yaşayan bir ailenin yanına gönderdi. Küçük Kipling'in bu ailenin yanında geçirdiği altı yıl, bedensel ve zihinsel baskılarla doluydu. Sonunda gerçek anne ve babası onu bu eziyetli yaşamdan kurtarıp, Devon'daki bir yatılı okula gönderdi. İlk tahsilini İngiltere'de yaptıktan sonra Hindistan'a döndü. Lahor'da gazeteciliğe başlayıp, genç yaşta yazıları ile kendini kabul ettirdi. 1889'da İngiltere'ye dönüp Londra'ya yerleşti. İngiliz dilini ustalıkla kullanması, Hindistan'daki hayatı yazılarında konu alması, romantizmle, realizmi birleştirmeyi başarması ona 1907 yılındaki Nobel Edebiyat Ödülünü kazandırdı. İki kez şövalyelik ödülüne layık görüldüğü halde kabul etmedi. Kipling çocuklar için birçok kitap yazdı. Tüm yazılarında hayata ve insanlara duyduğu bağlılık ve hayranlığı hissettirmeyi bildi. Yarattığı tiplemeler ve öyküler sayesinde, insan yaşamının en derin öğelerini bir portre gibi betimlemeyi başardı. 'Cengel Kitabı' ilk kez 1894 yılında yayımlandı. Bir yıl sonra da öykünün devamı geldi. Bu kitaplar Maugli'nin tiplemesini ve maceralarını günümüze değin en güzel şekilde taşıyan örnekler olarak kabul edilir. Fil Tomai, Ayı Balo, Kara Panter Bagera, Kaplan Sirhan ve Hint Faresi Riki-Tiki-Tavi unutulmaz tiplemelerinden birkaçıdır. Şiir ve romanlarının yanında zamanın en usta hikâyecisi olarak tanınan Kipling, küçük hikâye sanatını çok iyi biliyordu. Hayatını yazı yazmakla geçiren İngiliz hikâyecisi 1936 yılında Londra'da öldü.